SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rekortmenler Burada,O Nerede?

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:51:35
Rekortmenler Burada,O Nerede?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya bazında 2012 vergilendirme dönemi Gerçek Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi kategorilerinde  en yüksek matrah beyanında bulunan ve yükümlülüklerini zamanında yerine getirerek ödemelerini yapan ilk 10 mükellefe Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından teşekkür plaketi sunuldu. 

Malatya şehir ekonomisine üretim, vergi ve istihdam alanında katkı sağlayan işadamlarının da aralarında yeraldığı  vergi  rekoltmenlerinin, Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni hizmet binasında yapılan  plaket törenine, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın katılmayarak yardımcılarından birini göndermesi, eleştirilere yolaçtı.. “Belediye Başkanı Ahmet Çakır Malatya’nın en yüksek vergi ödeyen mükellefleri için düzenlenen böyle bir törene katılmak yerine, parti çalışmalarına katılmayı tercih ediyorsa, ürettiğimiz hizmet ve katma değerin Malatya için ifade ettiği anlamın farkında değildir” şeklinde konuşan bazı işadamları, bu tutumun anlaşılır olmadığını kaydetti. 

‘Türkiye Bütçesinin % 88’i Vergilerden Oluşuyor’

TSO’nun yeni hizmet binasındaki toplantı salonunda düzenlenen plaket törenine Vali Vasip Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Nacar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Vergi Dairesi Başkan Vekili Cemil Müsevitoğlu, Defterdar Murat Yiğiter, Vergi Denetim Kurulu Grup Başkanı Mahmut Polat,  Emniyet Müdürü Nuri Uluayak, Malatya Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Mehmet Karlı, TSO Başkanı Hasan Hüseyin  Erkoç, TSO Meclis Başkanı Sami Payza, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ramazan Bozkurt, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Akif Baştürk, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Baro Başkan Vekili Nüvit Erenler, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, ile birlikte çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu yöneticisi ile STK temsilcisi katıldı. 

Törenin açılışında konuşan Vergi Dairesi Başkan Vekili Cemil Müsevitoğlu, genel bütçenin % 88’inin vergi gelirlerinden oluştuğuna vurgu yaparak “Vatandaşlarımızın kazançlarını eksiksiz olarak beyan edip zamanında ödemeleri devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamaların karşılanmasını sağlar” dedi. 

Vergilerin ülke ekonomisinin büyümesine katkıda bulunduğunu, gelir ve servet paylaşımının adil biçimde düzenlenmesine katkı yaptığını ifade eden Vergi Dairesi Başkanı Cemil Müstevitoğlu, daha sonra şöyle konuştu: “Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik, eğitim gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesi ancak doğru vergi beyanları ve zamanında ödemeler ile olur. İlimizin Bütçe ve Vergi Gelirlerine bakacak olursak, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle bütçe gelirlerindeki tahakkukumuz geçen yıla göre yüzde 16,48 artarak 1.142.226.950.-TL tahsilatımız ise yüzde 17,08 oranında artarak 795.398.929.-TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi gelirlerinde tahakkukumuz, geçen yıla göre yüzde 15,72 oranında artarak 910.661.447.- TL., tahsilatımız ise yüzde 17,41 oranında artarak 729.685.882.-TL. olarak gerçekleşmiştir. Bütçe gelirlerinde toplam tahakkukumuzun % 69,64’ünü, vergi gelirlerinde yüzde 80,13’ünü tahsil etmiş bulunmaktır. Güçlü bir devletin var olabilmesi için; ülke sevgisi, vatandaşlık anlayışı ve kurallara uymanın yanında, daha iyi bir geleceğin kaçınılmaz önkoşulu olan vergi bilinci de, küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza verilmelidir. Bu bilinçten uzak büyüyen nesiller, ülkenin geleceği için umut kaynağı olamazlar”.

Törende daha sonra Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç konuştu. TSO Başaknı Erkoç, Türkiye ekonomisinin % 95 oranında KOBİ statüsündeki işletmelerden oluştuğuna dikkat çekti ve KOBİ’lere yönelik teşvik sistemine ilişkin bilgi verdi.  İstihdamın büyük ölçüde KOBİ’ler tarafından sağlandığını belirten Erkoç konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Bildiğiniz gibi yeni teşvik sistemimizde indirimli kurumlar vergisi uygulaması yer almaktadır. Yatırım teşvik belgesine bağlı olmaksızın kalkınmada öncelikli yer alan illerde eski yeni tüm şirketlerimize gerçekleştirecekleri ihracat tutarına bağlı olarak indirimli kurumlar vergisi uygulanması, üretim ve istihdam artışının yanı sıra dış ticaret açığının da azalmasına katkı sağlayacaktır. E-devlet projesinin bir ayağı olan vergisel işlemlerin elektronik ortamda yerme getirilmesi ve denetlenmesi çalışmaları öteden ben devam etmektedir. Bizler vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi açısından bu çalışmaları faydalı görmekte ve desteklemekteyiz. Özellikle içinde bulunduğumuz 2014 yılında uygulamaya koyulan e-fatura ve sonrasında 2015 yılında e-defter uygulamasında mükelleflerin sisteme sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması için makul bir geçiş sureci tanınmalı ve bu sürede ceza uygulanmamalıdır. Ayrıca e-fatura ve e-defter uygulaması firmaların teknik altyapısının sisteme uyumlu hale getirilmesi için bilgisayar ve yazılım sistemi yenilenmesi maddi yük getirmektedir. e-fatura ve e-defter uygulaması nedeni ile yapılan yatırım maliyetleri doğrudan gider yazılması en önemli beklentiler arasında yer almaktadır. Zamanında vergi ödeyenlere vergi indiriminin sağlanması, geçmişte bu uygulamanın örnekleri vardır.”

Vali Şahin: Kayıt Dışı Ekonomi Kontrol Altına Alınamadı 

Gerçek Gelir ve Kurumlar Vergisi kategorilerinde ilk 10 sırayı paylaşan vergi rekortmenlerine teşekkür plaketi sunulan törenin son konuşmacısı Malatya Valisi Vasip Şahin ise, son yıllarda vergi beyan ve tahsilâtında önemli oranda bir yükseliş olduğunu belirtti ve bu durumun ülke adına sevindirici olduğunu söyledi. Vergi tahakkuk ve tahsilatında önceki yıllarda bir karamsarlık olduğunu ifade eden Vali Vasip Şahin kayıt dışı ekonominin de tam anlamıyla henüz kayıt altına alındığının söylemenin mümkün olmadığını kaydetti Vali Şahin “Ülke bütçemizin yüzde 88’isin vergi gelirleri oluşturuyor.  Bu güzel bir şey. Tabi yeterli midir? Değildir. Vergiyi tabana yayarak ve her kazanandan alarak kayıt dışı ekonomiyi de kayıt içine alarak belli bir noktaya ulaştığımızı söylememiz mümkün değil. Ama önemli mesafeler alınmıştır. Bunu da görmemezlikten gelmemek lazım. Hem mükelleflerimiz, hem vergi toplayan görevlilerimiz bu konuda önemli gayretler göstermekte, önemli fedakârlıklar göstermekte ve bu başarıda onlarında payı olmaktadır” diye konuştu.

İlk 3 Rekortmene Özel El İşlemeli Tabaklar Ankara’dan Gönderildi 

Törende Gelir ve Kurumlar Vergisi rekortmenleri arasında ilk 3’e giren rekortmenlere Gelir İdaresi Başkanlığı’nca gönderilen el işlemeli isme özel bakır tabaklar hediye edilirken, diğer ilk 10’a giren mükelleflere ise teşekkür plaketleri verildi.

Kurumlar Vergisi’nde rekortmen olarak ilk 10 kişilik listeye girerek ödül alanlar şu şekilde; Ultra Emar Sağlık Merkezi Ltd.Şti. (Dr. Kenan Kalı), MGG Malatya Girişim Grubu A.Ş. (Mehmet Kavuk), Fırat Un ve Yem.Tic.Ltd. Şti. (Mahmut Baştürk), Malatya Sentetik Çuval Dokuma Gıda Ltd. Şti (Mahmut Baştürk), Öznesil Entegre Tavukçuluk A.Ş. (Muzaffer Erşan), Merkez Yapı A.Ş. (Ali Taner), Güven Sağlık Hizmetleri San.Tic.Ltd.Şti. (Dr. Bülent Bozyiğit) ve Malatya İplik A.Ş.

Gelirler Vergisi’nde rekortmen olarak ilk 10 kişilik listeye girerek ödül alanlar isimler ise şöyle: Enver Öztürk, Ekrem Aydınalp, Tevfik Ilıcak, Metin Vanlıoğlu, Hacı Osman Kalı, Zeynel Abidin Beyazgül, Nedim Poyraz,  Cemal Karabaş ve Mehmet Ali Kavuk.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız