SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Rakibi Yok Ama..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kayısı Tanıtım Grubu'nun kurulması için AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz'ün başlattığı çalışmaların ilk toplantısı yapıldı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda yapılan Kayısı Tanıtım Grubu toplantısına AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Dış Ticaret Müsteşarlığı Tarım Dairesi Başkanı Cevdet Baykal, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu, Güneydoğu Anadolu İhracatçı birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Geyik, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sami Payza, MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin, MASİAD Başkanı İbrahim Güngör, kayısı ihracatçıları ve
davetliler katıldı.

Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, "Kayısımızın rakibi yoktur. Kayısının hem iç piyasada hem de ihracatta yeni pazarlar bulunmalı. Bunun için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Malatya'da ya ihracatçı birliği kurulması ya da bir kayısı tanıtım grubu kurulmalı diye düşündük. Ancak, Kayısı İhracatçılar Birliği'nin bürokratik olarak işletilmesini daha zor olacağı gündeme geldi. Ama bir Kayısı Tanıtım Grubu'nun kurulmasının hem ihracatın artmasına hem de iç tüketimini artması için daha çok katkı
sağlayacağını düşündük. Kayısının tüketiminin artması için çalışma yapacağız. Kayısı fabrikalarımızı entegre tesis yapmalıyız. Kayısının ambalaj konusuna önem vermeliyiz. Bizim ürettiğimiz kayısının yüzde 80-90'ını kükürtlü kayısı. Bu kayısının bir pazarı var. Ancak bu pazarda çeşitli nedenlerle daraltılıyor. Bizim kayısı çeşitlerini arttırmamız gerekiyor. Bunlardan biriside günkurusu kayısıdır. Kayısıyı artık kükürtlü kayısı çeşidinden kurtarmamız gerekiyor. Kayısının iç tüketimini patlatmamız
gerekiyor" ifadelerini kaydetti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Kayısının öncelikli üretici bazında ele alınması gerektiğine inanıyorum. Kayısı üreticisi halen bilinçli değil. Üretici Birliklerini ilçelerimizde mutlaka oluşturmalıyız. Bizim şuanda kayısıyı satamama gibi bir sıkıntımız yoktur. Bizim en büyük sıkıntımız arz ve talebi dengeleyemememizdir. Üretimini ve ihracatını biz yapıyoruz, ancak fiyatını Avrupa belirliyor. Kayısının fiyatını öncelikle Malatya'da biz belirlemeliyiz. Öncelikle Kayısı Tanıtım Grubu'nun iç piyasaya yönelik bir çalışma başlatması gerekiyor. Kayısı ihracatçıları öncelikle birlik ve beraberlik içinde hareket etmeli" diye konuştu.

Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu, "Kayısının tanıtımı için devleti arkamıza almamız gerekiyor. Öncelikle Malatya, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nden ayrılarak, Malatya İhracatçılar Birliği'nin oluşturulması gerekiyor. Öncelikle Malatya İhracatçı Birliği'nin kurulması gerekiyor. Aldığım duyuma göre, bizden bankaya 1 milyon 500 bin TL paranın yatırılması gerekiyormuş. Kayısının yaş hasat döneminde iyi bir organizasyon yaparak, yaş kayısı pazarını arttırmamız gerekiyor. Ayrıca kayısı üreticimizi eğitmemiz gerekiyor" dedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Tarım Dairesi Başkanı Cevdet Baykal, Türkiye'nin tarım sektörünün anlaşıldığı bir dönemin yaşandığını ifade ederek, "Son 4-5 yılda Türkiye tarımının önemi anlaşılmaya başlandı. Türkiye tarımı hak ettiği noktada değildir. Türkiye tarımı on yıllardır ihmal edilmiş. Ama şuanda kendi milli ürünlerimizi ihraç ediyoruz" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız