SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rekortmen Kabak!

A- A+ PAYLAŞ

2008 yılı Eylül ayında Türkiye’de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki aya göre değişim oranı % 0,45 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) ise bir önceki aya göre değişim oranı % 0,24 olarak gerçekleşti. Eylül ayında Malatya bölgesinde en fazla fiyat artışı yüzde 30.16 ile Kabak’ta olurken bunu yüzde 20.38 ile Salatalık, yüzde 17.32 ile Anaokulu ücretlerinde oldu. En fazla fiyat düşüşü ise yüzde eksi 40.65 ile Karpuz’da yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürü Şemsettin Özcan , yaptığı açıklamada Eylül ayına ilişkin enflasyon rakamları konusunda bilgiler verdi.

Özcan, yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“ 2008 yılı Eylül ayında Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 11,13 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 11,59 olarak gerçekleşmiştir.

2008 yılı Eylül ayında Türkiye’de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 9,76 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistikî Bölgesinde ise on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 10,05 olarak gerçekleşmiştir.

2008 yılı Eylül ayında 2003 Temel Yıllı TÜFE’ de 26 İstatistikî Bölge içinde en yüksek artış % 1,05 oranı ile İstanbul ilini kapsayan bölgede gerçekleşirken, en fazla düşüş % -1,58 oranı ile İzmir ilini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemiz ise % 0,24 değişim oranı ile 26 İstatistikî Bölge içinde en yüksek artış gerçekleşen 18. İstatistikî Bölge olmuştur.

2003 Temel Yıllı TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle;

2008 yılı Eylül ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinde en yüksek artış % 1,97 oranı ile Konut, Su, Elektrik, gaz ve Diğer Yakıtlar grubunda; en yüksek düşüş % -1,12 oranı ile Giyim ve Ayakkabı grubunda görülmektedir. Malatya İstatistikî Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler: % 30,16 ile Kabak, % 20,38 ile Salatalık, % 17,32 ile Anaokul Ücreti şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -40,65 ile Karpuz, % -26,42 ile Kavun, % -12,45 ile Biber (Dolmalık) şeklindedir.”

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ
Bu arada, Üretici Fiyat Enrdeksi’ne ilişkin de açıklamalarda bulunuldu. Özcan ÜFE konusuyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"2008 yılı Eylül ayında Üretici Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre %-0,90 oranında düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,49, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,67 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,68 oranlarında artış gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, giyim eşyası imalatı (%7,73), taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (%4,24), metal cevheri (%3,97), büro makineleri imalatı (%3,24), iletişim teçhizatı imalatı (%2,27), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (%2,21), kimyasal ürünlerin imalatı (%1,89), kağıt ve kağıt ürünleri imalatı (%1,58), suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı (%1,12), maden kömürü ve linyit (%1,07) alt sektörleridir.

Buna karşılık ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%-15,79), ana metal sanayi (%-8,44), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (%-4,54), metal eşya sanayi (%-1,45) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız