SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Rotayı Millet Çizer'

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Anayasa değişikliği ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "AK Parti, milletin partisidir. Bu parti millete mâl olmuş, milletin iradesiyle şekillenmiş bir partidir." dedi ve yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Çalık'ın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

"Bilindiği gibi 28 yıllık darbe Anayasası ile ilgili olarak bugüne kadar 16 kez değişiklik yapılmış ama maalesef ihtiyaçlara cevap verememiştir. Özellikle yargı ile ilgili elle tutulur bir değişiklik yapılmamıştır. 28 yıldır tüm Türkiye'nin ittifak halinde ifade ettiği Anayasa değişikliği çağrısı, muhalefet partilerinin sağır duvarlarında yitip gitmiştir.

Bu kısır sürece sesiz kalmayıp popülist söylemlerle değil, reel politika anlayışıyla konunun çözüme kavuşturulmasına yönelik somut adım atan AK Parti Hükümeti, “Anayasamızın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifini” Meclis gündemine taşımış ve yaklaşık 20 günlük zorlu bir görüşme takvimi sonrasında değişiklik Meclis Genel Kurulunda kabul edilmiştir.

AK Parti, milletin partisidir. Bu parti millete mâl olmuş, milletin iradesiyle şekillenmiş bir partidir. Her zaman söylediğimiz gibi, AK Parti'nin rotasını millet çizer, AK Parti milletin rotasından, milletin çizgisinden asla ama asla sapmaz. Kurulduğumuz günden itibaren milletimizin beklentilerine ters hiçbir adım atmadık, hiçbir girişimin, hiçbir faaliyetin içinde millete rağmen bulunmadık. Milletimizin geleceğini, çocuklarımızın, gençlerimizin istikbalini, ülkemizin çıkarlarını her zaman her şeyin üzerinde tuttuk. Çıktığımız bu yolda da, Anayasa değişikliği konusunda da en önemli hassasiyetimiz; milletimizin talep ve beklentilerini karşılamak oldu.

Bu değişiklik yapılırken,
• bizzat yargı kurumlarının talepleri,
• siyasi partilerin öteden beri hazırladıkları taslaklar ve
• STK’ların önerileri de büyük çapta göz önünde bulundurulmuştur.

• Tüm uluslararası mukayeseli hukuk uygulamaları,
• medeni ve kalkınmış dünya örnekleri,
• AB Müktesebatı, Avrupa Konseyi ve buna bağlı çalışan ilgili kurulların tavsiye kararları,
• halkımızın yargıdan beklentisi ve bu yöndeki ihtiyaçları,
• yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı prensibi, yeni düzenlemelerde esas alınmıştır.

Yapılan bu değişikliklerle Türkiye’nin normalleşmesi, medeni ülkeler içerisindeki saygın yerini alması sağlanmaya çalışılmıştır. Değişiklik paketinin şimdiden Milletimize, Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

336 oyla Meclis Genel Kurulunda kabul edilen Anayasa Değişikliğinde hangi maddenin neler getirdiği ile ilgili bilgileri paylaşmaktan mutluluk duyarım.

MADDE 1- Anayasasının 10 uncu maddesi “Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için pozitif ayrımcılık getirilmiştir.”
MADDE 2- Anayasasının 20 nci maddesi “kişisel verilerin korunmasını ile ilgili düzenleme yapılmıştır”
MADDE 3- Anayasasının 23 üncü maddesi “Vatandaşın yurt dışına çıkma yasağı mahkeme kararına bağlanmıştır.”
MADDE 4- Anayasasının 41 inci maddesi “Ailenin korunması ve çocuk istismarının önlenmesi ile ilgili düzenleme yapılmıştır.”
MADDE 5- Anayasasının 51 inci maddesi “Birden fazla sendikaya üye olma yasağı kaldırılmıştır.”
MADDE 6- Anayasasının 53 üncü maddesi “Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkı tanınmıştır”
MADDE 7- Anayasasının 54 üncü maddesi “Grev ile ilgili bazı sınırlandırmalar kaldırılmıştır”
MADDE 8- Anayasasının 69 uncu maddesi. “Siyasî partilerin kapatılmasına ilişkin” madde YETERLİ OYU ALAMADIĞINDAN DÜŞMÜŞTÜR.
MADDE 9- Anayasasının 74 üncü maddesi “Kamu Denetçiliği” kurumu kurulmuş, herkesin bilgi edinme ve Kamu Denetçisine başvurma hakkına sahiptir hükmü getirilmiştir.
MADDE 10- Anayasasının 84 üncü maddesi “Partisinin temelli kapatılmasına sebep olanların Mv.liğinin düşmesini düzenleyen hüküm Anayasadan çıkarılmıştır.
MADDE 11- Anayasasının 94 üncü maddesi “TBMM Başkanı ve Bşk.divanının görev süresi düzenlenmiştir.”
MADDE 12- Anayasasının 125 inci maddesi “Yüksek Askerî Şuranın kararlarına karşı yargı yolu açılmıştır.”
MADDE 13- Anayasasının 128 inci maddesi “6.maddeye paralel memurlara toplu sözleşme hakkı ile ilgili düzenleme yapılmıştır.”
MADDE 14- Anayasasının 129 uncu maddesi “Memurlara verilen disiplin cezalarına karşı yargı yolu açılmıştır”
MADDE 15- Anayasasının 144 üncü maddesi “Adalet hizmetlerinin denetimi ile ilgili düzenleme yapılmıştır.”
MADDE 16- Anayasasının 145 inci maddesi “Askerî yargının görev alanı” düzenlenmiş, Askeri mahkemelerin sadece askerlerin askeri suçlarına bakacağı, Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde görüleceği” hüküm altına alınmıştır.
MADDE 17- Anayasasının 146 ncı maddesi “Anayasa Mahkemesinin onyedi üyeden oluşması, TBMM’nin de 3 üye seçebileceği” hükmü getirilmiştir.
MADDE 18- Anayasasının 147 nci maddesi “Anayasa Mahkemesi üyeleri oniki yıl için seçilirler. Bir kimse iki defa Anayasa Mahkemesi üyesi seçilemez”
MADDE 19- Anayasasının 148 inci maddesi “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar hükmü ve Anayasa Mahkemesine Bireysel başvuru hakkı getirilmiştir.”
MADDE 20- Anayasasının 149 uncu maddesi “Anayasa Mahkemesinin çalışma usulü, yeni yapıya göre yeniden düzenlenmiştir.
MADDE 21- Anayasasının 156 ncı maddesinin “Askerî Yargıtay ile ilgili bağımsızlık ve hakimlik teminatı getirilmiştir.”
MADDE 22- Anayasasının 157 nci maddesinin “Askerî Yüksek İdare Mahkemesine bağımsızlık ve hakimlik teminatı getirilmiştir.”
MADDE 23- Anayasasının 159 uncu maddesi “HSYK’nın yapısı yeniden düzenlenmiş, üye sayısı 22 asıl ve 12 yedek üyeden oluşması hüküm altına alınmıştır. Cumhurbaşkanınca, üç asıl ve üç yedek üyesi Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca, iki asıl ve iki yedek üyesi Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca, bir asıl ve bir yedeküyesi Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca kendi üyeleri arasından, yedi asıl ve dört yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından adlî yargı hâkim ve savcılarınca, üç asıl ve iki yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından idarî yargı hâkim ve savcılarınca, dört yıl için seçilir.
MADDE 24- Anayasasının 166 ncı maddesinin “Ekonomik ve Sosyal Konsey” ile ilgili düzenleme yapılmıştır.
MADDE 25- Anayasasının geçici 15 inci maddesi kaldırılarak “12 Eylül Darbecilerinin yargılanmasının yolu açılmış”
GEÇİCİ MADDE 18- Anayasanın 69 uncu maddesi YETERLİ OYU ALAMADIĞINDAN DÜŞMÜŞTÜR.
GEÇİCİ MADDE 19- Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri asıl üye sıfatını kazanır. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde, TBMM bir üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun ve bir üyeyi de baro başkanlarının gösterecekleri üçer aday içinden seçer.
GEÇİCİ MADDE 20- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde HSYK üyeleri seçilir. Bunun ile ilgili düzenleme yapılmıştır.
MADDE 27- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız