SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rektör Öyle, Müdür Böyle!.

A- A+ PAYLAŞ

Kültür Bakanlığı ve İnönü Üniversitesi’nin işbirliği ile bu yıl Malatya’da gerçekleştirilecek '33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’ konusunda Valilik ile İnönü Üniversitesi arasında “paylaşım” kavgası çıktı. 23-27 Mayıs tarihleri arasında Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkez’inde gerçekleştirilecek olan ve yaklaşık 50 yıldır Aslantepe’deki kazıların başkanlığını yürüten İtalyan Arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane’ye ‘Fahri Doktora’ unvanın da verileceği sempozyum ile ilgili olarak Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu’nun geçtiğimiz hafta yaptığı bilgilendirmeye yönelik açıklama, rektörlüğün tepkisine yol açmıştı. Kültür ve Turizm Müdürü, rektör Prof.Dr. Cemil Çelik’in çıkışı üzerine bir açıklama yaptı.

REKTÖR NE DEMİŞTİ?
Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu’nun sempozyuma ilişkin açıklamasını geçtiğimiz hafta Hekimhan Meslek Yüksek Okulu’nda inceleme yaparken basın mensuplarına değerlendiren İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Üniversitenin, Kültür Bakanlığı ile protokol imzaladığını hatırlatarak ‘Bütün katılımcıların çantalarına kadar her türlü hazırlığımızı tamamladık. Ne Valiliğin, ne de Kültür Müdürlüğü’nün bu konuda bir katkısı yok’ diyerek tepki gösterdiği belirtilmişti.

Rektör Prof. Çelik, Kültür Müdürü’nün açıklamasına karşılık, basın mensuplarına yaptığı açıklamada ‘500 kişinin katılacağı bir toplantıya bizim ev sahipliği yapmamızla ilgili gerekli görüşmelerimizi yaptık. Protokol imzalandı. Bütün katılımcıların çantalarına kadar her türlü hazırlığımızı tamamladık. Ne Kültür Müdürlüğünün ne de Valiliğin bu konuda bir katkısı var. Bazı basın kuruluşlarına 'Arslantepe Sempozyumunu yapıyoruz' denilmiş.'' ifadelerine yer vermişti.

"AMACIMIZ KAVGA DEĞİL.."
Mayıs ayında bir sempozyum yapılacağını duyuran, sempozyumdan daha ziyade Arslantepe’nin ‘Açık Hava Müzesi’ olması ve Arslantepe odaklı çalışmaların Malatya’nın turizm noktalarını zenginleştireceğine vurgu yapan açıklamasıyla Rektörün tepkisini çeken Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu ise, Rektör Cemil Çelik’in bu tepkisi ile ilgili olarak değerlendirmesi istendiğinde, ‘Bizim amacımız kavga değil. Bizim için önemli olan, Malatya’nın kültür ve turizmine katık sağlayacak, canlılık kazandıracak bu sempozyumun başarılı geçmesidir’ dedi.

Kabahasanoğlu, ‘Bu sempozyum, şehrimizin tarihi ve turistik değerlerini tanıtmak açısından önemli bir katkı sağlayacaktır. Bizim tek isteğimiz başarılı bir şekilde sonuçlanmasıdır. Sayın Rektör ile görüşmeden bu konuda bir açıklama yapmak da istemiyorum’ diye konuştu.

Kabahasanoğlu'nun, Vali Saran'a çok yakın isimlerden biri olması nedeniyle, müdürün bu açıklamalarının Vali'nin de görüşünü yansıttığı değerlendiriliyor.

Bu arada rektör Prof.Dr. Çelik’in, bir yurt dışı gezisi nedeniyle Malatya’da bulunmadığı öğrenildi ve bu nedenle konuya ilişkin yeni bir değerlendirmesi alınamadı.

33. ULUSLARARASI KAZI ARAŞTIRMA VE ARKEOMETRİ SEMPOZYUMU
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen ‘Kazı Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nun 33.’sü 23 -27 Mayıs tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkez’inde gerçekleştirilecek.

Sempozyuma, 500’ün üzerinde yerli ve yabancı bilim adamı katılacak. Sempozyumda, bilim adamları tarafından yapılan kazılar, yüzey araştırmaları ve bu çalışmalarda ele geçirilen buluntular üzerindeki arkeometrik çalışmalara ilişkin yaklaşık 350 bildiri sunulacak.

Sempozyuma, 2004 yılında Konya Selçuk Üniversitesi, 2005’te Antalya Akdeniz Üniversitesi, 2006’da Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, 2007’de Kocaeli Üniversitesi, 2008’de Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, 2009’da Denizli Pamukkale Üniversitesi ve 2010 yılında ise Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında İstanbul ev sahipliği yapmıştı.

Sempozyum süresince, çeşitli illerden arkeoloji konusunda çalışan bilimsel kuruluş, yayınevi, şirket ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 20 tanıtım ve satış standı açılacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız