SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Riskli ve Çok Anlamlı Ameliyat'

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:54:18
'Riskli ve Çok Anlamlı Ameliyat'
A- A+ PAYLAŞ

Doğuştan Skolyoz hastası  (Omurga eğriliği) olduğu belirtilen 5 yaşındaki Yasemin Çetin’e Malatya Devlet Hastanesi’nde ilk kez yapılan başarılı bir operasyonla, uzaktan kumandayla uzayabilen çubuklar takıldı.  Felci önleyen nöromonitör sistemiyle yapılan ameliyat sonrasında, kemik gelişim sürecinde oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmiş oldu. 

Söz konusu ameliyata ilişkin Malatya Devlet Hastanesi’nde Tıbbi Daire Başkanı Dr. Abdulvahap Boztepe, Hastane Yöneticisi Dr. Erhan Berk, ameliyat edilen 5 yaşındaki Yasemin Çetin ve ailesiyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hilmi Ataseven, 5 yaşındaki Skolyoz hastası Yasemin Çetin’e Beyin Sinir Cerrahi Uzmanı Dr. Kartal Hakan Yıldız tarafından felci önleyebilen ‘Nöromonitör’ sistemiyle başarılı bir ameliyat uygulandığını söyledi. 

Birçok devlet hastanesinin böyle bir ameliyatı yapmak istemeyeceğini belirten Doç. Dr. Hilmi Ataseven, “5 yaşındaki bir yavrumuza skolyoz denilen bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirdiler.  Daha ileride oluşabilecek komplikasyonların önüne şimdiden geçmiş oldular. Bu çok anlamlı bir ameliyat. Bunu birçok yerde devlet hastanesi şartlarında yapmak istemezler. Hekimlerimiz, hastane yöneticilerimiz ve diğer sağlık çalışanlarımız ellerinden gelen gayretin daha da fazlasını göstererek ileri düzeyde sağlık hizmeti vermeye gayret ediyorlar ve bunu da Allah’a şükür başarıyorlar. Ben bu yüzden, hem hastane yönetimimizi, hem doktor arkadaşlarımızı ve diğer tüm sağlık çalışanlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Yapacakları tıbbı hizmetlerde sonuna kadar yanlarında olacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi. 

Ameliyatı gerçekleştiren Malatya Devlet Hastanesi Beyin Sinir Cerrahi Uzmanı Dr. Kartal Hakan Yıldız da, minik Yasemin’in omurgasında yaklaşık 60 derecelik bir eğrilik bulunduğunu, büyüme çağında olması nedeniyle ileride oluşabilecek ciddi bir takım sağlık sorunlarının önüne geçmek için aile ile birlikte ameliyat kararı aldıklarını söyledi.  Dr. Yıldız, ameliyata ilişkin şunları söyledi: “Yasemin'in omurgasında yaklaşık 55-60 dereceye yakın bir eğrilik vardı. Bu eğrilik, bu yaş çocuklarda hızla ilerleyebilir.  Büyüme çağında olduğu için, boyu uzadıkça bu omurga eğriliğine bağlı kalpte, akciğerde ciddi sorunlar oluşabilirdi. Onun için bunun düzeltilmesi ve aynı zamanda boyun da uzayabilmesini sağlayabilmek gerekiyordu.  Ameliyat karanını aile ile birlikte aldık ve başarılı bir ameliyat geçti.  Bu tür ameliyatlar gerek hekim, gerek hasta, gerekse hastanın ailesi açısından riskli ameliyatlardır.  Bazen ciddi istenmeyen yan etkilere sebep olan ameliyatlardır. Hastane yönetimimiz bu ameliyatta kullanmamız gereken özel bir ürün vardı ve onu da hastane yönetimimiz aldı. Güzel bir ameliyat oldu.   Görüntüleme yöntemlerinin gelişmesiyle birlikte 90’lı yıllardan bu yana omurga ameliyatları yaygınlaştı.  Buna bağlı 3 boyutlu görüntüleme tekniğinin gelişmesiyle, ameliyat sırasında sinir sisteminin verdiği yanıtları kayıt edebilir ve yorumlayabilir hale geldik.  Biz de nöromonitör kullandık. Aynı zamanda uzayan rot dediğimiz bir yöntem var. Omurganın iki tarafına çubuk koyuyoruz.  Bu çubuklar sayesinde, 3 veya 6 aylık aralıklarla hastayı takip ederek,  dışarıdan cihazla boy uzatmamızı yapacağız. Kemik gelişimi tamamlanana kadar inşallah bir daha ameliyat olma durumunda kalmayacak.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız