SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Roma Mozaiğini Buldu Ama..

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:32:46
Roma Mozaiğini Buldu Ama..
A- A+ PAYLAŞ

Akçadağ’da Roma-Bizans dönemine ait olduğu sanılan motifli bir mozaik bulundu. Sel sularının aşındırması sonucu ortaya çıkan mozaik Akçadağlı bir bahçe sahibi tarafından bulundu.

Üzerinde renkli desenlerin yer aldığı mozaik’in ortaya çıkan bölümü 1. Metreye 1,5 metre civarında. Ancak mozaik’in daha geniş olduğu tahmin edilebiliyor.

Duyarlı bahçe sahibi, mozaik’i bir buçuk iki ay önce fark ettiğini, İl Kültür Müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunduğunu ancak şimdiye kadar kimsenin gelip ilgilenmediğini söyledi. Sahip çıkılmaması halinde mozaik’in tamamen tahrip edilebileceğini ifade eden bahçe sahibi aynı yerde sütun başlığına benzer işlemeli bir taş bulduğunu, istenmesi halinde müzeye teslim edebileceğini söyledi. Ayrıca pişmiş kırmızı topraktan yapılmış birçok evsel malzemeye rastladıklarını da ifade eden bahçe sahibi yetkilileri duyarlı olmaya davet etti.

Tarihçi- Yazar Süleyman Demir ve bahçe sahibi ile birlikte mozaik’i yerinde görmek üzere gittiğimizde mozaik’in defineciler tarafından hemen fark edildiğini ve bir parçasının söküldüğüne şahit olduk. 

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Demir; “Darende üzerinden Malatya’ya gelen Roma- Bizans dönemi antik yolun güneye ayrılan güzergâhın üzerinde bulunan bu mozaik’in benzerinin daha önde Doğanşehir’de Geyik motifli olarak bulunmuş olması bölgede bir dönem yaşanan insan yerleşimini ve bu yerleşimde ortay çıkan sanatsal gelişmişliği açıkça ortaya koymaktadır. Zira mozaik sanatının yüksek düzeyli bir yaşam standardını ifade ettiğini”  dedi ve sözlerine şöyle devam etti: 

“Bu motifli mozaik muhtemelen zengin bir ailenin evini süslemekte idi. Ayrıca duvar kalıntılarına rastlanılıyor olması muhtemelen bu bölgede şehirsel bir yaşanmışlığı hatırlatmaktadır.” 

Demir, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Yetkililerin bir an önce bu mozaik’i güvenli bir ortama almaları gerekir. Zaten bir kısmı hemen sökülen mozaik’in kötü niyetli kişiler tarafından tamamen tahrip edilmesinden endişe duyuyoruz. Mozaik’in güvenli bir ortama alınmasının yanında çevrede fark edilen yapılarında bir an önce arkeolojik bir çalışma ile ortaya çıkarılması gerekir.” dedi.

HABER-FOTO: Orhan TUĞRULCA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız