SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Radarı Gizleyip, Ceza Kesmiyoruz!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, Grup Müdürü Mahmut Polat, Vergi Denetmenleri büro başkanı Fatih Güven, Denetim Koordinasyon Müdürü Eftal Çekin’in katılımı ile Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) başkanı Mustafa Bahadır Altaş ve çok sayıda Serbest Muhasebeci Mali müşavirlerin katıldığı toplantıda, mali idarenin 2007 yılı sonu itibarıyla çalışmaları hakkında bilgi verildi.

SMMMO Başkanı Bahadır Altaş, mali idarenin uygulamalarına ilişkin olarak yıl sonu olması nedeni ile yapılacak envanter çalışmalarında meslek mensuplarının bilgilendirilmesi ve onlar aracılığı ile mükelleflerin kayıtlarının daha sağlıklı bir şekilde oluşması için uyarılmalarının bu toplantıda görüşüleceğini belirtti. Altaş, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulanacak olan Katma Değer Vergisi (KDV) onlarında yapılacak değişiklik, yeni vergi uygulamalarının ülke ve muhasebecilere neler getireceği ve daha çok nelere dikkat edilmesi gerektiği konuları hakkında bilgi verileceğini söyledi. Altaş, kayıt dışı ile mücadelenin belirli bir dönemi değil sürekli olmasını belirtti ve vergi mükelleflerinin ileride cezalı duruma düşmemeleri için bu bilgilendirmenin ayrıca diğer meslek kuruluşlarınca da yapılmasında fayda olduğunu bildirdi.

Toplantıda söz alan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, vergi dairesinin 2 yıllık çalışmaları sonucunda Malatya olarak belirli bir sistem oluşturduklarını belirtti ve 2006 yılı kasım ayı ile 2007 yılı kasım ayı arasındaki vergi tahakkuk ve tahsilat oranları hakkında bilgi sundu. Gelir vergisi tahakkukunda yüzde 37, kurumlar vergisi tahakkukunda yüzde 33, gelir vergisi tahsilatında yüzde 36 ve kurumlar vergisi tahsilatında da yüzde 20 artış olduğuna dikkat çeken Niyazi Özkök, 2008 yılında yapılacak olan envanter denetimi hakkında da bilgi aktardı.

Özkök, envanter denetiminin amacının mükelleflerin dönem sonunda stoklarının envanter defterine, gerek miktar olarak gerekse işyerinde bulunan emtianın fiyat tutarına doğru olarak tespitinin yapılmasını sağlamak.olduğunu, Ocak 2008’de yapılacağını belirterek şöyle devam etti:

“Envanter Denetimi ; İyi niyetli mükelleflerimizi tedirgin etmemelidir.Biz idare olarak daha önce olduğu gibi bundan sonrada gibi onların yanındayız. Bizim amacımız devleti dolandırma ya da kandırma niyeti içinde olanların cezalandırılmasıdır.

Burada hangi ticari emtianın sayımının yapılacağını söylemeyeceğim. Envanter Denetimi yapılan mükelleflerden ricamız,denetim yapılırken işyerinde bulundurulması gereken defter ve belgelerin temininde denetimi yapan personele yardımcı olmaları.

Envanter Denetimi,ticari emtia alım-satımı yapanlar ile üretenler nezdinde olacaktır. Bunlar seçilirken ciroları olmasına (yüksek) sürekli devreden KDV beyan eden mükellefler ana hedeftir.(Sürekli stoklu çalıştığını beyan edenler)

Envanter Denetiminde, Vergi Denetmen Yardımcıları ve Özel Yoklama belgeli memurlar görev yapacaktır. Envanter Defteri ve Listelerinin İşyerinin deposunda bulunup bulunmadığı sayılıp ölçülüp doğruluğu tespit edilecek. Fiyat kontrollüde araştırılacaktır. Yani işyerindeki malların envanterde görülen fiyatlara uygun olup olmadığı tetkik edilecek.

Tespit edilen miktarlar ve envanter defterindeki fiyat ile o anki satış fiyatı tespit edilecektir.

Fark varsa öncelikle mükelleften izahat istenecek Envanter Denetimi, işyerindeki bütün mallar olabileceği gibi belli mallarla sınırlandırılabilir.

Denetim sonucunda belgelerin arka kısımları denetmen mührü ile mühürleneceğinden mükelleflerin şimdiden envanter çıkarırken buna dikkat etmesi iyi olur.

Envanter Denetimi sonucunda fiili sayım farkı tespit edilen mükellefler incelemeye sevk edilecek.Ancak bu süre içinde gönüllü olarak yasal yükümlülüklerini yerine getirenlere durum tutanakla tespit edilip cezai işlem yapılmayacak

Envanter defterini tutmayan ya da sayımı yapmamış mükellefler incelemeye alınacaktır. Envanter Denetimi seçilecek işyerlerinde Ocak 2008 ayında yapılacaktır.

Bütün bu açıklamaları neden yapıyoruz; Biz idare olarak mükellef odaklıyız. Önce bilgi veriyoruz. Radarı gizleyip ceza kesmiyoruz. Mükellefin hesaplarını öncelikle kontrol etmesi ve düzeltmesi için mühlet veriyoruz.

Bütün bu uyarılara rağmen iyi niyetli olmayan mükelleflerimizide düzeltmeyi görev biliyoruz.

İyi niyetli,devletine bağlı kurallara uyan mükelleflerimizi de haksız rekabetten koruyoruz.ve onlara teşekkür ediyoruz.

Bu arada mükelleflere ve idaremize yardımda ön planda olan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere duyarlı davranacakları için şimdiden teşekkür ediyoruz.” dedi.

Özkök, daha sonra toplantıya katılan meslek mensuplarının yapılacak olan çalışmaya ilişkin sorularını cevapladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız