SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Radar İçin Genel Görüşme Açılsın"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Kürecik’te konuşlandırılmakta olan radar sisteminin TBMM onayı olmadan kurulmasının ve bunun etkilerinin konuşulması amacıyla Meclis Genel Görüşmesi açılması için TBMM Başkanlığına önerge verildi.

AĞBABA VE 20 ARKADAŞI..

Ağbaba ve 20 milletvekilinin imzasını taşıyan genel görüşme isteği ve gerekçeleri, TBMM Başkanlığına şu yazıyla iletildi:

“Füze kalkanı projesi kapsamında Malatya Kürecik'e konuşlandırılmak istenen radar sisteminin TBMM'nin onayı alınmadan yürürlüğe konulması açısından söz konusu anlaşmanın yasal dayanaktan yoksun olması, olası bir saldırı halinde yöre insanının zarar görmesi noktasında yeterli güvencenin alınıp alınmadığı, Türkiye'nin hangi çıkarlarını korumak için böyle bir anlaşmaya taraf olunduğu konularının ele alınması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca Meclis Genel Görüşmesi yapılmasını arz ve teklif ederiz.

Gerekçe:

Önce bir ABD projesi olarak tasarlanan füze kalkanı projesi yıllar geçtikten sonra bir NATO projesi olarak realize edilmeye çalışılmaktadır.

Basında yer alan bilgilerden, füze kalkanı projesi kapsamında tasarlanan radarların Malatya Kürecik'te konuşlanmasına ilişkin anlaşmanın ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından imzalandığı anlaşılmaktadır.

Füze kalkanı konusundaki sürecin basından izlenmesi, konunun hem kamuoyunun hem de TBMM'nin bilgisinden kaçırıldığı ve Türkiye'nin bir oldu bitti ile karşı karşıya bırakılmak istendiğini ortaya koymaktadır. Türkiye'yi olası bir çatışmanın tarafı ve cephesi haline taşıyabilecek kadar önemli bir konunun, TBMM'den saklanmasının demokrasiyle bağdaşmadığı açık bir gerçektir.

ABD ile Türkiye makamları arasında imzalanan mutabakat belgesi yasal dayanaktan yoksundur ve Anayasanın 92. maddesine açık aykırılık taşımaktadır. Anayasanın 92. Maddesinde, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nindir.

Bu mutabakat yasal dayanaktan yoksun olduğu kadar, Türkiye'nin güvenlik ihtiyacına cevap vermemekte ve Türkiye'nin çıkarlarıyla bağdaşmamaktadır. Türk halkı olası bir füze saldırısında kendisinin zarar görüp görmeyeceğini bilmemektedir. Kaldı ki, bu konuda teknik bir güvence verilemeyeceği de açıktır.

Anlaşmanın Türkiye'nin çıkarlarına hizmet noktasında neler kazandırdığı konusu da kamuoyunca bilinmemektedir. Bu konu hakkında Türk halkına hiçbir açıklamanın yapılmaması, siyasi iktidarın kendi iktidarını korumak için, dış politikada ödün verdiği izlenimini ortaya koymaktadır. Yazılı ve görsel basında ABD'li diplomatların, bu sistemin İran'a karşı kurulduğu ve amacının İsrail'i korumak olduğuna ilişkin açıklamaları yer almıştır. Söz konusu açıklamalar da sistemin Türkiye'nin çıkarlarından başka amaçlara hizmet ettiğini ortaya koymaktadır.

Başbakanın çelişkili açıklamaları bu görüşleri doğrulamaktadır. Bu projeyle ilgili Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan "NATO'nun üyesi olarak bu kapsamda atılacak bir adım ve bu işin komutasının kime verileceği hususu, ki bunun özellikle topraklarımızın genelinde böyle bir şey düşünülüyorsa, zaten kesinlikle bu bize verilmeli, aksi takdirde bunun kabulü mümkün değildir" açıklamasına rağmen füze kalkanı kontrolünün Avrupa Yüksek Kuvvetler Komutanlığına verileceği ifade edilmektedir.

Füze kalkanının Malatya Kürecik Bölgesine kurulmasının dünyada kutuplaşmalara yol açacağını gelişmeler ortaya koymaktadır. Bu da güvenlik tehdidini ikiye katlayacaktır.

Bölgede daha önce kurulu bulunan radar tesislerinin ve kurulması planlanan Füze kalkanının insan sağlığına zararları da bilimsel çalışmalar ile ispatlanmıştır.

Konunun yasal dayanağını, Türk halkının olası tehlikelerden nasıl korunacağını, bu sistemin konuşlandırılmasının Türkiye'nin hangi çıkarına hizmet edeceği konularını ele almak üzere Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca bir genel görüşme açılması doğru olacaktır.

1) Veli Ağbaba (Malatya)

2) Aytun Çıray (İzmir)

3) Atilla Kart (Konya)

4) Candan Yüceer (Tekirdağ)

5) Ali Özgündüz (İstanbul)

6) Malik Ecder Özdemir (Sivas)

7) Ferit Mevlüt Aslanoğlu (İstanbul)

8) Kadir Gökmen Öğüt (İstanbul)

9) Turgut Dibek (Kırklareli)

10) Ali Rıza Öztürk (Mersin)

11) Nurettin Demir (Muğla)

12) Emine Ülker Tarhan (Ankara)

13) Ahmet İhsan Kalkavan (Samsun)

14) Ramazan Kerim Özkan (Burdur)

15) Aytuğ Atıcı (Mersin)

16) Bülent Tezcan (Aydın)

17) Gürkut Acar (Antalya)

18) Muharrem Işık (Erzincan)

19) Salih Fırat (Adıyaman)

20) Hürşit Güneş (Kocaeli)

21) Mustafa Sezgin Tanrıkulu (İstanbul)”

Önergenin verilmesinin ardından oturumu yöneten başkan vekili, önergenin gündemdeki yerini alacağını ve genel görüşme açılıp açılmaması konusundaki ön görüşmenin sırası geldiğinde yapılacağını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız