SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rektör Oylaması 18 Haziran'da

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde rektör adaylarının sıralamasını belirlemek amacıyla oylamanın 18 Haziran Çarşamba günü yapılacağı bildirildi.

419 akademisyenin rektör adaylarının sıralamasını belirlemek amacıyla oy kullanacağı seçimde, ilk 6'ya giren isimler aday adayı olarak YÖK'e iletilecek. YÖK'de yapılacak oylama ile bu isimler arasında 3'ü rektör adayı olarak Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak.

Rektör seçimleri öncesinde; 3 Haziran saat 18.00'e kadar aday adayı olduğunu açıklayanlar sırasıyla Prof.Dr. Ergün Ekinci, Prof.Dr. Mehmet Demircan, Prof.Dr. Erkan Pehlivan, Prof.Dr. Cemil Çelik, Prof.Dr. Sezai Yılmaz ve Prof.Dr. Mehmet Özcan Ersoy oldular. Çalışmalarını sürdüren Prof.Dr. Ramazan Özdemir'in de adaylığını bu günlerde açıklayacağı öğrenildi.

Adaylardan Prof.Dr. Cemil Çelik dışındakiler İnönü Üniversitesi'nde görev yapıyorlar.

Bu arada 18 Haziran'daki oylamaya ilişkin olarak İnönü Üniversitesi resmi internet sitesinde şu açıklama yeraldı:

"Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 24.04.2008 tarih ve 473/10531 sayılı yazısı uyarınca, Üniversitemizde Rektör Adaylarını Belirleme Seçimi 18 Haziran 2008 tarihinde 13.30 ile 18.00 saatleri arasında Kongre ve Kültür Merkezi Büyük Salonunda yapılacaktır. “Rektör Adaylarının Seçimle Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar” aşağıdadır.

Rektör Adaylarının Seçimle Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar

AMAÇ

Madde 1- Bu Usul ve Esaslar 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3826 sayılı Kanunla değiştirilen 13/a maddesi uyarınca devlet üniversiteleri veya yüksek teknoloji enstitülerinin rektör adaylarının seçimle belirlenmesinde bir örnek uygulamayı sağlamak amacıyla çıkarılmıştır.

DAYANAK

Madde 2- Bu Esasların hukuki dayanağı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7/b maddesidir.

TANIMLAR

Madde 3- Bu Esaslarda geçen:

a) Akademik unvana sahip profesör: çeşitli kanunlara göre profesör unvanı almış olanlar ile yabancı ülkelerde almış oldukları profesörlük unvanlarının eşdeğerliği Üniversitelerarası Kurulca kabul edilmiş olanlardır.

b) Öğretim üyeleri: 2547 sayılı Kanunun 3/m maddesi uyarınca yükseköğretim kurumlarında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentlerdir.

REKTÖR ADAYLIĞI

Madde 4- Rektör adayı olabilmek için profesör unvanına sahip olmak şarttır;

Seçimle rektör adayı belirlenecek olan üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünde yahut bir başka üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünde kadrolu veya sözleşmeli olarak görev yapmakta olan profesörler ile 67 yaşını doldurmamış olmak şartıyla halen emekli olan profesörler rektör adayı olarak seçilebilirler.

OY VERECEK ÖĞRETİM ÜYELERİ

Madde 5- *

a) Seçim yapılacak üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünde herhangi bir kadroda görev yapan öğretim üyeleri,

b) 2547 sayılı kanunun 40/b maddesi uyarınca kendi üniversitelerinden başka bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünde görevlendirilenler sadece kadroların bulunduğu üniversite veya teknoloji enstitüsünde, oy kullanabilirler, c) Yeni kurulan üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerine bağlanan yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri yeni kurulan
üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerine atanıncaya kadar halen bağlı bulundukları üniversite veya teknoloji enstitülerinde oy kullanabilirler,

d) 2547 sayılı kanunun 38. maddesi uyarınca üniversitedeki görevini aksatmayacak şekilde kamu kurum ve kuruluşlarında uzun ya da kısa süreli olarak görevlendirilenler oy kullanabilirler,

e) 2547 sayılı kanunun 39. maddesi uyarınca yurtiçi ve yurtdışında uzun süre ile görevlendirilenler oy kullanabilirler,

f) Doçent veya yardımcı doçent unvanına sahip, akademik başka bir kadroda bulunan öğretim elemanları oy kullanabilirler,

g) Uzun süreli olarak bir başka üniversitede yan dal eğitiminde olan öğretim üyeleri seçim esasında üniversitede olmaları durumunda oy kullanabilirler,

h) Sağlık nedeni ile raporlu olanlar seçim esnasında üniversitede iseler oy kullanabilirler,

i) Üniversitelerin kadrolu öğretim üyelerinden askerlik hizmetini yapmakta olanlar dahil olmak üzere ücretli veya ücretsiz izinli olanlarda oy kullanabilirler.

* Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 14.02.2008 tarihinde aldığı karar ile yapılan değişiklik.

REKTÖR ADAYLARININ BELİRLENMESİ

Madde 6-a) Bir devlet üniversitesi veya yüksek teknoloji enstitüsünde rektörün görev süresi sona erdiğinde veya rektörlük boşaldığında, görev başındaki rektör veya rektör vekili o üniversitedeki öğretim üyelerinin listesini hazırlar, toplantı gününü belirler ve öğretim üyelerini
toplantıdan üç gün önce yazıyla toplantıya çağırır. Toplantı ve seçim, rektörlüğün bulunduğu şehirde yapılır. Başka şehir veya kampüslerde görevli öğretim üyeleri rektörlüğün bulunduğu şehre gelerek oylarını kullanırlar.

b) Rektör adaylarını seçimle belirleme toplantısı rektörün, yoksa vekilinin başkanlığında açılır ve yoklamayla yeterli çoğunluğun olup olmadığı tespit edilir.

c) Rektör adaylarını seçimle belirleme toplantısında öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanmadığı takdirde, toplantı 48 saat ertelenir, ikinci toplantıda nisap aranmaksızın seçime geçilir.

SANDIK KURULUNUN OLUŞTURULMASI

Madde 7- Toplantıda üç öğretim üyesinden (tercihen bir profesör, bir doçent ve bir yardımcı doçentten) oluşan bir “Sandık Kurulu” oluşturulur.

OY VERME İŞLEMLERİ

Madde 8-a) Rektör tarafından hazırlanılan listede ismi bulunan her öğretim üyesi kendisine imza karşılığı verilen mühürlenmiş pusulaya, 4. maddede belirtilen bir tek profesör ismini yazarak, mühürlenmiş bir zarf içine koyar ve seçim sandığına atar. Oylama gizli yapılır, sayım ve döküm ise açık olarak gerçekleştirilir.

b) Rektör, gizli oy verme yerini ve seçim sandığını sağlamakla yükümlüdür.

c) Üzerinde birden fazla aday ismi bulunan ya da seçimin gizliliğini ihlal edecek şekilde işaret olan oylar geçersiz sayılır. Geçerli ve geçersiz oylar sayılarak dökümü yapılır. Geçerli oylara göre en çok öğretim üyesi tarafından aday gösterilmiş olan altı kişi aday olarak seçilmiş sayılır. Adayların eşit oy almaları halinde öncelik sırası kura çekilmek suretiyle belirlenir. Seçim sonucu bir tutanakla tespit edilir.

d) Kullanılmış olan oylar bir torbaya konularak mühürlenir ve tutanakla birlikte rektörlüğe teslim edilir. Tutanak ve aday olarak seçilen altı kişinin özgeçmişleri rektör tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

ADAY BELİRLENMESİNİN TAMAMLANAMAMASI

Madde 9-a) Bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünde yapılan rektör adayı belirleme seçimi sonucunda aday sayısı altıdan eksik olduğu takdirde rektör adayı belirleme işlemi tamamlanmamış sayılır. Bu durum Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilir ve her seferinde en geç bir aday seçimi üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü rektörü öğretim üyelerini tekrar toplantıya çağırır,

b) Rektör ataması yapılıncaya kadar rektör veya vekili görevine devam eder."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız