SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rektörlük Skandalı Doğruladı.. Sınav Soruları Çalınmış!

0
Güncellendi - 2020-01-17 02:18:49
Rektörlük Skandalı Doğruladı.. Sınav Soruları Çalınmış!
A- A+ PAYLAŞ

SORUŞTURMA AÇILDI, 1 KİŞİ AÇIĞA ALINDI.. İnönü Üniversitesi Rektörlüğü, sosyal medyada öğrenciler tarafından dillendirilen ve ilk olarak Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com tarafından “İnönü’de Bir Sınav Hadisesi Daha!” başlığı ile gündeme taşınan, İnönü Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (İNUZEM), zorunlu ortak derslerine ait final ve bütünleme sınavlarının, “soruların çalınmasından dolayı iptal edildiği” yönündeki iddiaları doğrulayarak, soruların çalınmasından ve yayılmasından sorumlu personelin hakkında idari soruşturma açıldığını ve soruşturmanın sağlıklı yürümesi için ilgili personelin açığa alındığını açıkladı. Açıklamada, konuyla ilgili olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağı da vurgulandı.

İnönü Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (İNUZEM), zorunlu ortak dersleri olarak tanımlanan ve 10 Ocak 2020 tarihinde yapılan Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerine ait final sınavları ile bu derslere ait, 24 Ocak tarihinde yapılacak bütünleme sınavlarının iptal edildiğini duyurmuş, ancak sınavların iptal edilmesinin nedeni olarak herhangi bir gerekçe göstermemişti.

4 günlük suskunluk sonrası soruların çalındığı ve dağıtıldığı iddiası doğrulandı

İnönü Üniversitesi yönetimi, son iki haftadan bu yana, yeni not ve sınıf geçme sistemi nedeniyle, öğrencilerin büyük tepkisini toplamıştı.

Final sınavlarının yapıldığı hafta içinde değiştirilen sisteme yönelik tepkilere, sosyal medya üzerinden yayınladıkları ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a yönlendirdikleri mesajları ile AKP, CHP ve MHP Malatya Milletvekilleri de dahil olurken, 10 Ocak’ta yapılan İNUZEM Ortak Dersleri’ne ait final sınavlarının yapıldıktan kısa süre sonra, herhangi bir gerekçe belirtilmeden iptal edildiğinin açıklanması İnönü Üniversitesi’ni sınav olayları ile gündemde tutmaya devam etmişti.

Soruların çalındığı ve İNUZEM ortak derslerine ait final ve bütünleme sınavlarının bu nedenle iptal edildiğine ilişkin olarak malatyahaber.com’da yayınlanan, “İnönü’de Bir Sınav Hadisesi Daha!” başlıklı haber sonrası suskunluğunu devam ettiren İnönü Üniversitesi Rektörlüğü, sınavların iptal edilmesinden 5 gün sonra suskunluğunu bozarak, İNUZEM sorularının çalındığını doğruladı.

Soruların çalınmasından ve yayılmasından sorumlu personel hakkında soruşturma başlatıldığı ve soruşturmanın sağlıklı yürümesi için ilgili personelin açığa alındığının belirtildiği açıklamada, konuyla ilgili olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağı da vurgulandı.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nün “Öğrencilere Duyuru” başlıklı söz konusu açıklaması şöyle:

“10 Ocak 2020 tarihinde yapılan 5i dersleri sınavları iptal edilmiştir. Soruların çalınmasından ve yayılmasından sorumlu olduğu tespit edilen personel hakkında idari soruşturma açılmış olup ilgili personel, soruşturmanın sağlıklı yürümesi açısından açığa alınmıştır. Ayrıca konuyla ilgili olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur..”

5i Dersleri nedir ?

İNUZEM ortak dersleri olan, Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil, 2547 Sayılı YÖK Kanunu'nda tarif edildiği madde yeri nedeniyle 5i dersleri olarak tanımlanıyor.

Malatyahaber.com’da İNUZEM Ortak Dersler sınavlarının soruların çalınması iddiasıyla iptal edildiğini gündeme taşıdığı ilk haber için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz....

http://malatyahaber.com/haber/inonude-bir-sinav-hadisesi-daha/

Güler Hazar - Yeni Malatya Gazetesi / Malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Burdada cemaat var ama hangisi bu araştırılsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Aynı fetö taktiği çalanların kişilikleri araştırılsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahhhhmet (4 yıl önce)
    Her zaman sorular caliniyordu bu sene soruları alamayan grup şikayet etmiş olmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • KARAMURAT (4 yıl önce)
    Bu rektörlük yönetiminin beceriksizliğini ispatlayan, yaptıkları tüm işleri yüzlerine bulaştıran ve üniversitenin adını lekeleyen bir çok işin basına sızan iki haberden ibaret tarafı. Basına sızmayan yada basının haber yapmak istemediği üniversite içinde yapılanlar tam facia. Ahmet Kızılay ve ekibinin üniversite personeline yaptıkları ve yaşattıklarını 8 yıl görev yapan Hilmioğlu ve 8 yıl görev yapan çelik yapmadı. Allah'a şükür ki görev süreleri ağustosta sona eriyor, fakat son bir aydır rektör malatya yerel basınında fazlasıyla yeralmaya başladı tabiki bunun sebebi puan toplamak ve yeniden 4 yıllığına atanmak başında yeralmasının en önemli sebebi malum seçim yok oy yok. Cumhurbaşkanı kimi atarsa. Umut ve gayret ediyorum bu dönem yöneticilik yapanlar süreleri dolduktan sonra Türkiye Cumhuriyetinde hiçbir makam verilmez. Malatya'nın üniversitesine zarar vererek malatya'ya da zarar veriyorlar. Basın mensupları bu rektör geldikten sonra üniversitedeki personel hareketliliklerini ve verilen kadroların kimlere verildiğini, ihaleleri ve özellikle kiralama ihalelerinin kimlere verildiğini, görevden alınanların neden alındığını, alınmayanların ise neden alınmadığını araştırsınlar sonucu tüm malatya öğrensin. Üniversitedeki bu rektörlük denen akademik kırallık sisteminin idari personel ve idari kadrolar üzerindeki yetkilerinin derhal kısıtlanması gerekmektedir. Bu kırallık tarafından idari açıdan önem arz eden idari kadroların, kıraliyet ailesinden olan akademisyenlerin akraba, dost, ahbap, siyaset, cemaat ve tarikatlara peşkeş çekilmemeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Sorular çalınması gayet normal. Bu yönetim ile bu üniversitenin dört yılı daha çalındı. Üretimsiz, yeteneksiz, kendi adamları ile dolu bir zavallı kuruma dönüştü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alican (4 yıl önce)
    İyi olmuş.Eğitimi dört yıla tamamlamak için iki yıl okuyalım diye kayıt yaptık (2013) lakin 2020 hala mezun etmediniz.Döner sermayesi altın yumurlayan kaz misali yolunmaya devam.."HA GAYRET İNÜZEM İNŞALLAH YERİN DİBİNE BATARSIN ARTIK KAYIT YENİLEMİİCEM"..Sahi bu inüzemde " KIRKINDAN ÖNCE"mezun olan varmı arkadaşlar.?Boş iş...Dokuz yıl okuduk bizi mezun etmiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • korkan öğreneci (4 yıl önce)
    Açığa alınma filan yok . iş ayyuka çıkınca adam açığa aldık diyorlar. yönetmek çap ister ;)
    0
    0
    Yanıtla
  • Veli (4 yıl önce)
    Açığa alınanın kim oldugunu niye soylemiyorlar. 2016 da aciga alinanlarin isimleri butun yayin organlarina verilmisti.
    0
    0
    Yanıtla
  • Roberto Carlos (4 yıl önce)
    Egitim sistemimizin komple yenilenmesi lazim... YÖĶ ten ilkokula kadar... Yanlislari duzeltmek icin ilk once kabul edebilmek gerekir... Tum toplumun ve kurumlarin kendini cidden elestirmesi lazim... Bunun icin de kafalari yenilemek lazim... Boyle geldi boyle gider demeyin... Dusunun, elestirin ki gelissin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Carbon (4 yıl önce)
    Atla deve miydi sınavı bütünlemelerden sonra yapıyorsun sanki ÖSYM sınavı.. bu derslerin üniversitelerde okutulması akıl işi değil.. yatay geçiş başvuru yapmak isteyen öğrenciler perişan oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • Ersin (4 yıl önce)
    Umarım yapanın yanına kar kalmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (4 yıl önce)
    Vay be! Bilim adamlarının, akademisyenlerin ve istikbalimizin ve istikrarımızın teminatı gençler hırsızlık yapıyorlar soruları çalıyorlar ve REKTÖR de doğru diyor. Ya bu çalıntı hırsızlık ortaya çıkmasaydı ne olurdu düşünmek bile istemiyorum. Biz ne oldu? ne olduysa hep azar azar oldu. Başta rektör olmak üzere silsile ile buna buluşanlar tedbir almayan göz yumanların hepsi kapalı çarşı üstünde açık bir şekilde yargılanmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut (4 yıl önce)
    Rektör bey işin aslını öğrenmek istiyorsa o ekstra da 8 bin TL. Aylık verdiği herşeyi bilen danışman ına sorsun o hemen açıklar. O nun herşeyi bilmesi lazım boşuna para alıp hava atmak yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    Sayın cumhurbaskanım. Atadığn rektöre bak.İsraf haramdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • osman (4 yıl önce)
    Malatya haber iüniversite ye ait adliyedeki dosyaları yazsa ama nerede!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut (4 yıl önce)
    Malatyahaber sen hayırdır hakikaten? Nedir bu algı operasyonları, kardeş güzellemeleri filan. Ne değişti de bir anda böyle kalemsilahınızın yönü değişti?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)Turgut isimli kullanıcı yorumuna
    Ne algısı ne operasyonu... malatyahaber çalındı diye yazdı, üniversitede evet çalıntı gereği yapılıyor dedi. Malatyahaber'de üniversitede aynı şeyi söylüyor. Yani yazılan doğru. Burada eğer bir' algı operasyonu' girişimi varsa oda Malatyahaber'e karşı yazdığınız bu yorum. Başkada algı operasyonu felan görmedim ben.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayırdır.Ne oldu?Malatyahaberin bir haksızlığı ortaya çıkarması zorunuza mı gitti?Sizin bu şekilde yorumunuz Hırsızlığa yada haksızlığa karşı çıkılmaması algısı yaratıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ayabakan (4 yıl önce)
    gözünüz aydın
    0
    0
    Yanıtla
  • Akademik (4 yıl önce)
    Ve hala yöneticiler yerlerinde oturuyor! Japonya'da böyle olsa adamlar HARAKİRİ yapardı, size yapın demiyoruz, yazıktır. Ama beceremiyorsanız gitmeyi de bileceksiniz!
    0
    0
    Yanıtla
  • Üniversiteli (4 yıl önce)
    İnönü Üniversitesi Rektörüne karşı bir yıpratma politikası uyguluyorsunuz. Ne sebep ile bu kadar saldırgansınız bilinmez ama Rektör işini yapmaya çalışıyor. ipe sapa gelmez şeyleri sanki ülke işgal altındaymış gibi değerlendirip öyle insanlara sunuyorsunuz. Üniversitenin not sistemine bile müdahale eder oldunuz. Burası bir üniversite, sizin ve siyasilerin haddi değil buradaki not sistemine karışmak. Yeni not sistemi öğrencinin lehineydi sadece programsal bir kaç problem yaşandı onlarda düzeltildi ve öğrenciler şu an daha yüksek harf notları ile geçiyor. Tam tersi de olsa toplumun buna saygı göstermesi gerekir. Öğrencilerimiz çok kötü durumda, üniversite birinci sınıfta dört işlemde sıkıntı çekenler var, gidin ve bunların sebeplerini tartışın. Üniversiteler de yıllardır kopya sorunu var, kendi içinde işleyen bir mekanizması var ve yakalanıp tespit edilen cezasını çekiyor. Bunu da size yakışan şekilde duyurdunuz. Sizin gibi silahşörlerden toplum bir gün kurtulacak. Bunu yayımlamazsınız ama sizin okumanız benim için kafi. Bu arada Turgut Özal üniversitesi yine uçuyor :)). Eleştirim oradaki hocalara yada yöneticilere değil sizin yayın politikanıza anlarsanız:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Üniversiteli isimsiz korkak, soru çalınması ağır ceza mahkemesinde yargılanması yapılması gereken bir suçtur. Böylesine önemli bir soru çalınması haber yapılmayacaksa ne yapılacak? Rektörünüz Sayın Ahmet Kızılay sosyal medyada milletvekillerine cevap vereceğine aslı işini yapsaydı. Yada sayın rektörünüz Ahmet Kızılay bey siyasetçilerle gezeceğine azıcık kampüs içinde gezse sanırım 44 yılık üniversite tarihinin en kötü yönetilme dönemini yaşamazdı. İnönü'de olay yaşanıyor diye Turgut Özal Üniversitesindeki durum sizi niye rahatsız ediyor? Sorular sizin üniversitenizde çalınmış, soruları sizin üniversite yönetimi çaldırmış. Rektörünüz çıkıp senatoda konunun görüşüleceğini söylemişti, aradan 3 gün geçti hani nerede?
    0
    0
    Yanıtla
  • Üniversiteli (4 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Sevgili Ali, Bu sınav ders geçme sınavı üniversiteye giriş sınavı değil. Kopye çekerken yakalanan öğrenci 3 haftadan 6 aya kadar uzaklaştırma alır. Zaten yapan yakalanmış gereken yapılmış. yani bilerek isteyerek müsaade edilmiş sonra ortaya haksızlık çıkmış gibi eleştiriyorsun, sen ve bu gazete. Bu bir haberdir ama herşeyi rektöre bilinçli yüklemek adil değil. Zaten eleştirimde gazetenin olaylara nasıl baktığına. Siyasete gelince bende emin ol üniversitelerde siyaset yapılmasından son derece rahatsızım. Malesef ülkemizde bilimsel konular konuşan rektör kalmadı. Bizi ve üniversiteleri bu hale getirenleri senin yorumuna bırakıyorum. Umarım üniversitelerin bu duruma gelmesinde seninde katkın yoktur?. Diğer husus, TÖ üniversitesi konusundaki yazdıklarımı anlamamışsın. Oradaki eleştirim haber yapan gazeteyeydi. Yoksa onlara başarılı yada başarısız demek için erken. Orayı bir daha okumanı isterim. Ama konu üniversitelerin siyaselleşmesi ise TÖ üniversitesinide eleştirmen gerekirdi. Bu senin bakış açından bir çelişki. Korkaklık mevzusuna gelince ismimin yada benim kim olduğumun önemi var mı? Ayrıca üniversitenin not sistemine karışarak veya açıklama yaparak siyaseti sen ve bu gazete yapıyor. Özetle, üniversitelerde bilim istiyoruz. Üniversiteleri bilimsel başarısızlıkları ve ona yol açan sebepler için hep beraber eleştirelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Üniversiteliyeliye cevap... Üniversiteli kardeş, şimdi daha önce bu konudaki haberleri okudum. İnönü Üniversitesi öğrencilerinin sosyal medya paylasımlarından yapılmış haberlerdi. Yani öğrenciler bir sorununu dile getirmiş, gazeteciler haber yapmış.. Haber de İnönü Üniversitesi tarafından doğrulandı. Yani soru çalınmış. Üniversite bunu kabul etmiş, soruşturma başlatmış, suç duyurusunda bulunmuş... Yanlış bunun neresinde? İkincisi, madem üniversitede 4 işlemi bilmeyenler var, o halde 4 işlemi öğreten öğretmenleri kim yetiştiriyor ona bakmak lazım... Üniversitelerde kopya sorunu var ise bunu üniversiteyi yönetenlere sormak lazım.. Kopya sorunu var ise kötü bir yönetim var demektir. Siyasilerin müdahalesi demişsin, hangi makam mevki olursa olsun, bir yere gelmek kimin elini eteğini öpersen ona müdahale hakkı vermiş olursun... Anlaşıldı zaaar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Üniversiteli (4 yıl önce)Ramazan isimli kullanıcı yorumuna
    Ramazan kardeşim, evet hep beraber eleştirelim. 10 yıl önce inönü mühendislik fakültesine öğrenci 90-100 binden giriyorken şimdi 300 binden giriyor. Hatta o kadar bölüm varki kontenjanlar dolmuyor. Okuma yazmayı bilen gelir oldu. Bunun sorununu kişilerde aramak çok adil olmasa gerek. Sisteme bakalım oda her yapılanı birileri yapıyorsa bir bildiği vardır deyip desteklemekle olmuyor. Tabi üniversitelerdeki hocaların yetersizliğide yine bu döngünün ürünü. Diğer konulardaki cevabı ikinci yorumumun satır aralarında bulabilirsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Üniversiteli, Yani diyorsun ki bu çalıntı hırsızlık normal bir şey öyle mi? Bence doğru söylüyon! Kolay gelsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Üniversiteli (4 yıl önce)Yerelli isimli kullanıcı yorumuna
    Yerelli, Yazdıklarımı tekrar okudum senin çıkardığın sonucu çıkaramadım. Belliki derdin sistem değil şahıslar. Sanada kolay gelsin.
    0
    0
    Yanıtla