SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Radarı Kapat Kürecik'teki.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:10:40
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun sözünün dinlendiğini kaydederek, “Önemli bir fırsatı yakalamış durumdayız. Türkiye yeniden saygın bir ülke olmak istiyorsa İhsanoğlu'nu seçmelidir” dedi. 

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Toplantısına Somalı madencileri ve esnafı selamlayarak başladı. Kılıçdaroğlu, Somalı madencilerin ve esnafın sorunlarının takipçisi olacaklarını söyleyerek, Somalı madencilerin sorunlarının kendi sorunları olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin çevre bölgesinin ateş çemberi içinde olduğunu savunarak, Gazze, Suriye, Irak’ın sorunlarla uğraştığına dikkat çeken CHP lideri Kılıçdaoğlu, dış politika ile iç politikanın birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirterek,”Dış politikanın farklı bir dili vardır. Temel meselenin dış politikanın iç politikaya alet edilmemesidir. Dış politikada satranç oyuncusunun ustalığıyla hareket edersiniz. Her söylediğinizi tartarsınız. Size karşı tepkiler ne olur, onu değerlendirirsiniz. İç politikada zaman zaman tartışmalar olabilir. Ama bu tartışmalar bir süre sonra giderilebilir, bir araya gelebiliriz. Ama dış politikada kırıcı bir dil kullanırsanız; başka bir ülkeyi kırarsanız, derin fay hatları oluşturursunuz. İki ülke arasında bırakın dostluk oluşturmayı, tam tersine derin kırgınlıklara yol açarsanız. Tipik örneği Cezayir’dir. Cezayir bağımsızlığını ilan ettikten sonra, Birleşmiş Milletlerde Türkiye Cezayir’in bağımsızlığını tanımadı. Bütün Cezayirliler için hayal kırıklığı oldu” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Ortadoğu’da bir ağırlığı olduğunu vurgulayarak, “Türkiye örnek gösterilen bir ülkeydi. Yapısı, politikası, ekonomisi, komşularıyla örnek alınan bir ülkeydi. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye bu noktada değil. Dış politikayı iç politika malzemesine diktatörler getirir, tarihte vardır, içeride gündem yaratırlar, dışarıda gündem yaratırlar, benzer bir tabloyu Türkiye yaşıyor” şeklinde konuştu.

Gazze’de çocukların öldüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Gazze'de çocuklar öldürülüyor. Sağ duyduğu bütün dünya ayakta. İvedilikle ateşkesin sağlanması lazım, akan kanın durması lazım. Bu konuda bir şeyler yapılması lazım. Peki Türkiye bir şeyler yapıyor mu? Evet iktidar sadece konuşuyor. O kadar çok konuşuyor ki neredeyse herkes suçlu, onlar haklı. Madem Gazze'yi eleştiriyorsun, İsrail ile ilgili ne yaptın sen? Sadece yas ilan ettin. Orada Türkmenler vardı, ne yaptın sen? Hiç aklına geldi mi yas ilan etmek? Birleşmiş Milletler taraflarla konuşacak. Türkiye hesapta yok. Niye ağırlığı kalmadı Türkiye’nin. Türkiye’nin sözü nerede dinleniyor? Irak mı, Suriye mi, İran mı? Bir Katar bir de Suudi Arabistan'da. Birleşmiş Milletler de biliyor. Türkiye artık bu defterde yok. Cumhuriyet tarihindeki bütün itibarı sıfırladınız.” 

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın ateşkes sağlanması için çaba sarf ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, Abbas’ın "Mısırlı kardeşlerimiz bizim girişimimize girişimde bulundular. İsrail tarafı bunu kabul etti. Bizim de kabul etmemiz gerekiyor ki, İsrail’i zorlayalım. Mısır'a gittik söyledik araya gir ateşkesi sağla” sözlerini hatırlattı.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri’nin açıklamalarına dikkat çekerek Şükri’nin ateşkesi Türkiye ve Katar’ın engellediğini ifade ettiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Fikri sorulmayan dikkate alınmayan bir ülke var oda Türkiye, yalnızlaşıyoruz. Böyle bir Türkiye'yi istiyorsanız gidin AK Parti’ye oy verin. Dış politikada geldiğimiz nokta çok kötü bir noktadır. Dış politika konuşmayla çözülmez. Ortadoğu'da akan kanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu sorumludur” ifadelerini kullandı.

Kürecik’in kapatılmasının İsrail’e ders vereceğinin söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Gazze'de insanlar öldürülüyor, yakıtı bunlar veriyor. Ne yaptın sen. Radar'ı kapat Kürecik’teki. Kapat radarı İsrail'e ders ver. Sen gidemiyorsun bile Malatya'ya. O radar istasyonunda ne yapıldığını biliyoruz. İran an için İsrail'i korumak için yapıldı.” 

Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun sözünün dinlendiğini kaydederek, “Önemli bir fırsatı yakalamış durumdayız. Türkiye yeniden saygın bir ülke olmak istiyorsa İhsanoğlu'nu seçmelidir” dedi.

Çözüm süreciyle ilgili olarak Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşları ile görüştüğünü belirterek, “Biz sivil toplum kuruluşları ile Diyarbakır'da görüştük, seninde çağırdılar sende git o zaman. Bunu yapmak için yürek lazım yürek. Cesaretin varsa sende git sorulara cevap ver” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın kendisi için ‘şerefli ol’ sözlerine karşılık olarak, “Ben şerefli olmayı babamdan öğrendim, haram lokma yemem. Bu nitelikler sende var mı acaba” sözleriyle cevap verdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız