SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Radar+ Füze Üssü mü?

A- A+ PAYLAŞ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kürecik'e kurulacak radar üssü ile ilgili bir soruya verdiği yanıttaki ifadeleri, radar üssünün yanı sıra burada savunma amaçlı bir füze üssü kurulma olasılığının da bulunduğu izlenimini yarattı.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in 66. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitti. Erdoğan'a bu ziyaretinde Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar eşlik ediyor.
 
Erdoğan, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, bir gazetede, Malatya'ya kurulacak NATO radarının, muhtemel bir İran saldırısında Polonya'dan kalkan füzelerinin ancak Yozgat semalarını vuracağına ilişkin haberin hatırlatılması üzerine, bu konuda çok ciddi bir dezenformasyon yaşandığını söyledi. Bunun bölge halkını ve Türkiye'yi rahatsız etmeye yönelik olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
 
"Biz bir NATO ülkesiyiz. Malatya Kürecik'te daha önce NATO'nun böyle bir üssü var mıydı? Vardı. Şimdi aynı yerde yeniden böyle bir radar üssü kuruluyor. Yapılan nedir? Yapılan şudur; 'efendim bu İsrail'i korumaya yöneliktir'. İsrail NATO'nun bir üyesi, mensubu değil. Bu geçmişte olsaydı aynı zihniyet, aynı kafa bu defa ne diyecekti? 'Rusya'ya yöneliktir'. Değişen bir şey yok. Şimdi de ne diyor? 'İran'a yöneliktir, İran'dan yapılacak saldırıya yöneliktir'. Bunu farklı olarak değerlendirmek, düşünmekte mümkündür. Türkiye için de aynı şey değerlendirilemez mi? Yani Türkiye'nin şu anda radar üsleri noktasında böyle bir şeye ihtiyacı olduğunu niye değerlendirmiyorlar?... İşin bu yanını niye düşünmüyorlar? Burada kurulan füze kalkanı değildir, o Polonya'dadır. Buradaki bir radar üssüdür. Radar üssünü korumaya yönelik eğer NATO oraya füze yerleştirecekse, savunma füzesi, o ayrı bir konudur. Ama şu anda gündemimizde öyle bir şey de yok. Sadece şu anda radar vardır. Ama daha sonra eğer savunmaya yönelik füze düşünülürse, o ayrı bir konu. Ama şu andaki gündemde, programda o yok, onu da özellikle açıklamak istiyorum. Kalkana gelince, füze kalkanı o Polonya'dadır. Burada böyle bir şey kesinlikle gündemde değildir. Ve bu iki taraflı bir anlaşma değildir, tamamen NATO'ya yönelik. NATO'nun bir programıdır, bunu da özellikle hatırlatmak istiyorum. Ve daha önce değişik teklifler gelmiştir. Erzurum denmiştir, Diyarbakır denmiştir, Adana denmiştir. Bir çok yer bu konuda incelenmiş ama Kürecik'te daha önce böyle bir uygulama olduğu için en uygun yerin orası olacağı üzerinde karşılıklı olarak mutabık kalınmış ve orada radarın yerleştirilmesine karar verilmiştir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız