SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Putin'den Uyarı

A- A+ PAYLAŞ

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya'nın NATo füze savunma sistemine alınmaması halinde, silahlanma yarışını yeniden başlatacaklarını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev de dün yaptığı yıllık ulusa sesleniş konuşmasında, "yeniden silahlanma yarışı başlar" uyarısı yapmıştı.

ABD eski Başkanı George Bush, başta Polonya ve Çek Cumhuriyeti olmak üzere eski Doğu Bloku ülkelerine ABD'nin füze kalkanını yerleştirmeyi planlanmıştı. Ancak Rusya'nın şiddetli karşı çıkması nedeniyle Bush bu planını hayata geçirmeden görevden ayrılmak zorunda kaldı.

ABD Başkanı Obama ise Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze yerleştirme programından vazgeçerek, Rusya ile yeni bir START anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre ABD ve Rusya nükleer füze başlıklarını yüzde 30 dolayında azaltacak, füze savunma sistemi ABD'nin projesi olmaktan çıkarılarak NATO şemsiyesi altına alınacak ve Rusya da yeni füze savunma sistemine dahil edilecekti.

CUMHURİYETÇİLER BLOKE EDİYOR

Kasım ayı başında ABD'de yapılan ara seçimlerde Cumhuriyetçiler, senatoda çoğunluğu sağlayınca Obama'nın Rusya ile yaptığı START anlaşması tehlikeye girdi. ABD Başkanı Obama'nın Rusya ile yaptığı anlaşmasını senatoda onaylanması gerekiyor. Hatta Obama 2010 yılı bitmeden senatonun START anlaşmasına vize vermesini istiyor ancak Cumhuriyetçiler onaylamama korusunda oldukça kararlı.

MEDVEDEV'DEN SONRA PUTİN DE UYARDI

Bu durum Rusya'nın sabrını taşırmış görünüyor. Rusya Devlet Başkanı Medvedev yıllık ulusa sesleniş konuşmasında önümüzdeki 10 yılda Batı ile füze kalkanı kurulması konusunda anlaşmaya varılmaması halinde yeni bir silahlanma yarışı başlayacağı uyarısında bulundu. Medvedev'in uyarısının ardından Rusya Başbakanı Vladimir Putin de CNN televizyonunda Lary King Show'a çıkarak, Rusya'nın Batı'nın füze savunma sistemine alınmaması halinde yeni nükleer silahlar üreteceklerini ve "vurucu güçler" konuşlandıracağını söyledi.

Avrupa'ya karşı füze tehdidine ortak karşı koymak gerektiğini belirten Putin, tekliflerinin reddedilmesi ve sınırlarında yeni tehditlerin ortaya çıkması durumunda "Rusya'nın kendi güvenliğini garanti etmek zorunda kalacağını" belirtti.

Rusya'nın bütün bunların olmasını istemediğini vurgulayan Putin, söylediklerinin Batı'yı tehdit anlamına gelmediğini dile getirdi.

PUTİN: İRAN ŞU ANDA TEHLİKE DEĞİL

Batı'nın uzun menzilli füze savunma sistemine bu aşamada ihtiyacı olmadığını iddia eden Putin, "ABD ve NATO, İran'ın tehlike olduğunu gerekçe göstererek füze savunma sisteminin ona göre düzenlenmesini istiyor. Ancak bu aşamada böyle bir tehlike yok" dedi.

MEDVEDEV: UZLAŞMA OLMAZSA SİLAHLANMA YARIŞI BAŞLAR

Rusya Devlet Başkanı Medvedev de, füze kalkanı pazarlıklarında kati bir uzlaşmaya varılmaması halinde bunun Rusya’yı hızlı bir silahlanmaya iteceğini belirtmişti. Medvedev, “Önümüzdeki on yıl şöyle bir alternatifle karşı karşıya kalacağız: Ya füze savunma sisteminde anlaşmaya varıp, tam donanımlı bir işbirliği mekanizması kuracağız ya da yeni raund bir silahlanma yarışı başlayacak. Bu da çok kötü olacaktır” dedi.

SAVUNMA SİSTEMİNİN MALİYETİ 1.5 MİLYAR DOLAR

Bu ay içinde Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan NATO Zirvesi'nde füze savunma sisteminin bir ABD projesinden çıkarılması için diğer NATO üyeleri baskı yaptı. NATO üyesi ülkelerin sınırlarına yerleştirilecek yeni savunma sisteminin maliyeti 1.5 milyar dolar olacak ve bu masraflar üyeler tarafından paylaşılacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız