SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rant Nere, Ora Nere?!

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Meclisi’nin 16 Mart Salı günü yaptığı olağanüstü toplantısında hibe tekliflerinin kabul edildiği "yolsuzluk ve usulsüzlük iddiasına" konu 6 imar dosyasının sahibinin, Yaka Köyü’nde alarak belediyeye bağışladıkları arsaların toplamının 105 dönüm olduğu öğrenildi.

Emlakçılar Odası’ndan edinilen bilgiye göre, Yaka Köyü’ndeki arsaların bin metrekare olarak kabul edilen bir dönümünün fiyatının 2 bin 500 TL ile 7 bin TL arasında değişiyor. Bu durumda ‘belediyeyi trilyonlarca’ zarara uğrattığı iddiasıyla savcılığa gönderilen dosyalar arasında bulunan 6 firmanın bağışladığı arsaların değeri ise en fazla 735 bin TL tutarında olduğu ortaya çıkıyor. Konuyu değerlendiren mimar ve mühendislerden oluşan teknik uzmanlar ise “Bu bağışlanan arsaların değeri belediyenin ‘kamu zararını tazmin etme’ gerekçesini tamamen boşa çıkartıyor. Kaldı ki, bu fiyatlarla, Yaka Köyü’nden binlerce dönüm arsa bile bağışlansa sahte tapu ve evrakta tahrifat yoluyla firmaların elde ettikleri rantı karşılamaz. Baştan aşağıya yanlış bir iş’ değerlendirmesini yaptı.

BİR TEK DOSYADAKİ ZARARIN ANCAK ÜÇTE BİRİ..
Belediye Meclisinin, 29 Mart yerel seçimlerinin ardından ‘Haksız kazanç sağladığı ve etik olmadığı’ gerekçesiyle kaldırdığı ek yoğunluk transferini, imar yolsuzluğu soruşturmasına konu olan dosyalardaki ‘usulsüzlüklerden dolayı yapı ruhsatı iptal edilen, yapı ruhsatında fazla yoğunluk kullanan yapılarda, kamunun kaybı olan alanların tekrar kazanılması ve bu şekilde kamu zararının tazmin edilmesi adına ‘ayrıcalıklı müteahhitler için’ bir defaya mahsus getirilen ‘ek yoğunluk transferinden’ yararlanan firmaların bağışladığı arsa, tek bir dosyada elde edilen rantın ancak üçte birini karşılıyor.

Emlakçılar Odası, Yaka Köyü’ndeki arsaların metre karesinin 2.5 ile 7 TL arasında değiştiğini belirtirken, alınan 105 dönüm arazinin metrekaresinin 7 TL’den alındığı kabul edilirse, bağışlanan 105 dönüm arazinin toplam fiyatı en fazla 735 bin TL’yi buluyor. Yani ortaya çıkan bu rakamlar da belediyenin gerekçesini boşa çıkartmış oluyor.

Yaka Köyü’ndeki arsa fiyatlarının, ortaya çıkan kamu zararını tazmin etmesinin mümkün olmadığını belirten mimar, mühendis ve teknik uzmanlar “İmar yolsuzluğunun patlak verdiği 2 Kasım’dan bu yana, arsa hibesinin kabul edildiği 6 firmada dahil olmak üzere bütün dosyalarda sahte tapu senedi ile arsa yüzölçümünü değiştirmekten tutun, mimari projesinde fazla yoğunluk kullanmaya ve inşaat alanını fazla hesaplamaya kadar bir çok suçlamalar yöneltildiğini basından okuduk. Kusurlu dosyaların birinde 5-6 bin metrekareye kadar fazladan inşaat alanı kullanıldığı söyleniyor. Bu arsaya en iyimser yaklaşımla 30 daire yapılabileceği kabul edilirse, yine iyimser bir yaklaşımla her bir daireye 150 bin lira değer biçilirse, o inşaat alanında 4.5 milyon TL’lik fazladan ve haksız bir gelir elde edileceği aşikardır. Bu durumda değil 105 dönüm, binlerce dönüm arsa bile bağışlansa, haksız elde edildiği belirtilen bu rantların ne kadarını karşılar, bunun yorumunu da kamuoyuna bırakıyoruz” değerlendirmesinde bulundular.

FOTOĞRAF: Rantı yüksek yerlerdeki inşaatlarda kullanılan yapı yoğunluğuna karşın, yolsuzluğa konu dosyaların sahiplerince belediyeye arsa bağışı yapılan Şehir Mezarlığı yanındaki Yaka (Mahallesi) Köyü'nün uydudan görünüşü. (Kaynak:Google Earth)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız