SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Putin'den Doğalgaz Şoku

A- A+ PAYLAŞ

Moskova'da İran ve Libya'nın da katıldığı Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nda (GECF) konuşan Putin, doğalgaz çıkartma maliyetlerinde büyük bir artış yaşandığını, bu yüzden de "ucuz enerji kaynakları ve ucuz doğalgaz döneminin" sonuna gelindiğini belirtti.

Bazı gözlemciler, GECF'nin Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü OPEC gibi bir kartele dönüşebileceğini söylüyor.

Putin de toplantıda ülkesinin örgütün genel merkezini St.Petersburg'ta kurmaya ve tam bir diplomatik statü vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Tüketici ülkeler, GECF'nin OPEC gibi bir enerji kartele dönüşüp, üretime kota getirerek fiyatların artmasına neden olmasından kaygılı.

Bununla birlikte sektör uzmanları, doğal gaz ve petrol piyasaları arasındaki teknik farklar nedeniyle şimdilik bunun olası olmadığını vurguluyor.

Toplantıya Cezayir, Bolivya, Brunei, Mısır, Endonezya, İran, Libya, Malezya, Nijerya, Katar, Trinidad Tobago, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela katılıyor.

Ekvator Ginesi ve Norveç de toplantıda gözlemci olarak yer alıyor.

Rus yetkililer, delegelerin GECF'yi daha resmi bir oluşuma dönüştürebilecek bir taslak üzerinde uzlaşmaya çalışacaklarını söyledi.

Toplantıda ayrıca, petrol fiyatlarının düşmesinin etkileri ve gelecekte doğal gaz
üretiminin kısılması gibi konuların da ele alınması bekleniyor.

Avrupa Birliği doğalgaz tüketiminin yüzde 42'sini Rusya'dan, çoğu Ukrayna'dan geçen boru hatları üzerinden karşılıyor.

Ukrayna-Gazprom tartışması

Moskova'daki toplantı, Rusya'ın doğalgaz devi Gazprom ve Ukrayna arasındaki yeni bir kontrat anlaşmazlığının, bu kış aylarında da Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını sıkıntıya sokabileceği endişelerinin arttığı bir dönemde yapılıyor.

Şu anda, Gazprom ve Ukrayna'nın ödenmemiş borçlarıyla ilgili bir tartışma yaşanıyor.

Gazprom, Ukrayna'nın 2 milyar dolar doğalgaz borcu olduğunu ve bu borç ödenmediği takdirde gelecek ay sevkiyatın kesilebileceği uyarısında bulundu.

Açıklamada ayrıca, Avrupalı tüketicilere de sevkiyatla ilgili sıkıntılar yaşanabileceği uyarısı yapıldığı vurgulandı.

Gazprom Başkanı ve Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov "Ukrayna tarafının mevcut tutumu ve bazı adımlarının Avrupa'ya gaz sevkiyatında sıkıntı yaratması olasılık dışı değil" dedi.

Üç yıl önce benzer bir tartışma nedeniyle Rusya Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatını kısa bir süre kesmiş ve bu durum bazı Avrupa ülkelerini de etkilemişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız