SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Reuters'tan Referandum Analizi !

A- A+ PAYLAŞ

"Türkler belki de yıllar boyunca Atatürk'ün mozolesine çelenk koyduktan sonra Başbakan'ın hatıra defterine,
"Huzur içinde uyu büyük kurucu" sözlerini yazarken aklından neler geçtiğini tartışmaya devam edecek."

Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Reuters, Türkiye'deki referandum tartışmalarıyla ilgili çok ilginç bir yorumda bulundu. Ibon Villelabeitia imzalı ve Konya çıkışlı yazıda şu ifadeler kullanıldı:

ERDOĞAN İÇİN BİR GÜVENOYLAMASI

Anayasa değişiklik paketi Başbakan Erdoğan için yeni bir test olacak. Referandum, Erdoğan için aynı zamanda bir güvenoylaması. Büyük ölçüde yüksek yargıya yönelik değişiklikleri içeren paket için Erdoğan AB standartlarını yakalayacağız derken muhalifler ise bunu yargıyı kontrol altına alma girişimi olarak görüyor. Eleştirmenler Erdoğan'ın giderek despotik hale geldiğini ve değişikliklerin de içten içe gelen bir İslamcı darbenin parçası olduğunu belirtiyor.

Ak Parti'yi sık sık eleştiren Doğan Grubu'na kesilen milyar dolarlık vergi cezası da Erdoğan'ın demokratik eğilimleri konusunda soru işaretleri yaratmıştı.

Türkler belki de yıllar boyunca Atatürk'ün mozolesine çelenk koyduktan sonra Başbakan'ın hatıra defterine,
"Huzur içinde uyu büyük kurucu" sözlerini yazarken aklından neler geçtiğini tartışmaya devam edecek.

DAHA DA SERTLEŞECEKLER

Jerusalem Post Gazetesi'nde yayınlanan bir yorum yazısında 12 Eylül referandumunda evet oyu çıkmasının Türkiye'yi daha da İslamlaştıracağı öne sürüldü. Yazıda " AKP referandumu kazanırsa medya, ordu ve yargı üzerindeki baskılarını artıracak, İslamlaştırma çizgisini hızlandıracak ve İsrail'e karşı serteleşecek. Bunun ilk işaretini barış görüşmeleriyle ilgili mesajda verdi. Türkiye barış görüşmelerinin başarılı olmasını dilerken, Hamas'ın öldürdüğü dört İsrailli sivil için hiçbir ifade kullanmadı" ifadesini kullandı. . .

Gazeteye göre, AKP yönetiminden İsrail'e yönelik olarak gelmeye başlayan ılımlı mesajlar da ABD'nin baskısının sonucu.

Ely Karmon imzalı yazıda şu ifadeler kullanıldı: "AKP'den İsrail'e yönelik sert açıklamalarla birlikte ılımlı seslerin de yükselmesinin iki nedeni var. Birincisi Erdoğan İsrail'e sert çıkarak referandumdaki oyunu artırmaya çalışıyor. Ancak ABD'nin yaptığı baskı sonucu Türiye'den ılımlı sesler de geliyor. Obama Erdoğan'ı Kongre'nin Türkiye'den yana kaygılı olduğu yönünde uyarmıştı. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız