SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Raylar Hızlı Trene Göre

A- A+ PAYLAŞ

Malatya- Sivas Çetinkaya demiryolu hattındaki yenileme çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Ulvi Saran, "Ekonomik altyapısı güçlü olan ülkeler, demiryolu altyapısına önem veren ve demiryolu potansiyelini iyi kullanmaktadır." dedi.

Vali Saran'ın inceleme gezisine TCDD 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, Bölge Müdür Yardımcısı Ömer Akdağ, Yazıhan Belediye Başkanı Ali Kaya'da eşlik etti.

"ELVERİŞLİ ŞARTLARA SAHİP"

Devlet Demiryolları'nın Türkiye'nin önemli kuruluşlarından biri olduğunu belirten Vali Saran, , "Demiryollarımız sosyal ve ekonomik hayatın gelişiminde çok önemli bir rol üstlendi. . Türkiye gibi oldukça geniş bir alana yayılan ülkede demiryolları idaresinin güçlü olması gerekiyor. Özellikle lojistikte demiryolları, karayolu taşımacılığına göre çok daha avantajlı ve yüksek tonajda yüklerin taşınmasında oldukça elverişli şartlara sahiptir. Ancak uzun yıllar karayolları, demiryollarının rolünü ve fonksiyonunu üstlendi. Son 8-10 yıl içerisinde önemsenmek suretiyle demiryolları idaremiz hem teşkilat olarak hem modernizasyon olarak sistemini, fizik yapısını, taşıma kapasitesini ve makinelerini geliştirme yönünden ciddi bir atak yaptı. Her şeyden önemlisi vizyon açısından Türkiye'nin 21. yüzyılın başlangıcında dünya ülkeleri arasında bulunma iddiası sebebiyle üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirme açısından demiryollarına önem verilmesi gerektiği kanaati yerleşti ve bu çerçevede hızlı tren hatları oluşmaya başladı. Tren yolculukları artık hem zaman açısından hem de konfor açısından insanlarımıza çok daha iyi bir hizmet verecek seviyeye geliyor. Her şeyden önemlisi Devlet Demiryolları idaremiz, daha esnek bir yapılanmaya doğru gidiyor. Kargo taşımacılığında demiryollarının aslında alternatifsiz olduğu görüldü ve çalışmalar yaygın bir boyut kazandı. Malatya bölgesinde yapılmakta olan çalışmaların önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz. Bu çalışmalar büyük önem taşıyor. Çünkü belki de bu döşenen raylar, yarım asır hizmet verecek" dedi.

 "DEMİRYOLLARINDA SEFERBERLİK BAŞLATILDI"

Demiryollarının uzun süre ihmal edildiğini ifade eden TCDD 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker ise yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler aktardı. Demiryolları'nın son 10 yıldır tekrar ülke gündemine geldiğini söyleyen Ülker, "Yıllardır ihmal edilen bir kurumun yeniden ülkenin gündemine gelişinden sonra güzellikler yaşamaya başladık. Demiryolları, yıllarca hepimizin zaman zaman dertlendiği, ihmal edildiği için serzenişte bulunduğu bir kurum oldu. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde demiryoluyla ilgili büyük atılımlar yapıldı. Ama 50'li yıllardan sonra demiryolları unutuldu. Ancak 2000'li yıllardan sonra demiryolları tekrar ülke gündeminde yerini alarak, devlet politikası haline geldi. Ve bu 50 senelik ihmali kapatmak için büyük bir seferberlik başlatıldı. Bu kapsamda yıllarca ihmal edilmiş olan altyapı ele alındı. 100 senelik demiryollarımız vardı. Bu düşünceyle Malatya Bölge Müdürlüğü olarak biz de çalışmalarımızı hızlandırdık. Malatya'mızı demiryolu ana şebekesine bağlayan Malatya-Çetinkaya hattında poz çalışmasını geçen senenin sonunda başlattık. Bu sene 140 kilometrelik hattımız yaklaşık 15 kilometreyle beraber 25 Ağustos'ta bitmiş olacak."

RAYLAR HIZLI TREN'E GÖRE

Rayların yapımı için kullanılan malzemelerin, hızlı tren hatlarında kullanılan malzemelerden olduğunu belirten Ülker; "Şu anda yük, yolcu tren hızımız bu hatta 40 kilometre. Hattımızın bitimiyle beraber bakımı da yapıldıktan sonra yükte 80, yolcuda ise trenlerimiz 100 kilometre hız yapabilecek. 139 kilometrelik kısımda 197 bin 500 tane beton traverslerden kullandık. 6 bin 800 metre adet 36 metrelik ray kullanıyoruz ki, bu ray hızlı tren hatlarında kullanılan rayın kendisidir. Ayrıca 196 bin metreküp balans kullandık. Bununla beraber bu hattımızın en önemli özelliği Divriği'den Yakacık'a cevher taşımasıdır. Yolun en son bakımı 1980'li yıllarda yapıldı. O günden bu güne de yol yenileme çalışması yapılmadı. Malatya il sınırları içerisinde Ulugüney'de belki de Türkiye'nin en büyük cevher taşımacılığı başlayacak. Bu hattımızda yoğun bir şekilde cevher taşımacılığı olacak. O bakımdan da bu yolların yenilenmesi gerekiyordu. Ağustos ayı sonu itibariyle bu yolun yenileme çalışmasını bitirmiş olacağız.Malatya-Narlı hattını da gelecek sene bakıma alacağız. Orası da bitince cevher taşımacılığı yapılacak olan hattımız her yönüyle yenilenmiş olacak" dedi.

TCDD 5. Bölge Müdürü Ülker, bir dönem demiryollarından emekli olan memurlara hediye edilen demiryolu kapartmalı köstekli saat ile tren kristalini Vali Ulvi Saran'a takdim etti.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız