SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rekolte Yüzde 46 Düştü

A- A+ PAYLAŞ

Malatya il genelindeki kuru kayısı rekolte tahminini 46 bin 350 ton, çevre illerle birlikte toplam kuru kayısı tahmini rekoltesinin ise 54 bin 500 ton olduğu bildirildi.

Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, düzenlediği basın toplantısında, il genelinde çok sayıda meyve ve sebze çeşidi yetiştirildiğini, ancak kayısı yetiştiriciliğinin Malatya'nın can damarı niteliğinde olduğunu söyledi.

Aygül, "Bu nedenle uzun yıllardan beri, her yıl mayıs ayında Kayısı Rekolte Çalışması yapmakta ve elde edilen sonucu kamuoyu ile paylaşmaktayız. Bu yıl da İl Müdürlüğümüz öncülüğünde, İlçe Tarım Müdürlüklerimiz, Ziraat Odalarımız, Ticaret Borsamız ile Kayısı Araştırma ve Tanıtma Vakfımız temsilcileri kapsamlı bir çalışma yaparak tahmini kayısı rekoltesini ortaya koymuşlardır. Ayrıca Malatya dışında kuru kayısı üretimi yapılan komşu illere bağlı Elbistan, Baskil, Gürün ve Ekinözü İlçe Tarım Müdürlükleri ile gerekli yazışmalar yapılarak bu ilçelerdeki tahmini kayısı rekolteleri de belirlenerek İl Müdürlüğümüze bildirilmiştir" dedi.

Tahmini kayısı rekoltesiyle ilgili bilgi veren Aygül, "Malatya İlimizde 212 bin 180 ton yaş kayısı üretimi tahmin edilmiş olup, bunun 29 bin 529 tonunun taze olarak değerlendirileceği ve 182 bin 651 tonunun ise kurutulacağı dikkate alınarak, toplam tahmini kuru kayısı rekoltemizin 46 bin 350 ton olacağı hesaplanmıştır. Baskil, Elbistan, Gürün ve Ekinözü ilçelerinin toplam tahmini kuru kayısı üretiminin 8 bin 150 ton olacağı bildirilmiştir. Böylece İlimiz ve civar illerin toplam tahmini kuru kayısı rekoltesi 54 bin 500 ton düzeyinde tespit edilmiştir" diye konuştu.

Son 5 yılın rakamlarını ortalamasına göre kayısı üretimindeki düşüşün yüzde 42'ler seviyesinde olduğunu belirten Aygül, şunları kaydetti:

"Malatya kuru kayısı değerleri dikkate alındığında, 2010 yılı rekoltesinin son 5 yıllık ortalama üretime göre yüzde 42, Malatya'nın toplam kuru kayısı üretim potansiyeline göre ise yüzde 70 oranında bir kayıp olduğunu söylemek mümkündür. Malatya ve civar İllerin 2010 yılı toplam kuru kayısı üretimi, geçen yıla göre yüzde 46 oranında azalmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız