SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Risk Altındakilere Uygulanır"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:27:21
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Avrupa Aşı Haftası” dolayısı ile bir basın açıklaması yaptı. 
 
Doktor Şener'in yaptığı açıklama şöyle ; 
 
"Aşı ile korunabilir hastalıklar konusunda toplumdaki farkındalığın artırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla 2012 yılına kadar düzenlenen altı “ Avrupa Aşı Haftası” etkinliğine ülkemizde katılmış olup 21–27 Nisan 2012 tarihleri arasında “Avrupa Aşı Haftası” nın yedincisi düzenlenmektedir.
 
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere AŞI denir. Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.
 
Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla yapılır. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.
 
DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca-tetanozdan, Polio aşısı çocuk felcinden, hepatit B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık- kabakulak-kızamıkçık ) aşısı kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur.
 
Aşı takviminde 2005 yılı sonuna kadar yer alan 7 hastalığa karşı yapılan aşılamaya (difteri, boğmaca, tetenoz, çocuk felci, kızamık, Hep-B, verem) ek olarak; 2011 yılına kadar olan zaman içerisinde konjuge pnömokok aşısının da eklenmesi ile birlikte 11 hastalığa karşı aşı ile korunma sağlanmıştır. 2010 yılında ise İlköğretim 1. sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT- IPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş ve bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı da uygulanmasına başlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından Hepatit A ve Suçiçeği aşı alımı çalışmalarına başlanmıştır. Hepatit A ve Suçiçeği aşıları da çocukluk çağı ulusal aşı takvimine eklenecektir.
 
Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşı yapılmaz ise aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinlerde sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmelidir. Ülkemizde yaşlı nüfusun giderek artmasıyla, kronik hastalıklarda da (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb) buna bağlı bir artış meydana gelmekte olup bu durum erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır. Aşı uygulamaları Aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız