SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Putin Geri Çağırdı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:56:52
Putin Geri Çağırdı...
A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Barack Obama Rusya’nın Ukrayna topraklarına asker çıkarmasının ve uluslararası toplumun kabul ettiği ilkeleri çiğnemesinin cezasız kalmayacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bu sabah sürpriz bir kararla, Ukrayna sınırında tatbikat yapan Rus askerlerine, üslerine dönmeleri yönünde talimat verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna konusunda Rusya’ya yönelttiği uyarıların dozunu artırdı.  Geçen hafta Beyaz Saray’da okuduğu basın bildirisiyle bunun Rusya için bir maliyeti olacağını söyleyen Obama, işgalin devam etmesi halinde ekonomik ve diplomatik açıdan Rusya’yı izole edecek adımlar atacaklarını belirtti.

Haftanın ilk gününde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da yaptığı toplantının ardından konuşan Obama, Ukrayna kriziyle ilgili sorulan sorulara yanıt verirken, “Dünya, Rusya’nın attığı adımların uluslararası hukuk ve Rusya’nın geçmişte yaptığı anlaşmaların ihlali olduğunu kabul etme konusunda büyük oranda birleşti” dedi.

Rusya’nın temel ilkelerin ihlali anlamına gelen böyle bir durumda cezasız kalamayacağını söyleyen Obama, “Eğer Rusya şimdiki yolunda devam ederse, ABD, Rusya’yı izole edecek ekonomik ve diplomatik bir dizi adım atacak” dedi.

ABD, RUSYA İLE ASKERİ İLİŞKİLERİ ASKIYA ALDI

Obama’nın bu açıklamalarının ardından ABD Savunma Bakanlığı, Rusya ile askeri ilişkilerin askıya alındığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un resmi sitesinden de yayınlanan açıklamayı sözcü John Kirby, yazılı olarak yaptı. Kirby, "Ukrayna’daki son gelişmeler karşısında, ABD ile Rusya arasındaki tüm ikili askeri ilişkiler askıya alınmıştır" dedi.

Askeri ilişkilerin askıya alınmasının tatbikatlar, ikili toplantılar, liman ziyaretleri ve planlama konferanslarını da kapsadığını belirten Kirby, Savunma Bakanlığı'nın durumu yakından izlediğini, ABD'nin müttefikleri ile NATO'nun yanı sıra Dışişleri Bakanlığı ve kurumlar arasında yakın teması sürdürdüğünü belirtti. Pentagon Sözcüsü Kirby, Kırım'daki Rus güçlerine de, Rusya Karadeniz Filosu'na ilişkin anlaşmalar uyarınca üslerine geri dönme çağrısında bulunduklarını vurguladı ve ABD'nin Avrupa ya da Akdeniz'deki askeri durumunda bir değişiklik olmadığını belirtti.

AB KINADI, NATO TOPLANIYOR

Rusya’nın taşıdığı endişeler ve Ukraynalıların hakları için uluslararası gözlemciler oluşturulması gerektiğini belirten Obama, “Gerginliği azaltmalıyız” diye konuştu. Krizle ilgili tatilde olan ABD Kongresi’ne de çağrıda bulunan Obama, “Kongre üyelerinin de bu konuda yapabileceği, Ukrayna’ya bir yardım paketi sağlamak için yönetim ile birlikte çalışmak. Umarım, (işbaşına) döndüklerinde bu ilk yapılacak iş olur” diye konuştu.

AB dışişleri bakanları, Rus silahlı güçlerinin Ukrayna’daki eylemlerini “saldırı” diye niteleyerek, bu ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünün açık ihlalini güçlü şekilde kınadı. NATO üyeleri ise Polonya’nın talebi üzerine bugün olağanüstü toplanarak gelişmelerin ittifakın güvenliğini tehdit edip etmediğini ve buna verilecek ortak cevabı görüşecek.

PUTİN’DEN SÜRPRİZ KARAR 

Putin bu sabah saatlerinde, Rusya’nın batısında gerçekleştirilen ve Ukrayna ile Batılı ülkeler tarafından “ilhaka hazırlık” olarak algılanan, 150 bin askerlik tatbikatın sona erdirilmesi emrini verdi. Talimat, Kırım'da son dönemde sayıları 16 bine kadar çıktığı iddia edilen Rus askerlerini kapsamıyor.

Putin’in BM Güvenlik Konseyi toplantısının ardından gelen kararını, sözcüsü Dimitri Peskov duyurdu. Peskov, “26 Şubat tarihinde silahlı kuvvetlerimizin hazırlık durumunu ölçmek için Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle başlatılan tatbikat sona ermiştir. Birlikler daimi olarak konuşlandıkları kışlalarına dönmeye başlamıştır” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya kapsamlı askeri müdahalesine hazırlık şeklinde algılanan tatbikata 150 bin asker, 120 helikopter, 90 uçak, 880 tank, 80 savaş gemisi katılmıştı. Putin dün Leningrad bölgesindeki tatbikatı Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Batı Askeri Bölgesi Komutanı Anatoli Sidorov’la birlikte izlemişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız