SON DAKİKA
SON DEPREMLER

RedHack Operasyonu

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:39:24
RedHack Operasyonu
A- A+ PAYLAŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü, RedHack'a yönelik operasyonda 14 şüphelinin yakalanarak gözaltına alındığını açıkladı. 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı koordinesinde, 22 Kasım 2013 günü RedHack isimli organize suç örgütüne yönelik 8 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:

“RedHack isimli suç örgütünün mevcut yapısının, örgüt liderinin, örgüt yöneticilerinin, örgüt üyelerinin ve örgüte yardım eden şahısların kimlik bilgilerinin tespit edilerek örgütün faaliyetlerinin sonlandırılması ve sorumluların adli mercilere sevk edilmesi amacıyla 2012 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında düzenlenen eş zamanlı operasyonda; İstanbul’da 6, Mersin’de 2, Bursa’da 1, Kahramanmaraş’ta 1, Muğla’da 1, Diyarbakır’da 1, Ordu’da 1 ve Denizli’de 1 kişi olmak üzere toplam 14 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Bu suç örgütünün, kamu kurumlarının, şirketlerin ve şahısların bilgisayar sistemlerini hedef alan, sistem veri tabanlarında bulunan gizli bilgilerini ele geçirip ifşa ettiği, sistemleri çalışamaz hale getirdiği, eylemlerde ele geçirilen bilgi ve belgeleri örgüt adına oluşturdukları twitter hesabından ve çeşitli internet sitesinde yayınladıkları tespit edilmiştir.

RedHack isimli suç örgütünün ayrıca, birçok kamu kurumu da dahil olmak üzere 1200’ün üzerinde web sitesinin çökertilmesi, kişisel hesapların ele geçirilerek kişisel verilerin çalınması, bilgi ve belgelerin silinmesi, yasa dışı toplumsal olaylar da aktif rol alarak kişi ve kurumların hedef gösterilmesi eylemlerini gerçekleştirdiği de değerlendirilmektedir." 

BAKANIN AÇIKLAMASI..

çişleri Bakanı Muammer Güler, dizi oyuncusu Barış Atay’ın da gözaltına alındığı Redhack grubuna yönelik operasyonla ilgili, “Gezi olayları öncesinde başlatılan, yurt dışında da takibi sürdürülen bir soruşturmadır” dedi.

Bakan Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bilgisayar korsan grubu Redhack'e yönelik operasyonun Gezi olaylarıyla ilgisinin sorulması üzerine Güler, “İstanbul polisinin bu operasyonunu biliyorum. Gezi olaylarından da önce takibi yapılan, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ilgili birimlerince takibi yapılan bir soruşturmadır. Gezi olaylarıyla doğrudan bir ilgisi yoktur. Ama bu gruplar birçok bakanlığın internet sitelerine ‘şifrelerini kırarak girdik’ tarzında birçok belgeyi de yayınladılar. Bu bir suçtur. Bilişim suçları yeni bir alandır. Kesinlikle Gezi olaylarıyla doğrudan bir ilgisi yoktur. Ama Gezi olayları sırasında da gündeme getirilen konular oldu” dedi.

“Gezi olayları öncesinde başlatılan, yurt dışında da takibi sürdürülen bir soruşturmadır” diyen Bakan Güler, “Bilişim alanında da herkesin hak ve hukukunun korunması önemlidir. Sosyal medya suç işlemek için, başkalarına hakaret etmek için, sorumsuz bir alan olarak düşünülemez. Normal hukuktaki insanların hak ve sorumlulukları sosyal medya içinde geçerlidir. Bu nedenle önemli bir operasyon olarak değerlendiriyorum. Bundan sonraki aşamayı adli işlem olarak takip edeceğiz. Cumhuriyet savcılarının verecekleri talimatlara göre arkadaşlarımız soruşturmayı adli polis sıfatıyla yürütecekler” şeklinde konuştu.

12 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Bakan Güler, “İçlerinde bu işin liderliğini yapan ve daha önce de takibi yapılan kişiler de var. Arkadaşlarımızın takipleri devam ediyor. Esas şebekenin veya örgütün lideri pozisyonunda olan kişi de dahil olmak üzere gözaltılar yapıldı” dedi.

Bakan Güler, bir soru üzerine de Suriye’de yaşanan olayların ardından polisin önlemlerini artırdığını ifade ederek, “Bunlar her zaman çıkıyor. Polisin bu konularla ilgili her yerde takibi var. Sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin her yerinde takibi var. Son gelişen olaylar, özellikle Suriye’de yaşanan o gerilimli ortam bu anlamdaki ihbarları artırdı, bu riskleri de artırmış olabilir. Bu konuda polisimiz, jandarmamızla birlikte teyakkuz halinde. Bir tespit olursa onun da çalışması yapılır. Bu konu geçmişten beri konuşuluyor. Bu konjonktürün beraberinde getirdiği riskler yok değildir. Ama bu risk sadece bugün oluşmuş bir risk değildir. Her zaman bu tip riskler var. Geçmişte yaşanan olaylar var. Bunların hepsi göz önüne alındığında polisimiz dikkatli bir şekilde bunların takibine devam ediyor” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız