SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Pütürge HES, Beşiktaş, ABD!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:39:49
Pütürge HES, Beşiktaş, ABD!.
A- A+ PAYLAŞ

Futbolda Şike Operasyonu sürecinde tutuklanan ve 5 ay Metris Cezaevi’nde kaldıktan sonra tahliye edilen Beşiktaş eski futbol şube sorumlusu Serdal Adalı’nın sahibi olduğu Adalı Holding, Pütürge’deki Kaman çayı üzerinde 2 Hidroelektrik Santrali (HES) kuruyor. 

Holdingin internet sitesinde Amerikan Ordusu’na Ortadoğu’daki operasyonları sürecinde ‘Yaşam Desteği’ hizmeti sunduğu açıklanan Adalı Holding'in bünyesindeki Laskar Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından yürütülen HES projesi kapsamında hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından nihai rapor olarak kabul edildi. 

Türkiye’nin enerji açığının kapatılması konusunda anlamlı bir alternatif üretmemesine karşılık, doğayı ve ekolojik dengeyi büyük ölçüde tahrip ettiği ve su kaynaklarının kurutulmasına yol açtığı yönünde eleştirilere muhatap olan HES projeleri konusunda Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya’da da yoğun bir faaliyet sürdürülüyor. 

Malatya’daki HES projeleri arasında yer alan yeni 2 HES ise Pütürge’deki Kaman Çayı üzerinde “Kartaltaşı 1 Regülatörü ve HES ile Kartaltaşı 2 Regülatörü ve HES ” olarak projelendirildi. 

Pütürge’deki 2 HES projesinin Tunceli – Hozat’ta da HES kurduğu öğrenilen Adalı Holding’e ait olduğu öğrenildi. 

Faaliyetleri arasında Amerikan Ordusu ve ABD’nin müttefiklerinden oluşan ‘Koalisyon Güçleri’nin Ortadoğu’daki operasyonlarına ‘Yaşam Desteği’ vermek de yer alan Adalı Holding’in kuracağı HES’lerin 49 yıl süreyle işletileceği belirtildi. 

ÇED İÇİN 10 GÜNLÜK ASKI SÜRESİ BAŞLADI..

Pütürge’deki HES’lere ilişkin ÇED inceleme ve değerlendirme süreci sona ererken, hazırlanan rapor için 10 günlük askı süreci başladı. 10 günlük askı süresinin ardından yüklenici firma HES Projeleri için inşaat çalışmalarına başlayacağı öğrenildi. 

Atatürk ve Karakaya Baraj göllerinin ana su kaynağı olan Fırat Nehri’ne bağlanan Pütürge’deki Kaman Çayı üzerinde projelendirilen “Kartaltaşı 1 Regülatörü ve HES ile Kartaltaşı 2 Regülatörü ve HES ” ile Pütürge’nin Yamaç Köyündeki Kaman Çayı’nın 1003.00 metre kotu üzerindeki akımları, 635.00 metre kotuna düşürülmek suretiyle enerji üretileceği belirtiliyor. 

Bu kapsamda Kartaltaşı 1 HES için toplam enerji 8.224 GWh, Kartaltaşı 2 HES için Toplam Enerji 27.219 GWh olmak üzere proje genelinde yıllık 35.443 Gwh enerji sağlanması hedeflendiği kaydediliyor. 

Karakaya ve Atatürk Baraj göllerinin ana su kaynağı olan Fırat Nehri’ne bağlanan Pütürge’deki Kaman Çayı üzerine Yamaç Köyü civarında yaptırılacak olan 2 yeni Hidroelektrik Santralı (HES) için ÇED raporunun tamamlanarak askıya çıkarıldığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda; Pütürge’nin Yamaç Köyünde Kaman Çayı üzerine özel bir şirket tarafından kurulacak olan 2 adet HES için inceleme ve değerlendirme sürecinin sona erdiği bildirilerek, 10 günlük askı süresinin başladığı açıklandı. Buna göre; Fırat Nehri Kaman Çayı kolu üzerinde; Kaman Deresi’nin su potansiyelinden faydalanarak enerji elde etmek amacıyla 14,512 MWm /13,937 MWe kurulu güce sahip Kartaltaşı Regülatörü ve HES projesinin yapılması planlanıyor.

Çevre ve Şehircilik  Müdürlüğü tarafından yapılan duyuru şu şekilde: 

“İlimiz, Pütürge İlçesi, Yamaç Köyü Mevkiinde ‘Laskar Enerji Üretim Pazarlama A.Ş.’ tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Kartaltaşı 1 Regülatörü ve HES ile Kartaltaşı 2 Regülatörü ve HES (Toplam Kurulu gücü 14,512 MWm /13,937 MWe)” Projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından 03.10.2013 tarih ve 28784 sayılı ÇED Yönetmeliği’nin Geçici 1. Maddesi gereğince 17 Temmuz 2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 12. Maddesi gereğince incelenmiş ve değerlendirilmiş olup komisyonca rapor, nihai rapor olarak kabul edilmiş, İnceleme ve Değerlendirme Süreci sona ermiştir. Aynı Yönetmeliğin 14. Maddesi gereği “Kartaltaşı 1 Regülatörü ve HES ile Kartaltaşı 2 Regülatörü ve HES (Toplam Kurulu gücü 14,512 MWm /13,937 MWe)” projesi ile ilgili olarak Komisyonca nihai edilen ÇED Raporu, 10 (on) iş günü süreyle halkın görüş ve önerilerini almak üzere Valilikte (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) ve Bakanlıkta (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) halkın görüşüne açılmıştır. Halkımıza ilanen duyurulur.”

49 YILLIĞINA..

Projeye göre;   Fırat Nehrinin bir kolu olan ve Karakaya Baraj Gölüne akan Kaman Deresi’nin su potansiyelinden faydalanarak enerji elde etmek amacıyla 14,512 MWm /13,937 MWe kurulu güce sahip 2 ayrı üniteli Kartaltaşı Regülatörü ve HES projesinin yapılması planlanıyor.  Kartaltaşı Regülatörü ve HES Projesi’nin inşaat süresi 24 ay olarak öngörülüyor. Projenin ekonomik ömrü ise 49 yıl olarak planlanıyor. Kaman Deresi’nin 1003.00 metre kotu üzerindeki akımları çevrilerek, 635.00 metre kotuna düşürülmek suretiyle enerji üretilecek. Bu suretle Kartaltaşı 1 HES için Toplam Enerji 8.224 GWh, Kartaltaşı 2 HES için Toplam Enerji 27.219 GWh olmak üzere, proje genelinde yıllık 35.443 Gwh enerji sağlanması hedefleniyor.

Proje kapsamında yer alan ünitelerden Kartaltaşı-2 HES yeri ile faaliyet alanına en yakın baraj gölü olan ve Diyarbakır İl sınırlarında yer alan Karakaya Barajı ve HES projesi baraj aksına yaklaşık kuş uçuşu 6 kilometre mesafe bulunurken, bununla birlikte Kartaltaşı-2 HES ise Fırat Nehrinin en yakın noktasına 2,5 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.

HABER: malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız