SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Referandum Yapacağız'

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:16:04
'Referandum Yapacağız'
A- A+ PAYLAŞ

CHP İl başkanı Enver Kiraz, büyükşehir yasa tasarısıyla, Malatya'da 39 belde belediyesinin kapatılması kararını eleştirerek, bunun AKP'nin seçim korkusu yüzünden yapıldığını öne sürdü. Kiraz, söz konusu beldelerde 14 ve 21 Ekim tarihlerinde referandum yapacaklarını da bildirdi.

CHP'nin Merkez İlçe Danışma Kurulu toplantısında konuşan Kiraz'ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

"Önümüzdeki dönemde, yerel yönetimlerde ciddi bir değişiklik planlanmaktadır. Gelecek yıl sonbaharında  yapılması planlanan yerel seçimlerde bu değişikliklerle, yerel yönetimin tamamen anlamını yitirmiş olduğu, merkezileşmenin yerleştiği bir anlayışa doğru hızla sürükleniyoruz. Yerel yönetim , adı da üzerinde, bir yerleşim yerine yani köye, beldeye, ilçeye ,orada yaşayan halka en yakın yönetimin o bölgeyi yönetmesidir. Bu anlamıyla aynı zamanda yerel yönetim, demokratik sistemin ilk ayağıdır ve temelidir. Yerel yöneticiler de toplumla, halkla bire bir diyalog halinde olan ve halka hizmet noktasında en yakın kişilerdir. Hizmetin ilk adresidirler. 

İlimiz Malatya için de uzun süredir ifade ediyoruz. Malatya , marka bir şehirdir. Ve Büyükşehiri hak etmiştir. Ama bu hakkı bugüne kadar ertelenmiştir. 

Umutla beklediğimiz bu durum gerçekleşiyor ve Malatya Büyükşehir oluyor. Bu durum ne kadar bizleri mutlu ediyor, artılarımızı ne kadar fazlalaştırıyorsa, eksilerimizin de kat kat artacağı bir durumla karşı karşıyayız. 

Yeni Büyükşehir Yasa Tasarısıyla , Büyükşehir sınırları, şehrin bütün sınırlarını kapsayacak şekilde , “Bütünşehir” olarak  değişmektedir.

Bizler bu noktada Büyükşehirin sınırlarının 20-30 km bir çapta sınırlanması gerektiğini savunuyoruz. Çünkü aksi durumlarda  şehirden uzak olan yerleşim yerlerine hizmet götürmek mümkün olmayacaktır. 

Yasa tasarısında yer alan daha vahim durum da şudur: Bütün beldeler kapatılmakta ve mahallelere dönüştürülmektedir. Köyler , köy tüzel kişiliğini yitirmekte ve mahalleye dönüşmektedir. Allah aşkına, bu durumların yerel yönetimlerle, yerel yönetimleri güçlendirmekle ilgisi, alakası var mı? 

Belde belediyelerinin kapatılması kabul edilemez, bu belediyeler o beldelerde oturan halkındır, ne AKP’nin babasının malıdır, ne de başkasının.

Köylerin mahalleye dönüşmesiyle de köylü bir sabah kalktığında kendini şehirleşmiş mi olarak görecek? Şehirleşme bir süreç işidir. Öyle akşamdan sabaha gerçekleşmez. Yine o köylü bugün su parası, emlak vergisi, çöp vergisi ödemiyor. Yarın bunların tümünü şehirde oturanlar gibi ödemek zorunda kalacaktır. Bu köylüye büyük bir zulümdür. Bunu da kabul etmek mümkün değildir. 

Yasa taslağında , İl Özel İdareleri kapatılmakta, yerine başka bir kurum getirilmekte, bu kurumun başına yine atanmış bir kişi gelmektedir. 

Çok güçlendirilmiş bir Büyükşehir belediye başkanı ve atanmış kişilerin yetkilerinin artırılması ile ,  halkın ulaşmasının mümkün olmadığı , merkeziyetçiliğin hakim olduğu, hizmetin fazlasıyla aksayacağı  , belde ve köylerde yaşayan kişilerin bütün bu olumsuzlukların faturasını ödeyeceği bir sistemi reddediyoruz.

Tüm bunları AKP Hükümeti seçimleri kaybetme korkusuyla yapmaktadır. Ama , korkunun ecele faydası yoktur. AKP , hizmetin verimliliğinin gözetilmediği, sadece belediyeleri nasıl alabilirim şeklindeki bu düşüncesinin altında kalmaya mahkumdur. 

Bundan önce bir çok siyasi parti nasıl ki , halka yaptığı yanlışların bedellerini tarih sayfasına gömülerek ödediyse, AKP’de bu dayatmacı, baskıcı anlayışı yüzünden halktan o güçlü tokatı yiyecek ve tarih sayfasına gömülecektir.

Bu noktada biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bir sorumluluk örneği sergiliyoruz. Ve şunu söylüyoruz: Beldeler eğer kapatılacaksa, bu belde halkına sorulmalıdır. Halka sormadan , halktan kaçarak, dayatmacı bir anlayışla beldelerin kapatılmasına karşı duracağız. 

Halkla birlikte bir mücadele sürdüreceğiz. Bu kapsamda ilimizde , 39 belde belediyesi kapatılmak istenmektedir. Bu beldelerden 6’sı CHP’li belediye başkanları tarafından, 33 tanesi de diğer partilerin belediye başkanları tarafından yönetilmektedir. Partili belediye başkanlarımız  tarafından yönetilen 6 belde de , yani; Güzelyurt, Hasançelebi, Ören, Ağılbaşı, Beydağı ve Fethiye Belediyeleri’nde  14 Ekim Pazar yarın saat 10 ile 17 arasında , diğer 33 beldede ise 21 Ekim Pazar Günü aynı saatlerde sandık kurarak , referandum gerçekleştireceğiz. 

Oy kullanacak seçmen , imza karşılığı şu elimdeki oy pusulasına göre ………   tercihini yapacak  ve sandığa atacaktır. Sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız, halkın iradesini ortaya koyacağız. Bu irade doğrultusunda mücadelemizi sürdüreceğiz. 

Bütün beldelerdeki halkımıza buradan bir çağrıda bulunuyoruz. Hangi partiye mensup olursanız olun, hangi, düşünceye sahip olursanız olun, belediyen sana sorulmadan kapatılmak isteniyor. Belediyen senindir. Ve onun geleceğini referanduma katılarak siz belirleyin.Başkalarının sizin adınıza karar vermesine engel olun. İradenize sahip çıkın."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız