SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ramazan Hoca'dan Kalp İçin Uyarılar

0
Güncellendi - 2016-01-22 17:43:25
Ramazan Hoca'dan Kalp İçin Uyarılar
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, risk grubunda bulunan hastaların sabah sporuna dikkat etmeleri gerektiğini belirterek “Bu gruptaki hastalarımıza koşu bandında veya açık havada hızlı tempoyla koşma, ağır salon egzersizleri önermiyoruz. Bu hastalımıza yönelik en iyi spor şekli açık havada yürüyüş, hafif bisiklete egzersizleri, yüzme gibi kişiyi çok yormayacak ama dinç kalmasını sağlayacak sporlar yapmasıdır” dedi.

Prof. Dr. Özdemir, sabah 06-10 arasında kan hücrelerinin en yapışkan olduğu, kanın pıhtılaşma sisteminin en fazla olduğu ve kanın akışkanlığını sağlayan mekanizmanın en zayıf olduğu dönem olduğunu da belirterek, “Kalp hastalıkları riski bulunanların spor yapacağı en uygun saatler akşamüstü veya akşam yemeğinden 2 saat sonradır” dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un sabah sporunun ardından kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi,  kalp hastalıkları bulunanların nasıl ve ne şekilde spor yapması gerektiği sorularını bir kez daha gündeme getirdi.

"Kalp krizleri en çok sabah saatlerinde oluyor”

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, kalp krizlerinin en çok sabah saatleri olan 6-10 saatlerinde olduğunu ifade ederek,  bu saatlerde yapılacak ağır egzersizlerin kriz riskini arttıracağını söyledi.  Kardiyovasküler  (Kalp-Damar) hastalıkların dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklar olduğunu hatırlatan Özdemir “Kalp krizlerinde ölüm genellikle ilk bir saat içinde oluşmakta ve buda ventriküler  fibrilasyon dediğimiz kalp ritmi bozukluğu nedeniyledir. Kalp krizleri günün belli saat aralıklarında özelliklede sabah 06-10 en sık olmaktadır. Bunun nedeni vücutta salgılanan hormonların özellikle adrenalin ve kortizol seviyelerinin bu saatlerde en yüksek seviyede salgılanmalarıdır. Adrenalin bir yandan kalp hızını artırarak kalbin oksijen tüketimini artırmakta bir yandan da damarlarda vazokonstrüksiyon dediğimiz damarın büzüşmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda kan basıncı artarak kalbi daha da yormaktadır. Sabah 06-10 arasında kan hücrelerinin en yapışkan olduğu, kanın pıhtılaşma sisteminin en fazla olduğu ve kanın akışkanlığını sağlayan mekanizmanın en zayıf olduğu dönemdir.  Özetle sabah saatleri kalbin en hızlı çalıştığı, kan basıncının en yüksek olduğu, pıhtılaşmanın en yüksek olduğu,  kan pulcuklarının en yapışkan olduğu ve pıhtılaşmaya karşı çalışan sistemin en zayıf olduğu dolayısıyla kişilerin kalp krizine en yatkın olduğu saatlerdir” diye konuştu.

Kalp hastalıkları için birçok risk faktörü bulunduğunu ifade eden Prof.Dr. Özdemir, bunları sigara, hipertansiyon, diabet, kolesterol yüksekliği, aile hikayesi (genetik geçiş), erkek cinsiyet ve yaş olarak sıraladı.

“Düzenli egzersiz ve diyet çok önemli”

Kalp kriz geçirmiş, koroner balon-stent takılmış, baypass ameliyatı olmuş hastaların düzenli ilaç kullanımı, düzenli egzersiz ve diyetlerine mutlak uymaları gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özdemir “Ancak bu grup hastalarımıza koşu bandında koşma, açık havada hızlı tempoyla koşma, ağır salon egzersizleri önermiyoruz. Bu hastalımıza yönelik en iyi spor şekli,  açık havada yürüyüş, hafif bisiklet egzersizleri, yüzme gibi kişiyi çok yormayacak ama dinç kalmasını sağlayacak sporlar yapmasıdır” dedi.

Özdemir, eğersiz için en uygun saatlerin de sabah değil akşam saatleri veya akşam yemeği sonrası olduğunu belirtti.  Prof. Dr. Özdemir, sabah spor yapmak zorunda kalan hastalara ise açık havada yürüyüş önerdi.

Özal ve Koç’un ortak yanı

Açıklamalarının sonunda Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’a da ‘Allah’tan rahmet’ dileyen Prof. Dr. Özdemir, “Merhum 8. cumhurbaşkanımız Turgut Özal, merhum Mustafa Koç,  kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden iki isim. Ancak ortak kaderleri ikisinin de by-pass ameliyatlı olması ve sabahleyin ağır egzersiz yapıyor olmalarıydı” dedi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

Foto: iha

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • fatma uzun (8 yıl önce)
    Mrb Hocam 36 yasindayim kalp buyumesi var ara ara bayilmalar oluyor nefesim kesiliyor halsizlik 've bas agrisi yapiyor bana nasil bir tedavi önerizsiniz
    0
    0
    Yanıtla