SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Protokol Bile Yok!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:03:23
Protokol Bile Yok!..
A- A+ PAYLAŞ
İnönü Üniversitesi’nde kampüsündeki Nevruz Bayramı kutlamalarına Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan İçen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süheyla Ünal, Prof. Dr. İsmail Özdemir,  Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, Fen edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfat Güneş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadim Ceylan, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kadir Kartalcı, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı. Her yıl yapılan kutlamalara il protokolunun da katılmış olmasına rağmen, bu yılki kutlamalara Valilik, Belediye ve Garnizon yetkilileri ile diğer askeri ve sivil yetkililer katılmadılar. 
 
KONFERANS VERİLDİ. 
 
Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda, Doç. Dr. Nesrin Sis tarafından “Nevruz ve Türk Dünyasında Nevruz” konulu konferansla verildi. 
 
Doç. Dr. Nesrin Sis  konuşmasında, “Nevruz sözcüğü Farsça nev (yeni) ve ruz (gün) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiş olup “yeni gün” anlamına gelmektedir. Nevruz, baharın ilk günü kabul edilir. Bugün kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun (gün tün eşitliği)oluştuğu gündür. Nevruz toplum yaşantısını kolaylaştırmak amacıyla doğa güçlerini etki altına almak için düzenlenen törenlerdendir. Doğayla barışık olma isteğiyle kıştan yaza geçişte kutlanan bir bayram olarak devam ede gelmiştir. Anadolu’da Nevruz-i Sultan, Sultan Nevruz, Navrız, Mart dokuzu gibi adlar verilen Nevruz, farklı yörelerde değişik biçimlerde kutlanır. Alevi-Bektaşi topluluklarda ise inanca dayalı bir anlam da ifade etmektedir. Anadolu halkı için sadece Nevruz günü değil, Nevruz gecesi de kutsallık taşımaktadır. Bu gece canlı cansız bütün varlıkların Tanrı’ya secde ettiğine inanılır. Nevruz günü ıspanaklı börek, soğan kabuğu ile boyanmış yumurtalar, yufka, sarı-burma, şeker, leblebi, lokum yenilen yemekler ve ikram edilen yiyecekler arasındadır. Nevruz günü ziyaretler esnasında büyük ateşler yakılır ve bu ateşlerin üstünden atlanılır. Türkiye dışındaki, Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri ve Balkan Türkleri gibi Türk topluluklarında da Nevruz geleneği canlı olarak devam etmektedir. Anadolu’da ve Türk dünyasında doğanın canlanması, her dönemde çeşitli törenlerle kutlanmıştır. Cemrelerin düşmesiyle doksan günlük kara kış bitip, toprak uyanmaya başlar. Tüm bunlar yeni bir yaşamın başlangıcı kabul edilerek, sevinçle karşılanmış, yüzyıllardır süregelen geleneklerle kutlanmıştır.” ifadelerini kullandı. 
 
HALAYLAR ÇEKİLDİ 
 
Konferansın ardından,  İnönü Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan Nevruz konulu resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Nevruz programına İnönü Üniversitesi Halk Oyunları Ekibinin gösterisi ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin konseri ile Mudanya Meydanında devam edildi. Meydana toplanan öğrenciler halaylar çektiler. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız