SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Riki'den Bakanın da Haberi Yok!

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:01:49
Riki'den Bakanın da Haberi Yok!
A- A+ PAYLAŞ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti milletvekillerinin giremediği Kürecik Erken Uyarı Radar Üssü’ne Amerikalı silah lobisi temsilcisi Riki Ellison’ın girişi konusunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin verdiği bir izin olmadığını söyledi. 

Devletin ilgili tüm makamlarından ve NATO Genel Sekreterliği’nden Kürecik Erken Uyarı Radar Üssü’ne girebilmek için izin isteyen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın bu yöndeki talebi kesin bir dille reddedilirken Amerikalı silah lobisi temsilcisi Riki Ellison’ın elini kolunu sallayarak üsse girmesi TBMM Genel Kurulu’nda sert tartışmalara yol açtı. 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın cevaplaması talebiyle yaptığı konuşmada, AKP hükümetini Amerika ve İsrail çıkarlarını korumak yolunda Türkiye’nin ulusal çıkarlarına ihanet ettiğini savundu.  

Kürecik’deki Erken Uyarı Radar Üssü’nün İsrail’i korumaya yönelik füze kalkanın en önemli parçası olduğuna vurgu yapan Ağbaba, Kürecik’deki üsse girmek için devletin ilgili her kurumundan izin istediğini ancak bu kurumların ‘İzin verme yetkimiz yok’ diyerek üsse girmelerini engellediğini belirten Ağbaba “Bana izin vermediniz ama geçtiğimiz günlerde Amerika’da faaliyet gösteren bir silah lobisinin temsilcisi Kürecik’e elini kolunu sallaya sallaya girdi, oradaki almış olduğu notları Amerika basınıyla paylaştı. Yani siz diyorsunuz ki: “Amerikalı Riki’ye Yes’ Malatyalı Veli’ye No’ Bunu kınıyorum” diye konuştu. 

Veli Ağbaba’nın, konuşmasını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, Ağbaba’nın üsse girme talebinin reddedildiğini doğrularken, üsse giren ve üsteki izlenimlerini ABD basını ile paylaşan silah sanayi lobicisi Riki Ellison’ın bu ziyareti konusunda bilgi sahibi olmadığını açıkladı. Bakan İsmet Yılmaz “Kimseye de oraya gitme iznini vermedik” dedi. 

‘Kürecik Üssü Türkiye’ye Yapılmış En Büyük İhanettir’

TBMM Genel Kurulu’nda dün akşam saatlerinde yapılan görüşmelere, geçtiğimiz ay Malatya’ya gelerek Kürecik Radar Üssü’ne giren ve üsle ilgili izlenimlerini ABD basını ile paylaşan silah sanayi lobicisi ABD vatandaşı Riki Ellison’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş milletvekillerinin giremediği üsse nasıl ve hangi kurumun izniyle girebildiği konusundaki tartışmalar damga vurdu. 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ve hükümet adına soruları yanıtlamak için hazır bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a yönelttiği sorular bağlamında, Kürecik Erken Uyarı Radar Üssü’nün İsrail’in güvenliğini sağlamak üzere dizayn edilen Füze Kalkanı projesinin en önemli ayağı olduğuna dikkat çekerek “Kürecik Üssü Türkiye’ye yapılmış en büyük ihanettir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin halkın oyları ile seçilmiş milletvekillerinin tüm ısrarlarına karşın Kürecik Radar Üssü’ne girişine izin verilmediğini, hatta Türkiye makamlarının bu konuda izin taleplerine yönelik yazıları cevaplandırırken ‘yetkisiz olduklarını’ itiraf ettiklerine vurgu yapan Veli Ağbaba “Seçilmiş milletvekilinin giremediği bir toprak parçası varsa bu ülke bağımsız mıdır? Bu ülkede o üsse giriş konusunda -maalesef üzülerek söylüyorum, bir milletvekili olarak utanç duyarak söylüyorum- maalesef Sayın Bakanın izin verme yetkisi yok” şeklinde konuştu. 

Milletvekillerinin giremediği Kürecik Üssü’ne ABD vatandaşı bir silah sektörü lobicisi Riki Ellison’ın elini kolunu sallayarak girdiğini söyleyen Veli Ağbaba, Bakan İsmet Yılmaz’a ‘Memleketim Malatya’nın Kürecik beldesindeki bu üsse, halkın oyu ile seçilmiş bir Türkiye Cumhuriyeti milletvekili olarak benim girişime izin verilmezken, Amerika silah sektörünün lobicisi Riki Ellison’ın üsse girişine kim, hangi makamlar, hangi gerekçeyle, neye dayanarak izin vermiştir?’ diye sordu.

Üsse giriş konusundaki izin isteme süreçlerini hatırlatan Ağbaba daha sonra şöyle konuştu: “Şimdi, Sayın Bakana diyorum ki: Mart’ın başında Amerika silah lobisinin temsilcisi Kürecik’e geliyor, Antep’e geliyor; Kürecik’te ve Antep’te incelemelerde bulunuyor.Şimdi, Malatya’nın seçilmiş bir milletvekili kendi bölgesindeki üsse izin istiyor. Genelkurmay Başkanlığına yazı yazdım, Genelkurmay Başkanlığı ‘Yetkimiz yok’ dedi. Millî Savunma Bakanlığı’na, 10 kadın milletvekiliyle yazı yazdık, “İzin veremeyiz, bizim yetkimizde değil’ dediniz. Dışişleri Bakanlığı’na müracaat ettik, ‘İzin veremeyiz’ dediniz. Ama silah lobisinin temsilcisi bir Amerikalı geldi, o üste inceleme yaptı ve Hürriyet Gazetesi’nden Tolga Tanış bunu yazdı, kimse yalanlamadı” dedi.

‘Biz Kimseye Kürecik’e Girme İzni Vermedik’ 

Veli Ağbaba’nın soru ve eleştirileri sonrasında söz alan  Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, Riki Ellison’a Kürcik Üssü’ne giriş konusunda kendilerinin verdiği bir izin olmadığını söyledi. Bakan Yılmaz “Öncelikle, biz, Millî Savunma Bakanlığı olarak, doğrudur, Veli Ağbaba Kürecik’e izin istedi, izinle ilgili yetkiyi vermedik, bunun dışında kimseye de oraya gitme iznini vermedik. Birinci cümle bu. Ne söylüyorsam doğruyu söylüyorum, dolayısıyla da bir şeye izin vermedik” sözleri ile cevap verdi. 

'19 Mayıs’da 19 Milletvekili İle Kürecik’de Olacağız'

Veli Ağbaba, daha sonraki konuşmasında ise 19 Mayıs’da 19 CHP Milletvekili ile birlikte Kürecik Radar Üssü’ne giderek, üsse girmek için mücadele edeceklerini açıkladı. Ağbaba “19 Mayıs’ta Cumhuriyet Halk Partisi’nin 19 milletvekiliyle beraber Kürecik üssüne tekrar çıkacağız” dedi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise “Oraya Türk bayrağını dikeceğiz” şeklindeki sözleri ile Veli Ağbaba’ya destek verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız