SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rektörün Konuşmasına Validen Tam Destek..

A- A+ PAYLAŞ

Nevruz Bayramı dolayısıyla resmi kutlama töreni İnönü Üniversitesi Mudanya Meydanı’nda gerçekleştirildi.

"ETNİK AYRILIKÇI TERÖR CESARETLENDİRİLİYOR.."
Törende ilk konuşmayı yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu,“Türkiye Cumhuriyeti ulus devlettir. Ulus devletin özellikleri, dış ülkelerle ilişkilerde tam bağımsızlık esastır. İçerde egemenliğini dinsel veya imparatorluk, krallık gibi babadan oğula geçen bir hanedan otoritesinden almaz doğrudan ulusun kendinden alır. Diğer bir özelliği ulusun ve ülkenin bölünmez bütünlüğü esasıdır. Bu nedenle her tür dinsel ve etnik ayrılıkçı hareketleri reddeder. Ulusun her ferdi için hak ve fırsat eşitliği vardır. Devletin en önemli görevlerine bile gelmede hiçbir etnik veya dinsel ayırım gözetilmez, gözetilmemiştir. Başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere devletin her kademesinde bu ülkede yaşayan herkes için görev yapmada bir kısıtlama yoktur” dedi.

“Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına rağmen sömürgeci dış güçlerin dünyanın kalbi kabul edilen Ortadoğu ve Anadolu coğrafyasındaki emelleri devam etmektedir. Bu nedenle emperyalizm emellerine ulaşmak için yüz yıllardır dünyanın her tarafında etnik ve dinsel ayrılıkçılığı öne çıkaran yöntemlerini yaşadığımız coğrafyada da uygulamaya devam etmektedir” diyen rektör şöyle devam etti:

“Bu ayrılıkçı hareketlere dış güçler doğrudan yardım ve yataklık etmekte ülke içinde de kendi yanlarına aldıkları siyasi kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, medya, bazı yargı mensupları ve diğer benzeri kişi ve kuruluşlar aracılığı ile bu ayrılıkçı hareketler alabildiğince desteklenmektedir.

Hiç bir bilimsel ve sosyolojik temeli olmayan “Türkiye’de Kürt sorunu vardır” gibi bazı siyasilerin yaptığı söylemlerle etnik ayrılıkçı terör hareketleri cesaretlendirilirken, bu ayrılıkçı terör örgütünü açık bir şekilde destekleyen başta bazı belediye başkanları olmak üzere bazı kişi ve kuruluşlar hakkında devletin yetkilileri tarafından hiçbir işlem yapılmaması son derece dikkat çekmektedir.

Bunun da ötesinde bu ayrılıkçı teröre karşı büyük mücadele veren TSK ve bazı üst düzey komutanlar hakkında gerçekle hiç bağdaşmayan suç iddiaları ile de, teröre karşı mücadele eden kişi ve kurumlar adeta etkisizleştirilmeye çalışılmaktadır.

Etnik ayrılıkçı hareketler sonucu koca Yugoslavya parçalanmıştır. Benzer şekilde etnik ve dinsel ayrılıkçı hareketler sonucu komşumuz Kuzey Irak parçalanmak üzeredir. Çok yakın tarihte gözümüzün önünde gerçekleşen bu olaylar hepimiz için birer ders olmalıdır.

Cumhuriyetimizi kuruluş felsefesinden saptırarak coğrafyamızı ve laik devlet yapımızı değiştirmeye yönelik iç ve dış her türlü güç “Atatürkçü düşünce yapısına” ve cumhuriyetin temel niteliklerine sımsıkı bağlı Türk ulusunu karşılarında bulacaktır.Bundan kimsenin şüphesi olmaması gerekir.

Bugün kutlamakta olduğumuz binlerce yıllık Nevruz bayramının terör örgütünü destekleyen toplantılara dönüşmesini üzüntü ve dikkatle izlemekteyiz. Bunlarla ilgili olarak yetkililerin yasal işlem yapmalarını da doğal olarak bekliyoruz.”

VALİDEN REKTÖRÜN KONUŞMASINA DESTEK..
Törende konuşma yapan Vali Halil İbrahim Daşöz’de “ Nevruz Bayramının Üniversitemizin böyle anlamlı bir meydanında kutlanmasından büyük bir mutluluk duyuyorum. Nevruz baharın başlangıcı olarak adlandırılıyor. Bu arada bizim üniversitemiz bir taraftan Cumhuriyetimizi en iyi şekilde simgelerken bir taraftan doğa ile iç içe tam da Nevruz Bayramının anlamına uygun bir şekilde karşımızda durmaktadır.

Değerli Rektörümüz çok güzel bir konuşma yaptı. Tabii onun sözlerine aynen katıldığımı bende ifade etmek istiyorum.

Nevruz sadece baharın başlangıcı değil, yaşamın yeniden uyanışı umutların coşkuya dönüşmesi, anlamına da geliyor.

Bunu en güzel şekilde simgeleyen gençlerimizi görüyoruz. Onların gözlerindeki ışık ve yürüklerindeki ateş bizlerinde geleceğe olan güvenlerini doğanın uyanışı gibi umutlandırıyor. Nevruz aynı zamanda birliğimizi ve bütünlüğümüzün de bir simgesi. Zaten bayramlarımı hepimizin ortak paydasıdır. Nevruz’da ortak paydasıdır.

Ama maalesef ortak paydayı, birlik ve bütünlük ortamından çıkarıp ayrılığın simgesi haline getirmek isteyen sapık düşüncelerde söz konusu. Burada bunları şiddetle kınıyoruz.

Cumhuriyetimizin en önemli simgelerinden biri olan Üniversitelerimiz bir taraftan Cumhuriyetin ilke ve inkılaplarının bütün yurt satında yayınlamasının öncülüğünü yaparken bir taraftan çağdaş uygarlık yolunda bilimin öncülüğünü yapan kurumlar, bir taraftan da bulundukları mekanda toplumsal sorunlara gösterdikleri ilgilerle oranın değişmesi ve güzelleşmesine katkı sağlayan kurumlardır. Bunu burada görmekten mutluluk görmekteyiz."dedi.

NEVRUZ ATEŞİ..
Törende Doç. Dr. Songül Taş günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Ayrıca İnönü Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Arif Memmedov (Azerbaycan) ile Doç. Dr. Zakir Azizov (Kırgızistan) da konuştular.

Daha sonra şiir ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi, TED koleji öğrencileri gösteri yaptı. Üniversite öğrencileri tarafından konser verilmesinin ardından halkoyunları gösterisi yapıldı.

Ardından Nevruz Ateşi Vali Halil İbrahim Daşöz tarafından beraberinde küçük bir çocuk ile birlikte yakılmasının ardından ateşin üzerinden atladı.

Nevruz Bayramı törenine Vali Halil İbrahim Daşöz, 2.Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Kurmay Albay Lami Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay , öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Belediye Başkanı Cemal Akın'ın Ankara'da olduğu için törenlere katılamadığı öğrenildi.

ALTERNATİF KUTLAMA..
Öte yandan, Malatya'da alternatif bir Nevruz kutlaması Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP)tarafından organize edildi. Yaklaşık 50 kişilik grubun katıldığı kutlama için Emeksiz Kavşağı ve bağlantı yolları saatlerce trafiğe kapatıldı. Paşaköşkü Camii önünde toplana grup, buradan Yeşilyurt caddesi üzerinde yürüyüş yaparak alana girdi. Polis kontrolünden sonra alana alınan grup, burada davul-zurna eşliğinde halay çekerek, 2 adet araba lastiğini ateşe verdi. Herhangi bir taşkınlığın ve olayın yaşanmadığı kutlama esnasında konuşan ESP Temsilcisi İbrahim Bozay, Nevruz'u özgürlük ateşi olarak kabul ettiklerini belirtti.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

(En alttaki fotoğraf, ESP'lilerin alternatif Nevruz kutlaması- İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız