SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Psikolojimiz Bozuldu!

A- A+ PAYLAŞ

Ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle psikolojik hasta sayısında son 5 yılda yüzde 150'ye yakın artış oldu.

Tedavi gören 18 yaş ve altındaki gençler ve çocukların oranı ise yüzde otuzlar civarında. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri servisinde 2005 yılında 7 bin 284 hasta ayakta tedavi görürken 2010 yılında 6 bin 745’i gençler ve çocuklar olmak üzere 18 bin 005 hasta tedavi gördü. Uzmanlar, hastalığı tetikleyen nedenlerin başında ekonomik sıkıntılar ve sosyal ilişkilerde yaşanan uyumsuzluklardan kaynaklandığını belirtiler.

Başta işsizlik olmak üzere, çalıştığı halde yeterli ücret alamama, vergi, kredi kartı borçlarını ödeyememe ve iflas gibi ekonomik etkenlerin yanı sıra ekonomik nedenlerden kaynaklanan ve aile içi şiddet ve geçimsizliğe dönüşmesiyle birlikte aile ve sosyal çevreyle ilişkilerin bozulmasına kadar varan sosyal sorunlar ile kuşaklar arasında yaşanan kültürel farklılıkların tetiklediği psikolojik hastalıklar her geçen gün toplumsal yaraya dönüşüyor.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri bölümünün yıllar itibari ile hastalara verdiği poliklinik (ayakta tedavi) sayıları şu şekilde:

2005: 7284
2006: 9816
2007: 10.590
2008: 11.184
2010: 6745’i genç ve çocuk olmak üzere 18.005 hastaya poliklinik hizmeti verilirken,

Fiziki alanın yetersizliği ve tedavi sürelerinin belirsizliği nedeniyle yatakta tedavi gören hasta sayısı yıllar itibari ile

2005: 384
2006: 387
2007: 521
2008: 473
2010: 421 hastaya yatakta tedavi hizmeti verildi.

Uzmanlar, konu ile ilgili olarak “İlimizde işsizlik yüzde 12 dolaylarında. İşsizlik en büyük sorun. Ayrıca borçlar, yeterince ücret alamama, iflas gibi ekonomik sorunlar neticesinde bozulmaya başlayan sosyal ilişkiler, kuşaklar arası kültürel farklılığın da etkisiyle önce depresyona ve panik atağa ve son olarak da psikolojik hastalığa dönüşüyor” değerlendirmesini yaptılar

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız