SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Rant Var, Hırsızlık Var!."

A- A+ PAYLAŞ
Malatya Belediye Meclisi 2011 yılı son toplantısı başkan vekili Mehmet Şehitoğlu ve üyelerin katılımı ile gerçekleştirildi. 7’si İmar, 2’si Ulaşım, 1 er de Ulaşım ve İnsan Kaynakları Müdürlüğünün gündeme alınması amacıyla verdiği önergeler ayrı ayrı okunup gündeme alınmasıyla başlayan toplantı, bağımsız üye Betül Aksoğan’ın, özel anaokulu ve kreşlerden alınan su bedelinin eğitim tesisi tarifesinden alınması konulu, CHP’li üye Günnur Tabel’in geçtiğimiz günlerde haber sitemizde yer alan ve bölgenin imar bütünlüğünü bozan 10 katlı binayı konu alan “Niye böyle oldu” başlıklı haberimiz de gündeme taşıdığımız Kemal Özalper mahallesindeki binayla ilgili önergeleri AKP’lilerin oylarıyla reddedilerek gündeme alınmadı. 
 
Özel ana okulu ve kreşlerin eğitim hizmeti veren kuruluşlar olduğunu ve suların eğitim kurumu tarifesinden alınmasını “Çocukların gelişim döneminde temizliğin öneminin verilmesi açısından su tüketim alışkanlığı kazanması gerekir.” diyerek gerekçelendiren Bağımsız üye Aksoğan’ın önergesi AKP’lilerin oylarıyla reddedilerek gündeme alınmadı. 
 
ÜYENİN YERİ TARTIŞMA KONUSU..
Kemal Özalper Mahallesi’nde normal şartlarda 5 kat olan imar izninin, AKP’li bir meclis üyesinin de hissedarı olduğu bina için 10 kata çıkartılmasına ilişkin konunun Belediye Meclisi’nde gündeme gelmesiyle söz konusu olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir başka detay daha ortaya çıktı. İmar Planında, yeşil alan olarak ayrılan belediyeye ait 690 ada 49 No’lu parseldeki 3041 metrekarelik alanda Malatya Belediyesi, ikinci kez şuyulandırma yaparak kendine ait arsadan Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintisi yaptı.İkinci kez yapılan düzenleme (imar uygulaması) ile 3041 m2 olan yeşil alan miktarı 1865 m2'ye düştü.
 
İmar Planında 5+1 kat yüksek izni verilen Kemal Özalper Mahallesi’nde hissedarları arasında AKP’li Belediye Meclis Haşim Oskaloğlu’nun da bulunduğu 10 katlı bina için Belediye Meclis Toplantısı’nda CHP’li üye Günnur Tabel tarafından verilen soru önergesi üzerine başlayan tartışmalarda belediyenin imar planında ‘yeşil alan’ olarak belirlenen 690 ada 69 no’lu parseldeki 3041 metrekarelik alanda şuyulandırma yaptığı ve Düzenleme Ortaklık Payı kestiği ortaya çıktı. 
 
CHP’li üye Günnur Tabel’in AKP’li meclis üyesinin de hissedarı olduğu binanın, bölgenin imar planına aykırı, çağdaş şehircilik ilkeleriyle bağdaşmadığını belirttiği önergesinde  “Bu arsanın yoğunluğu nedir? Yoğunluk artışı yapılmış mıdır? 10 kata izin verilerek çarpık yapılaşma ile bölgenin imar bütünlüğü bozulmuş olmuyor mu?” sorularını yöneltti.
 
Bunun üzerine söz alan İmar Komisyon Başkanı Nevzat Aslan “Bölgede yoğunluk artışı yok. Yoğunluk sabit kalmak kaydıyla kat yüksekliği talebi herkese tanınan bir hak. Modern şehircilikte yapılan bir uygulama. Arsa kazanmak için yoğunluk artışı olmadan yükseklik artışı her yerde uygulanıyor. Bu sadece o bölgede değil, Malatya’nın başka bölgelerinde de bu tür uygulama var’” dedi.
 
‘BUNUN ADI HIRSIZLIKTIR’
Nevzat Aslan’ın bu açıklaması üzerine söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş ise meselenin kat yüksekliği olmadığını, bölgede bulunan ve Malatya Belediyesi’ne ait 3041 metrekarelik yeşil alanda belediyenin ikinci bir şuyulandırma yaparak kendi arsasında Düzenleme Ortaklık Payı kestiğini söyledi. Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Ceyhan’ın kendisinin yazılı soru önergesine verdiği cevapta bu bilgilerin yer aldığını ifade eden Ağdaş “Bunun adı hırsızlıktır. Orada bir rant var. Bir hırsızlık var. Bir belediyenin kendi arsasından düzenleme ortaklık payı aldığını, yasal kesinti yaptığını gördünüz mü? 10 katlı binanın önündeki yeşil alanda belediye uygulama yapmıştır. Kamu için yeşil alan olarak ayrılan bu arsada mevcut binaya yer verilmiş midir, verilmemiş midir? Kamunun 1800 metrekarelik yeri çalınıyor. Üzerine bina yapılıyor. Siz bunu açıklayın. Belediye kendi tapulu malında yasal kesinti yapabilir mi?’ diye konuştu.
 
Yapılan tartışmaların ardından Günnur Tabel’in önergesi AKP’li üyelerin oylarıyla red edildi.
 
GÜNDEM KONULARI..
Yarısı belediye mülkiyetinde olan ve Sinema Caddesi üzerinde bulunan 1112 m2’lik alanın mahkemece düzenlenen satışı için belediyeden bir kişinin yetkilendirilmesi önergesi doğrultusunda Emlak İstimlak Müdürü Ahmet Ünver’in yetkilendirilmesi oylanarak kabul edildi. 
 
Yeni yasaya uyum sağlamak amacıyla 79 işçi ve memuru kapsayan Kadro-iptal ve ihdası önergesi oylanarak kabul edildi. 
 
Geçtiğimiz toplantılarda Hukuk İhtisas Komisyonu’na gönderilen MASKİ, Zabıta, Destek Hizmetler, Sağlık İşler, Sosyal Yardım İşleri ile Ruhsat ve Denetim Müdürlüklerinin Görev ve Çalışma Esasları Yönetmeliği komisyon raporu doğrultusunda kabul edilirken, İtfaiye Müdürlüğü İç Hizmet Yönergesi taslağı ise Hukuk İhtisas Komisyonu’na havale edildi.
 
AKARYAKIT İSTASYONLARI GEÇMEDİ
İmar planında konut alanı olan Aşağı Bağlar mahallesi 4759 ada 1 nolu parselin akaryakıt istasyonu alanına dönüştürülmesi, Çilesiz mahallesi 1108 ada 3 nolu parselin yoğunluk artışı, Karakavak mahallesi 3494 ada 3 nolu parselin konut+ticaret alanından turizm tesisi alanına, konut alanında olan Çilesiz mahallesi 4453 ada 2 nolu parselin Akaryakıt istasyonu alanı dönüştürülmesi, Trafo tesisi alanı olan Akpınar mahallesi 1320 ada 2 nolu parselin bu kapsamdan çıkarılması önergeleri ayrı ayarı oylanarak reddedildi. 
 
Konak Mahallesi 2594-2566-2586 nolu parsellerin imar planlarının yenilenmesi, Ada etüd çalışmaları sırasında köşe başı parsellerin düzeni belirlenirken karşılaşılan zorlukların giderilmesi, Zemin ticari+konut alanı olan Çilesiz mahallesi 5397 ada 2 parselin akaryakıt istasyonu olarak dönüştürülmesi, İmar planında konut alanı olan Çilesiz mahallesi 1107 ada 2 ve 3 nolu parsellerin akaryakıt istasyonu alanı olarak değiştirilmesi  ve kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen ve kamuoyunda “Horata Vadisi Projesi” olarak bilinen bölgede imar planı çalışmaları  konulu önergeler ise detaylı incelemelerinin yapılması için komisyona havale edildi. 
 
Koyunoğlu mahallesi 655 ada 287 nolu parselin plan değişikliği, Aşağıbağlar mahallesi 2602 ada 12 nolu parselin cephe planının düzeltilmesi, Konak köyü 5029 nolu parselin nizam değişikliği ve imar planında konut alanı olan Hidayet mahallesi 94 ada 22-23-24-25 nolu parsellerin yurt binası tesisi alanına dönüştürülmesi önergesi kabul edildi. 
 
“HEP ORAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ..”
Yurt binası alanına dönüştürülmesi önergesi sırasında söz alan bağımsız üye Mehmet Moran; “Hep Fahri Kayahan’a, Çilesiz’e, Karakavak gibi bölgeleri düşünüyorsunuz ve rant sağlıyorsunuz. Biraz da Melekbaba, Taştepe, Çarmuzu, Kiltepe gibi garip-gurebayı düşünün, onlara da rant sağlayın” diye konuştu. AKP’li üye Hasan Atay’da “ Sayın Moran doğru söylüyor. Beydağı’nda başlattığımız kentsel dönüşüm projesini gerçekleştirirsek söz konusu bölgelere sıra gelecek.Oraların kurtuluşu kentsel dönüşüm ile olur” diye konuştu. CHP’li üye Doğan Ağdaş ise “ TOKİ, tüm Türkiye’de en güzel yerleri aldı. Malatya’da da öyle. Hastanelerimizi aldı. Hiç Çarmuzu’ya, Taştepe’ye, Melekbaba’ya gider mi?” diyerek kentsel dönüşümün o bölgelerde gerçekleşmeyeceğini ifade etti.  
 
S PLAKA..
Gündem dışı verilen maddeler arasında yer alan S Plaka tahsisinin görüşülmesine başlandı. Yapılan görüşmeler sonrası 850 olan “S” plakası tahsisin korsan çalışmaları önlemek amacıyla 150 adet artırılarak 1000’e çıkarılmasına ve 2012 yılı için alınacak ücreti 8-14+1 kapasiteli araçlar için 10 bin lira, 14 ve üstü kapasiteli araçlar için de 15 bin lira ücret alınması kararlaştırıldı.
 
Belediye Meclisi 2012 yılı Ocak Ayı Olağan Toplantısı’nı 4 Ocak 2012 Çarşamba günü saat 14.00’de yapmayı kararlaştırdı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız