SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rekabette Malatya'nın Yeri

A- A+ PAYLAŞ

İllerarası Rekabetçilik Endeksi'nde 81 il arasında 36'ıncı sırada yer alan Malatya'nın rekabet gücü, devlet ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımı ile İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen panelde masaya yatırıldı.

İnönü Üniversitesi'nde, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliği ile gerçekleştirilen panelde konuşan, URAK İller arası Rekabetçilik Araştırması'nı yürüten ekibin lideri Prof. Dr. Kerem Alkin, URAK İllerarası Rekabetçilik Endeksi sonuçlarına göre Malatya'nın 81 il arasında rekabet gücü en yüksek 36. il olduğunu belirterek, Malatya'nın bu araştırmada toplam endeksi oluşturan dört alt endeksten ikisinde genel endeksin üzerinde puan aldığını hatırlattı.

Alkin, "Buna göre Malatya; Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi Endeksi'nde 24'üncü sırada, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli Endeksi'nde 33'üncü sırada yer aldı. Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik Endeksi'ndeki sıralaması 36 iken; Erişilebilirlik Endeksi'nde 39'uncu sırada yer aldı" dedi.

Prof. Dr. Kerem Alkin, şunları söyledi:

"Malatya, Rekabetçilik Endeksi'nde 36'ıncı sırada yer alsa da, beşeri sermaye ve yaşam kalitesi açısından önemli bir potansiyele sahip. Şehir; gerek nüfus yapısı gerekse İnönü Üniversitesi'nin ciddi birikimi sayesinde başta Teknopark Projesi olmak üzere teknolojik alanda önemli bir atılım gerçekleştirebilir. Malatya'nın mutlaka çözmesi gereken en önemli husus ise erişebilirlik sorunudur. Erişebilirlik sorununda önemli bir açılım ortaya koyması Malatya'yı rekabetçilik gücü açısından daha ileriye götürecektir. Aynı şekilde, kümelenme projelerinin de başarıyla hayata geçirilmesi özellikle markalaşma becerisi ve yenilikçilik konusunda ili daha yukarılara taşıyacaktır. Dolayısıyla erişilebilirlik ile markalaşma becerisi/ yenilikçilik alanlarında bugünkü konumunu güçlendirmesi halinde Malatya önümüzdeki dönemde, Türkiye'de rekabette en önemli ilk 20 il arasında olmayı hak etmektedir, bu potansiyele sahiptir."

Panelde bir konuşma yapan URAK Bilimsel Çalışma Grubu Koordinatörü Dr. Hakkı Eraslan ise, Malatya'nın rekabet gücünü artırmak için kümelenmenin çok iyi bir model olabileceğine dikkat çekti. Dr. Eraslan, öncelikli ihtiyacın kapsamlı bir sektörel kümelenme analizi olduğunu vurguladı. "Şu anda şehirde tarım ve tekstil ön planda gözüküyor. Ancak yapılacak bir sektörel rekabetçilik analizi sonrasında, geliştirilmesi, dönüştürülmesi ve kademeli olarak terk edilmesi gereken sektörler belirlenmelidir" diyen Dr. Eraslan, bu çalışmanın sonuçlarına göre şehrin rekabet gücünü geliştirmek adına kümelenmeden bir model olarak yararlanılabileceğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız