SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Radyasyonda Korkutan Artış

A- A+ PAYLAŞ

Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima nükleer santralinin girişinde, radyasyon seviyesinin sabaha karşı aniden arttığı bildirildi. Santraldeki radyasyon seviyesi kısa süre sonra tekrar düşerken, nükleer tesislerde kalarak çalışmalarına devam eden son işçiler de söz konusu artış nedeniyle geçici olarak tahliye edildi.

Japon Nükleer Güvenlik Ajansının bir yetkilisi yaptığı açıklamada, TSİ 03.45'te Fukuşima nükleer santralinin giriş kapısında radyasyon seviyesinin önce 6.4 mSv, 10 dakika sonra ise 2.9 mSv olarak ölçüldüğünü belirtti.

Reaktörlerin çevresinde dün yapılan ölçümlerde radyasyon seviyesinin 30 ila 400 mSv arasında olduğu belirlenmişti.

1000 mSv (1 Sv) seviyesindeki radyasyon, mide bulantısı ve kusma gibi geçici rahatsızlıklara neden oluyor.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima santralinde radyasyon seviyesinin her saat başı çok değiştiğini ve sağlığa zararlı orana vardığını ifade etti.

Fukuşima santralinin 3 numaralı reaktörünün tepesinde duman görüldüğünü söyleyen Edano, reaktörün koruma kabının zarar görmüş olabileceğini, bunun sonucunda da reaktörün buhar kaçırmış olabileceğini kaydetti.

Edano, nükleer bir felaketi önlemek amacıyla, Japon hükümetinin ABD ordusunun yardımına başvurmayı düşündüğünü söyledi.

KAHRAMAN İŞÇİLER SANTRALE DÖNDÜ

Fukuşima santralindeki radyasyon seviyesindeki artış nedeniyle geçici olarak tesislerden çıkartılan son 70 işçi santrale geri döndü.

Santraldeki ısı artışı olan reaktörlerdeki soğutma çalışmaları geçici olarak askıya alınmıştı.

Nükleer santral reaktörünün soğutma işlemi için gönderilen Japonya ordusuna ait helikopterin reaktöre su dökmeyi başaramadığı bildirildi.

Kyodo haber ajansı, Savunma Bakanı'na dayanarak verdiği haberde, helikopterin bu görevi yerine getirememesinin nedeninin muhtemelen yüksek radyasyon seviyesi olduğunu duyurdu.

SOĞUK HAVA DA VURDU

Japonya'da tsunamiden etkilenen bölgelerde soğuk hava ve kar yağışının kurtarma çalışmalarını engellediği bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, Iwate, Miyagi ve Fukuşima bölgelerinde hava sıcaklıklarının sıfır dereceye kadar düştüğünü belirtti.

Meteoroloji yetkilileriyse, sıcaklığın -5 dereceye kadar düşebileceğini kaydetti.

Japonya'ya komşu ülkeler de limanlarrına gelen yük gemilerinde radyasyon taraması yapmaya başladı.

Başta Japonya'nın en büyük ticari ortağı Çin olmak üzere bölgedeki birçok ülkenin, yük gemilerindeki malzemelerin radyasyondan etkilenmiş olma ihtimaline karşı radyasyon taraması yaptığı açıklandı.

6 BÜYÜKLÜĞÜNDE YENİ DEPREM

Fukuşima'daki nükleer endişe sürerken, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun doğusunda bugün, 6.0 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Japon Meteoroloji Ajansı yaptığı açıklamada, merkez üssü başkentin doğusunda yer alan Şiba kentinin açıkları olan depremin, suyun dibinde yerin 10 kilometre altında meydana geldiğini belirtti.

Binaların uzun bir süre sallandığı depremin ardından tusunami alarmı verilmedi. Geçtiğimiz cuma günü 8.9'la sallanan Japonya'da dün de 6 büyüklüğünde bir artçı şok yaşanmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız