SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rekor Bayan Clinton'da!..

A- A+ PAYLAŞ

Beyaz Saray yarışının ilk aşaması olan önseçim kampanyası, aday adaylarının topladıkları bağış miktarını açıklamasıyla kızışırken, gözler Clinton'ın 26 milyon dolarlık rekorunu yakından takip eden Obama'da

Önce eski First Lady Hillary Rodham Clinton'ın rekoru açıklandı: 26 milyon dolar.

Bu rakam, ABD'nin 2008 başkanlık seçimleri için kampanya yürüten Demokrat aday adaylarından Senatör Clinton'ın yılın ilk çeyreğinde topladığı siyasi bağış tutarını yansıtıyor.
Clinton, bu rakamla, üç aylık zaman diliminde gelmiş geçmiş en yüksek parayı kasasına koyarak yarıştaki iddiasını kanıtladı.

Clinton'la aynı gün beyanda bulunan diğer Demokrat aday adaylarından Senatör John Edwards 15, New Mexico Valisi Bill Richardson ise 6 milyon dolarda kaldı.

Ancak birkaç gün sonra, Senatör Barack Obama'dan, Clinton'ın başarısını gölgede bırakan bir açıklama geldi. Obama, aynı dönemde 25 milyon dolar topladığını duyurdu.
Geniş kesimleri kucaklayan mesajlarıyla Amerikan siyasi arenasının en dikkat çekici şahsiyetlerinden olan Obama, bu rakamla, popülaritesini paraya dönüştürebildiğini göstermekle kalmadı, pek çoğuna göre Clinton'dan daha başarılı bir kampanya yürüttüğünü de kanıtladı.

Daha geniş taban
İlk bakışta Obama, Clinton'ın rekorunu 1 milyon dolar geriden izlese de bağış kompozisyonunun farklılığı dikkat çekti. En büyük fark, ülkenin ilk siyah başkanı olmaya niyetlenen Obama'nın, ilk kadın başkan olma umudundaki Clinton'dan çok daha geniş bir kesimden para toplamış olması. Hillary'nin 26 milyon doları 50 bin kişiden gelirken, Obama, 25 milyon doları tam 100 bin kişiden topladığını, dolayısıyla aktif seçmen tabanının Clinton'ın iki katı olduğunu duyurdu.

Ayrıca Obama'nın, kişi başına daha düşük bağışlarla 25 milyon dolara ulaşması, kampanya süresince aynı kişilerden, yasal sınırlar içinde alabileceği paranın, Clinton'a göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. ABD'de her seçmen, adaylara seçim başına 2300 dolara kadar bağış yapabiliyor.

Yılın ilk çeyreğinde, Demokrat başkan aday adayları toplam 78 milyon dolar bağış toplarken, Cumhuriyetçiler 52 milyon dolarda kaldılar.

Eski Massachusetts Valisi ve ülkenin ilk Mormon başkanı olma iddiasındaki Mitt Romney, Cumhuriyetçiler arasında 20 milyon dolar bağışla önde. Eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani 15 milyon, Irak Savaşı'na verdiği destekle dikkat çeken Senatör John McCain ise 8 milyon dolarda kaldı.

Bir yandan, Amerikan seçimlerinin motoru para. Daha fazla bağış toplayan aday, daha çok reklam veriyor, daha çok kampanya etkinliği düzenliyor.

Diğer yandan da adayların kaç kişiyi elini cebine atmaya ikna edebildiği, "seçilebilirlik" göstergesi sayılıyor. Seçmenin parasını alan adayın oyunu da alabileceği hesabı, her iki partinin aday adayları arasında yapacağı tercihi etkiliyor.

Barack Obama 25 milyon dolar
Hillary Clinton 26 milyon dolar

İlk üç ayda diğerleri ne kadar topladı?
Mitt Romney (Cumhuriyetçi) 20 milyon dolar
Rudy Giuliani (Cumhuriyetçi) 15 milyon dolar
John Edwards (Demokrat) 15 milyon dolar
John McCain (Cumhuriyetçi) 8 milyon dolar

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız