SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Resmi' Nevruz Kutlaması

A- A+ PAYLAŞ

Nevruz Bayramı nedeniyle İnönü Üniversitesi'nin sahipliğinde kutlama programı ve konferansı düzenlendi.

Nevruz nedeniyle ilk etkinlik Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda yapıldı. Bura da Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergünöz Akçora tarafından "Anayurttan Anavatana Nevruz Bayramı" konulu verilen konferansa Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, rektör yardımcıları ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergünöz Akçora, "Nevruz, Türk dünyasının Kuzeyinden Güneyine, Batısından Doğusu'na kadar uzanan engin bir coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bir bahar bayramıdır. Eldeki tarihi kaynaklardan hareketle en eski Türk adetlerinden, bayramlarından biri olduğu kesinleşmiştir. Konuya geniş açıdan baktığımızda, Nevruz Bayramı'nın kökeninin İslamiyet'in doğuşundan çok daha öncelere dayandığını görürüz. Bu nedenle, Nevruz Bayramı'nın Alevilikle, Sünnilikle veya benzeri yapılanımlarla doğrudan bir bağlantısı bulunmamaktadır. Nevruz her hangi bir mezhebin, her hangi bir dinin, her hangi bir tarikatın veya cemaatin bayramı değildir. Özellikle de etnik ve mezhepsel anlamda, Nevruz'u bir ayrılık unsuruna dönüştürmek, öncelikle Nevruz'un ruhuna aykırıdır" dedi.

Konferansın ardından Nevruz'la ilgili şiir ve resim yarışmasında derece alan öğrencilere ödülleri verildi. Nevruz konulu şiir yarışmasında Oğuzhan Oğuztürk birinci, Meryem Sağmak ikinci ve Muharrem Yaprak ise üçüncü oldu. Resim yarışmasında ise Mehmet Demiralp birinci, Sevilay Güvercin ikinci ve Asiye Can ise üçüncü oldu.

Mudanya Meydanı'nda üniversite öğrencilerden oluşan ekip tarafından Karadeniz yöresi, Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları Ekibi tarafından da yöresel oyunlar sergilendi.

Nevruz Ateşini ise Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel yakarken, protokol üyeleri ateşin üzerinden atlamadı.

Programa katılan davetli ve öğrencilere toplu halde Nevruz Yemeği ikram edildi. Yemek menüsünde boyanmış yumurtalar da yer aldı.

Nevruz nedeniyle, Mudanya meydanı'nda müzik eşliğinde öğrenciler uzun halaylar çekerek eğlendiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız