SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rektör Tazminat Kazandı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, bir köşe yazısında dolayı açtığı davadan 7 bin TL tazminat kazandı.

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'in Hürriyet Gazetesi ve Yazar Yalçın Bayer aleyhine Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı tazminat davası sonuçlandı.

Mahkemenin gerekçeli kararında, "Dava konusu haberde, ileri sürülen iddiaların bir kısmı ismi açıklanmayan profesör ünvanlı bir öğretim üyesinin iddiaları olarak yazılmış, bir kısmı da yazarın kendi haber ve yorumu şeklinde dile getirilmiştir. İnönü üniversitesi Rektör adaylarından olan davacının mesleki geçmişi, akademik kariyeri ile ilgili haber yapılması basının haber verme görevi kapsamındadır. Ancak dava konusu haberde yer alan, davacının bazı yakınlarının adam öldürme, eroin kaçakçılığı gibi suçlara karıştığı, bazı öğretim üyelerini TÜBİTAK'a davet edip vaatlerde bulunduğu, Malatya Belediye Başkanlığına panel düzenlettirdiği, paneldeki konuşmasında adeta siyasi iktidarın sözcülüğünü yaptığı, bazı öğretim üyelerini tehdit ettiği iddialarını gerekliliği ile ilgili davalı tarafça her hangi bir delil sunulmamıştır. Yazının bir bütünü ile değerlendirildiğinde, Rektörlük seçimleri öncesinde yayınlanmış olması da göz önüne alınarak davacıya kamuoyu önünde küçük düşürerek, davacı hakkında olumsuz yargılar uyandıracak, kişilik haklarını zedeler nitelikte olduğu, haberin gerçeklik ve konu ile ifade arasında düşünsel bağlılık unsurlarının bulunmadığı, haber ve eleştiri sınırlarını aştığı, hukuka uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Davacının konumu, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, haberin yayın tarihi, davalı gazetenin ulaştığı okuyucu kitlesi dikkate alındığında 7 bin TL manevi tazminatın gerekli ve yeterli olduğu düşünülmüş, bu miktar üzerinden davanın kısmen kabulüne fazlaya ilişkin istemin reddine karar vermek gerekmiştir" denildi.

Bu arada, Yalçın Bayer Hürriyet Gazetesi'ndeki 19 Temmuz 2008 tarihli "YÖK ve Gül sınavda" başlıklı köşe yazısındaki iddialar şu şekildeydi:

"Bugün Malatya Üniversitesi'nden söz edelim. 409 öğretim üyesinin katıldığı seçimde Prof. Cemil Çelik 183 oy alıyor. Çelik kimdir? Samsun'da doçent ve prof.'luğunu almış; veteriner profesörü... Cemil Çiçek Adalet Bakanı iken, kendisini Adlı Tıp'ta görevlendiriyor; kadrosu Samsun'da kalmak kaydıyla... Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. R. Ferit Bernay kabul etmeyince kadrosunu Adalet Bakanlığı'na aldırmak zorunda kalıyor. Ardından 'hukuk dışı' sayılan TÜBİTAK yönetimine 'Başkan Danışmanı' oluyor. Kartvizindeki tanımı 'TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı' olarak gözüküyor.

Hakkında çok şeyler konuşuluyor Cemil Çelik'in... Geçmişte Abdi İpekçi'nin öldürülmesi ve Papa suikastı girişimlerinde adı geçen Oral Çelik'in yakın akrabası olması... Bir yakınının eroin işinden yakalanması, bir başka yakınının da eroin işinden öldürülmesi... Prof. Cemil Çelik'in, 33 yıllık İnönü Üniversitesi'nde bir tek gün bile görev yapmamasına rağmen -zaten Veterinerlik Fakültesi yok Malatya'da- oylamada en yüksek oyu alması çok ilginç karşılanıyor. Prof. Çelik, seçim çalışmalarını bir yıldır beri sürdürüyormuş Malatya'da... ÖĞRETİM ÜYELERİNİ TEHDİT Öğretim üyesini dinliyoruz: "Bazı öğretim üyelerini TÜBİTAK'a davet edip vaatlerde bulunmuş. Hatta Malatya Belediyesi'ne 'Eğitim ve bilimin kalkınmadaki yeri; Fransa ve Avrupa örneği' başlıklı bir panel düzenlettirmiş.

Kendisi de Malatyalı olan, Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Cafer Özkul'u da davet ettirmiş. İlk konuşmayı yapan Prof. Cemil Çelik, panel konusu ile ilgili konuşma yapmak yerine 'son yıllarda üniversiteler ile siyasi iktidar arasında yaşanan sorunların bir tarafı olarak adeta siyasi iktidarın sözcülüğünü' yapmış. Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu, iki yardımcısı ve iki dekanla ayrıca Fransa'dan gelen Rektör Özkul'u dinlemeye gelen Afyon Üniversitesi Rektörü Prof. Ali Altuntaş toplantıyı terk etmişler. Üniversite kulislerinde, Prof. Çelik'in "Cumhurbaşkanlığı'ndan, Başbakan'dan ve YÖK Başkanı'ndan icazet alarak geldiğini" geldiğini belirtilerek, "Sizlerin şimdiye kadar yaşadıklarınızın intikamını almaya geliyorum" dediği konuşuluyor.

Yine seçim propagandası sırasında bazı öğretim üyelerinin, ya kendisi ya da kendisini destekleyen kişilerce açıkça tehdit edildiği de biliniyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız