SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''RTÜK'ün El Koyması Lazım''

A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, bir süre önce Show TV'de düzenlenen ve Malatya'yı temsil eden, sanatçı Kutsi'nin yönetimindeki grubun birinci olduğu "Korolar Çarpışıyor" adlı yarışmanın ödülü olduğu ifade edilen okul yapımı taahhüdünün yerine getirilmemesini, "SMS'lerle sonucu belirlenen yarışmalar"ı konu edinerek TBMM'de gündeme taşıdı.

Mecliste sözalan Aslanoğlu, bu tür yarışmalara vatandaşların SMS göndermelerinin istendiğini, taahhütlerde bulunulduğunu, ancak organizasyonu yapanların daha sonra kamuoyuna hiçbir bilgi vermediklerini bildirdi ve konuya RTÜK'ün el koyması gerektiğini söyledi.

Aslanoğlu'nun konuşması TBMM tutanaklarına göre şöyle:

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) – Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; Sayın Ensar Öğüt’ün verdiği teklifle ilgili ben de görüşlerimi ifade etmek istiyorum.
Tabii, bir kere RTÜK, yayınlara karşı vatandaşın hakkını koruyan, toplumun etik değerlerine saygı gösteren, bunları denetleyen bir kurum olmalıdır. Bizim anladığımız RTÜK budur. Yani, burada, ülkemizin etik değerlerini, vatandaşın her türlü hakkını koruyan ve tehlikeli yayınlara ve ülkemizin birtakım değerlerini bozan yayınlara karşı önlem alması gereken bir kurumdur. Benim anladığım RTÜK budur.

Ancak, ülkemizde bir SMS faciası yaşanıyor arkadaşlar, bunu açık söyleyeyim. Ülkemizde bir SMS faciası yaşanıyor. Her ününe gelen radyo, her önüne gelen televizyon, işte “Şu kadar SMS yarışmaya gönder.” diyor. Bunu kim denetliyor? Arkadaşlar, ne kadar para giriyor? SMS şirketleri, kurumları, kaç para, kime, ne ödüyor? Bu, televizyon şirketlerine mi kalıyor, yapımcı şirketlere mi kalıyor? Vaatler yapılıyor. Eğer, diyor… Örneğin bir örnek vereceğim size: İller yarışıyor; iller yarışıyor, on hafta, on iki hafta devam ediyor. Önce yirmi il, yirmi iki il devam ediyor, yirmi iki hafta devam ediyor. Önce yirmi iki ilden SMS geliyor, arkasından on sekiz, on dokuz, on yedi, yirmi hafta devam ediyor ve o kadar birbirine düşürüyorlar ki “final, yarı final (dömifinal)” diyor ve yirmi iki hafta SMS gönderiyorlar. Diyor ki sonuçta: “Ben bu yarışma sonunda birinci olan ile bir okul yapacağım.” Arkadaş, yirmi iki hafta gelen SMS’nin bedeli nedir? Kaç para geldi? Kaç parayı, kime ödediniz? Kime ödediniz? Yani vatandaşın parasını -bir gül veriyorlar, “bir okul” diyorlar- kime ödediniz? Kaç para ödediniz? Ne kadarlık SMS geldi? Belli değil ve sonuçta da, arkadaşlar, okul yapılmıyor. Vatandaşın hakkını koruyan… Ülkemizde her önüne gelene SMS attırılıyor.

Değerli arkadaşlarım, özellikle televizyonlardaki bu SMS olayına mutlak… Ben defalarca RTÜK’e bu konuyu iletmeme rağmen, maalesef duyarsız kalınmıştır. Burası bir SMS mezarlığıdır. Hangi vatandaştan ne kadar para alındığını kimse bilmemektedir. Hangi yarışmaya, hangi konuda ne kadar SMS geldiğini kimse bilmemektedir, kaç para ödendiğini kimse bilmemektedir. Ben burada hepinizi uyarıyorum. Vatandaşın hakkını korumak açısından, vatandaşa sahip çıkmak açısından ülkede her önüne gelen bir yarışma düzenleyip her önüne gelen bu yarışmadan bir şekilde bir çıkarı toplum yararı olmayan bir şekilde alıyorsa buna özellikle RTÜK’ün el koyması lazım. Maalesef Radyo Televizyon Kurumu bugüne kadar bu konuda hiç duyarlı davranmamıştır. Her önüne gelen yarışma düzenliyor, her önüne gelen SMS attırıyor; kime, ne kadar, hangi bedel ödeniyor bilinmiyor. Bu televizyon şirketlerine mi gidiyor, yapımcı şirketlere mi gidiyor bunu da bilmiyorum yani ben burada televizyon şirketlerimizi herhangi bir şekilde onları üzmek adına konuşmuyorum ama televizyon şirketlerimizde SMS pazarlığını yapımcı şirket mi yapıyor, kim yapıyor, SMS şirketleri bu paraları kime ödüyor?
Değerli arkadaşlarım, belirgin bir örnek veriyorum. On iki ilde İller Yarışıyor programı yapıldı, on iki hafta devam etti. Sonuçta ben biliyorum ki bir tanesi Malatya’ydı, iki il finale kaldı; Mardin, Malatya. Malatyalıların attığı SMS’lerin haddi hesabı yoktu. Bir okul yapacaklardı. Okul da yok. Ben şimdi RTÜK’ten şunu rica ediyorum: Ben ilgili televizyon kurumuna asla saygısızlık yapmak istemiyorum ama bunun sorumlusu kim? Yapımcı şirket mi, yarışmayı düzenleyen bir başkası mı veya ilgili televizyon kurumu mu? RTÜK bunun hesabını vermeli ve önümüzdeki süreçte de bu SMS olaylarını mutlaka toplum yararına olan… Örneğin son haftalarda bir yarışma düzenleniyor, açık seçik söylüyor, diyor ki: “Bu gelen SMS’lerin tümünü falanca topluma yararlı bir vakfa hediye ediyorum.” Başımla beraber! Açık seçik söylüyor. Onun için, değerli arkadaşlarım, RTÜK’ün özellikle bir taraftan sayın Ardahan milletvekilimizin söylediği bedeller çok yüksek…
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Bir dakika ek süre veriyorum, tamamlayın lütfen.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) – Özellikle yerel televizyonların yaşaması açısından hakikaten çok yüksektir, bunun mutlaka belirli bir rakama çekilmesi lazım ama toplumun en önemli sorunu olan bu konuda da bugüne kadar RTÜK görevini yapmamıştır. Ben RTÜK’ü hepinize şikâyet ediyorum. Toplum adına, halk adına, halkın çıkarı adına, hepinize saygılar sunuyorum.
Teşekkür ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız