SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rektörden "Evet Ama" Açıklaması!

A- A+ PAYLAŞ

 

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü, bir işçinin kıdem alacağı nedeniyle açtığı davayı kazanarak resmi makam aracına haciz konulması ile ilgili basında çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı.

Bir işçinin kıdem tazminatı talebiyle Malatya İş Mahkemesi'ne İnönü Üniversitesi ve Zaloğlu Firması aleyhine açtığı davayı kazanması sonucunda alacağı olan 10 bin 470 TL ödenmeyince Malatya 2. İcra Dairesi'nce İnönü Üniversitesi'nin rektörlük makamına tahsisli olan 44 AA 001 plakalı makam aracına 11 Temmuz 2011 tarihinde yakalamalı haciz işlemi konulmuştu. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, haciz işleminin habere konu yapılarak yayınlanması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Rektör Prof.Dr. Çelik, "Söz konusu işçi hiçbir zaman üniversitemiz işçisi olmamıştır. Bu işçi üniversitemiz rektörlüğü ve bağlı birimlerinin temizlik işi için yapılan hizmet alım ihalelerini alan firmalarda çalışmış ve en son olarakta 2004 yılında üniversitemiz rektörlüğü ve bağlı birimlerinin temizlik işi için yapılan ihaleyi alan firmada çalışarak emekli olmuştur. Temizlik işi için yapılan ihaleyi alan firmalarla yapılan sözleşmeler gereğince çalıştırılacak işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ile bütün alacaklarından firmalar sorumlu olduğundan ve bu işçilerle üniversitemiz arasında herhangi bir iş sözleşmesi bulunmadığından üniversitemiz tarafından bu işçilere kıdem tazminatlarını ödenmesi mümkün olmamaktadır. Ancak işçiler tarafından kurumumuz aleyhine açılan davalarda mahkemeler kurumumuzu asıl işveren olarak sorumlu gördüklerinden bu alacaklar ancak mahkeme kararının varlığı halinde kurumumuz tarafından ödenmekte, davanın tarafı olan yüklenicilere rücu edilmektedir. Bahse konu alacağın dayanağı olan karar kurumumuz tarafından temyiz edildiğinden, kararın bozulmasına karar verilmesi ihtimali nedeniyle temyiz neticesi beklenmiş ve durum alacaklı vekiline şifahi olarak bildirilmiştir" dedi.

Rektör Prof. Dr. Çelik açıklamasında, "Ancak bu süreçte alacaklı işçi vekili tarafından makam aracı kamu malı niteliğinde olduğundan, bu nedenle haczi mümkün olmadığı halde bu araca haciz konulmuştur" dedi. 

Ancak haciz işlemlerinin kamuya hizmet veren hizmet araçlarına konulamayacağı iddiasına karşın, rektörlüğün makam aracının "makama özel" olması nedeniyle haciz işleminin konulabileceği, bu konuda çok sayıda hukuki örneğin bulunduğu kaydedildi.

 

"REKTÖRLÜK SORUMLU.."

Rektör Prof. Dr. Çelik'in açıklamasına karşın Malatya İş Mahkemesi'nin 20 Nisan 2011 tarihli kararında ise, "Davalı rektörlük ise hesaplanan kıdem tazminatından müştereken ve müteselsilen sorumludur" denilirken, yine kararda "Kıdem tazminatı alacağının davacının emeklilik tarihi olan 1 Nisan 2004 tarihinden itibaren bankalarca mevduata uygulanan en yüksek banka faizi ile birlikte davalılardan (İnönü Üniversitesi Rektörlüğü ve Zaloğlu firması) müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine" ifadesi yer aldı. Kararda, "işçinin sicil dosyasısın da işçinin İnönü Üniversitesi'nde ilk defa 10 Mart 1993 tarihinde çalışmaya başladığı, davalı üst işveren olan İnönü Üniversitesi'ndeki çalışmasının 30 Ekim 2003 tarihinde sona erdiği, bu tarihteki alt işverenin ise bir temizlik şirketi olduğu" kaydedildi.

Bu arada, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Yapılan bu haberle üniversitemizin borçlarını ödemeyen, mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen bir kurum olduğu şeklinde izlenim yaratılması ve bu şekilde üniversitemizle ilgili kamuoyunda olumsuz kanaat oluşturulması doğru değildir" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız