SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rekolte Tahmini 301 bin Ton

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:07:39
Rekolte Tahmini 301 bin Ton
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 2015 yılı tahmini yaş kayısı rekoltesinin 301 bin 329 ton olduğu bildirildi.  Bu rekoltenin 27 bin tonunun yaş olarak tüketileceği, geri kalan 274 bin ton kayısıdan yaklaşık 69 bin ton kuru kayısı elde edileceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Geçtiğimiz yıl 30-31 Mart tarihinde yaşanan don felaketinin kayısıya verdiği zarar nedeniyle yaş kayısı rekoltesi 30 bin tona düşerken, bu yıl tahmini rekoltenin 301 bin ton olduğu belirtildi. 

Malatya’da son yılların en yüksek rekoltesi 750 bin ton ile 2012 yılında gerçekleşmişti. 2013 yılında 413 bin tona düşen rekolte, 2014 yılının 30-31 Mart tarihlerinde yaşanan don felaketi sonucu 30 bin tona düşmüştü. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Malatya Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası temsilcilerinden oluşan heyetin yaptığı rekolte tespit çalışmaları sonucunda tahmini yaş kayısı rekoltesinin 301 bin ton olarak tahmin edildiğini kaydetti. 

Ali Selvi’nin açıklaması şöyle: 

“Ülkemizde ticari manada kuru kayısı üretiminin % 90’ı dünya kuru kayısı üretiminin ise % 70’i İlimizde gerçekleşmektedir. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya’da yetiştirilmektedir. Kuru kayısı ihracatından elde edilen yıllık ihracat geliri 300-350 milyon dolar seviyesinde olup, yaklaşık 40.000 aile geçimini kayısıdan sağlamaktadır.

İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine olan dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak her yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, kayısıyla ilişkili tarafların katılımı ile oluşturulan heyet marifetiyle yapılmaktadır. Bu heyet; İl Müdürlüğümüz, Malatya Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası temsilcilerinden oluşmaktadır. 

 Rekolte çalışmaları kayısının tomurcuklanmasından itibaren başlayıp, kayısı için tüm doğal risklerin sona erdiği Mayıs ayı sonuna kadar sürmektedir. Bu yıl özellikle Nisan ayı içerisinde değişik tarihlerde meydana gelen don zararından dolayı çukur yerler, taban araziler ve dere kenarlarında kayısıların çiçeklenme döneminde, bilhassa hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde hasarın yüksek olduğu ve verimi olumsuz yönde etkilediği, yüksek yerlerde ise meyve tutumunun iyi olduğu tespit edilmiştir. İlimizde toplam 7.478.000 adet meyve veren kayısı ağacı bulunmaktadır. 2015 yılı kayısı rekoltesi 301.329 ton yaş kayısı olarak tahmin edilmiştir. Bu rekoltenin 27.229 tonunun yaş kayısı olarak tüketileceği tahmin edilmektedir. Geriye kalan 274.100 tonu kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarıdır. Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 69.000 ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. İlimizde üretilen kayısının yaklaşık % 10’u yaş olarak değerlendirilirken % 90’ı kuru olarak değerlendirilmektedir. İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Akçadağ, Darende, Battalgazi, Yeşilyurt, Hekimhan, Doğanşehir, Kuluncak, Yazıhan, Pütürge, Doğanyol, Kale, Arguvan, Arapgir  ilçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız