SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Rahat Uyu' Cihazı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki öğrenciler, uyku apnesi hastalar ve çocukların ateşini sürekli kontrol altında tutmak için "Rahat uyu" adlı bir cihaz geliştirdiler.

Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden Mesut Baydar, Furkan Koç, Sinan Güventürk, Ahmet Aydın ve Arif Durmuş adlı öğrenciler Öğretmenleri Mehmet Dere ve Servet Bektaş danışmanlığında hazırladıkları "Rahat uyu" adlı projeleri ile Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları arasında Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına katılarak ilgi gördüler.

Projeyi geliştiren öğrencilerden Mehmet Aydın, "Projenin amacı uyku apnesi hastalığına karşı insanların solunumunu kontrol altında tutmak ve çocukların ateşini kontrol altında tutmak ve refakatçiye rahat bir nefes aldırmaktır. Cihazımız, solunum aphesi hastalarının solunumlarını kontrol altında tutuyor ve siren ile uyarı vererek, geçmiş solunum durumlarını da kaydediyor. Cihazımız, hastanın ateşini ölçerek siren ile uyarı yapıyor ve geçmişe dönük kayıt tutuyor" dedi.

Aydın, "Rahat uyu projesinin iki özelliği vardır. Hastanın ateşini kontrol etmek ve solunumunu kontrol etmektir. Hastanın bel ve karın bölgesine bir kemer aracılığı ile bağlanan Rahat Uyu cihazı, hastanın sıcaklığını sürekli olarak ölçmektedir ve displey üzerinde göstermektedir. Vücut ısısı 38 dereceye ulaştığında sesli bir alarm ile haber verir. Hastanın vücut ısısını 10 dakika aralıklarla geriye dönük olarak kaydediyor. Cihazımız, hastanın dakikadaki solunum sayısını ölçerek kontrol altında tutuyor.

Solunum sayısı dakikada 10'un altına düşerse sesli bir alarm ile haber veriyor. Aynı şekilde solunum durumunda 10 dakika aralıklarla geriye dönük olarak kaydediyor" şeklinde bilgi verdi.

Danışman öğretmen Mehmet Dere ise, cihazın ateş ve solunum ölçme konusunda önemli kolaylıklar getirdiğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız