SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ramazan'ın Ruhu Yardımlaşmak'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin organize ettiği Ramazan ayı kültürel programı kapsamında Müftü yardımcısı Mahmut Karatepe, "Ramazan'ın Ruhu Yardımlaşmak" konulu bir konferans verdi.

Konferansa ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu'nun yayınladığı bülten şöyle:

"Malatya Belediyesi Ramazan ayı kültürel etkinlikleri kapsamında düzenlenen, “Ramazan’ın Ruhu Yardımlaşmak” konulu konferans gerçekleştirildi.

27 Eylül Cuma Günü saat 21.00’de Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Kesriklioğlu, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Müftü Yardımcısı Hüseyin Uçar’ın yanı sıra sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İl Müftü Yardımcısı Mahmut Karatepe, İslam Dininin bireysel bir din olmadığını, sadece bireye bakan, şahsı yücelten, şahsın menfaatlerini ön planda tutan bir din olmadığını belirterek, İnsanların toplu halde yaşamaya, kollektif hayat içerisinde bir birleriyle ihtiyaçlarını gidermeye, bir birlerinden faydalanmaya bir kısım zararları beraber paylaşarak aza indirmeye müsait bir yapıda yaratıldığını söyledi.

Karatepe, “Yüce Rabbimiz Allah insanlık tarihi boyunca göndermiş olduğu rehberler ve Kur’an ile insanların kollektif hayatta uyum içerisinde yaşamalarını sağlamıştır. Kur’an-ı Kerim insanlığın hidayet rehberi, insanların hakikat rehberi, insanların hak ve batıl ile mukayesesini yaparak doğruyu bulma, orta yolu, dürüst yolu bulma ölçüsünü belirten ilahi bir kitaptır. O ilahi kitap Kur’an-ı Kerim bin aydan daha hayırlı olan bugün yani Kadir Gecesinde Allah tarafından gönderilmiştir” dedi.

Oruç’un sadece insanları aç bırakmak olmadığını, oruç tutmanın gerçek nedenlerinin altında manevi duygular olan sevgiyi, şefkati, yardımlaşmayı insanlar arasında daha da yaygınlaştırmak olduğunun belirten Karatepe, “Ramazan Ayı zekat ayı değildir, ama insanlarımız genelde mallarının zekatlarını Ramazan Ayında verirler işte bu ayın insanlara kazandırdığı bir ruh, bir güzelliktir. Bu güzellikleri yaşamayanlar bu güzellikleri bilemez. Bu güzelliği bilmeyen bu ruhla hareket edemez. Yani varlıklı bir Müslüman açlığın ne demek olduğunu bizzat yaşayarak görüyor ve merhamet duygusu, şefkat duygusu, yardımlaşma duygusu diğer zamanlara göre daha farklı oluyor, Fakiri daha iyi anlıyor. Yokluğun ne demek olduğunu daha iyi kavraya biliyor. İşte orucun bir kısım hikmetlerinden biride sosyal hayatın ahengini tanzim ediyor” dedi.

Varlıklıyla yoksul arasında gönül köprüsü’nün kurulmadığı takdirde toplumda ahengi ve huzuru sağlamanın mümkün olmayacağının altını çizen Müftü Karatepe, Dünya’nın Yardımlaşma Ruhu’na muhtaç olduğunu, insanların sevdiği şeylerden fedakar olmadığı müddetçe iyiliği anlayamayacağını sözlerine ekledi.

Karatepe gerçek sevgiye, toplum barışına ulaşmak için insanlar arasında gönül köprülerinin sağlam bir şekilde kurulması gerektiğini belirterek “İnsanların en hayırlısı insanlığa faydası olandır. Bu maddeyle, parayla olabilecek bir şey değildir. Bu bir ruh’tur. Bu ruh’un insanlar arasında yaygın olması için Yüce Rabbimiz başta Ramazan Ayı olmak üzere, bayramlar bahşetmişlerdir. Bayramların en büyük özelliği insanları bir araya getirmesi, fakir, zengin, yaşlı, genç sınıf ayrımı yapmadan bir birlerini sevgiyle, şefkatle kucaklamalarıdır. Bir birlerine yardım elini uzatmalarıdır” dedi.

Allah’ın verdiği nimetleri insanların üzerinde görmek istediğine değinen Karatepe, “Günümüzdeki bazı toplumların veya insanların lüks ve israf düşkünlüğü, toplumların dengesini bozmakta, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da katıldığım bir sohbette bir mahallenin zengin hemen bir arka mahallenin ise çok fakir olduğunu söylediler ve burada asayişin zor sağlandığını ifade ettiler. Burada Allah’ın bahşetmiş olduğu o duyguları eğer insanlar biliyor olsaydı bugün bu sorunların yaşanmazdı. Yüce Peygamberimiz bununla ilgili “Nehir kenarında olsa bile israf etme” demiştir. İsraf eden yardım etmeyi bilmez. Gerçek sevgiye ulaşamaz” dedi.

Allah dostlarının insanlar arasında bu ruhu yaşatmaları için çeşitli vakıflar kurduğunu vurgulayan Karatepe, bu vakıfların amacına uygun olarak günümüzde de kullanıldığını, fakir ve ihtiyaç sahibi insanlara Devlet ve özel vakıflar, sosyal yardımlaşma vakıfları kanalıyla çeşitli yardımların yapıldığını da söyledi.

Konferansın sonunda İl Müftü Yardımcısı Mahmut Karatepe, vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız