SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Restore Edilecek

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Ulvi Saran, 1941 yılında hizmete giren Malatya Hükümet Konağı'nı bu yıl restore etmeyi planladıklarını söyledi.

Kültür ve turizm çalışmalarıyla ilgili olarak bilgi veren Vali Ulvi Saran, Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) kurarak, birçok tarihi yapıya el atıldığını söyledi. Vali Saran, "Hükümet Konağı'nın restorasyonunu yaptıracağız. 1930'lu yıllarda inşaatına başlanan Malatya Hükümet Konağı'nı bu yıl restore etmeyi planlıyoruz" dedi.

İstasyon Virajı'nda yapımı büyük oranda tamamlanan Malatya Kültür Merkezi'nin önemli bir boşluğu tamamlayacağını bildiren Vali Saran, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yüzde 50, Malatya İl Özel İdaresi'nin yüzde 25 ve Malatya Belediyesi'nin yüzde 25 ödenek katkısıyla başlatılan proje tamamlanma aşamasına gelmiştir. İdaremiz tarafından teknik denetimi yapılan proje taşra ölçeğinde ilkleri içermektedir. Bunlar tam otomasyon sistemiyle kumanda edilebilen sahneler, orkestra çukuru, bale ve folklor salonu, sergi salonları, kütüphane, okuma ve internet salonu, kafeterya ve idari ofisler bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Röleve, restorasyon ve restütisyon projeleri hakkında da bilgi veren Saran, şunları söyledi:

"Birinci grupta Malatya Hükümet Konağı, Battalgazi Poyraz Konağı, Beşkonaklar 4 yapı röleve restorasyon, restütisyon projeleri ve Kültür Sokağı rekonstrüksiyon projesi; ikinci grupta Sevserek Han, Venk Şapeli, Bahri Camii ve Taşhoron Kilisesi röleve restorasyon, restütisyon projeleri devam etmektedir. İl düzeyinde yapılan restorasyon projeleri ise, Battalgazi Poyraz (Ertunar) Konağı, Beşkonaklar 1. Arpacı Konağı. Restorasyon projesi mevcut olan konağın mülkiyet sahipleri ile görüşülerek yapılan protokol sonucunda restorasyon maliyetinin yüzde 50'si idaremiz tarafından karşılanarak binanın turizme kazandırılması ve TURSAB ofisi olarak kullanımı amacıyla restorasyon çalışması devam etmektedir. Yeşilyurt Sokak sağlıklaştırması; restorasyon projeleri bulunan ve tescilli 33 adet yapının KUDEB birimimizin denetiminde pür emanet olarak restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Darende Balaban Sokak sağlıklaştırması; restorasyon projeleri bulunan ve tescilli 11 adet yapının KUDEB birimimizin denetiminde pür emanet olarak restorasyon çalışmaları devam etmektedir."

Vali Saran, kültür ve turizm açısından önemli çalışmalar yaptıklarını, bunu 2011 yılında da sürdüreceklerini bildirdi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla halıcılığı teşvik ettiklerini söyleyen Saran, "Bu bağlamda 250 yoksul vatandaşa halı tezgahı vererek, halı dokumalarını sağladık. Ürettikleri halıları satıp, kendilerine gelir sağlıyorlar. Ürettikleri halı metresi kadar da prim kazanıyorlar" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız