SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ruhsat İşlemleri Özelleştirilmeli"

A- A+ PAYLAŞ
İnşaat sektörü ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri konulu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) organize ettiği istişare toplantısı sona erdi. 
 
"İnşaat Sektöründe Ruhsat, Harçlar ve İskan Aşamalarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu toplantıda, belediyelerin ruhsat işlemlerinin özelleştirilmesi teklif edildi. 
 
MÜSİAD'ın yayınladığı raporda, belediyelerden ruhsat alma işleminin resmi imar durumu ve resmi aplikasyon almakla başlandığı ifade edildi. Sorunların da bu andan itibaren başladığının belirtildiği raporda "İmar Kanunu Madde 8-C'de 'İmar planları alenidir. Bu aleniyeti sağlamak ilgili idarelerin görevidir. Belediye başkanlığı ve mülki amirlikler, imar planını tamamını veya bir kısmını kopyalar veya kitapçıklar haline getirip çoğaltarak tespit edilecek ücret karşılığında isteyenlere verir' denmektedir.  Belediyelerimiz neden bu planları mahrem bir bilgiymiş gibi değerlendirmektedir. Bu anlaşılması güç bir durumdur" ifadeleri yer aldı. 
 
Raporda sorunlara ilişkin çözüm önerileri de sunan MÜSİAD, çözüm önerileri şu şekilde sıralandı: 
 
1-İmar durumu bilgisine her vatandaş rahatlıkla ulaşabilmelidir. 
2-İmar Kanunu yoruma gerek kalmayacak şekilde sadeleştirilerek yeniden düzenlenmelidir. 
3-Ruhsat başvuru evrakları azaltılmalıdır. 
4-Yapı denetim hizmet bedeli için gelişmişlik düzeyine göre bölgesel katsayı uygulaması ile hesaplanmalıdır. 
5-Ruhsat ve iskan harçları çeşitleri azaltılmalıdır. 
6-Ruhsat harç hesaplarında belediyeler arası ücret dengesizliği giderilmeli ve harçlar merkezi hükümet tarafından tespit edilmelidir. 
7-Ruhsat harç hesapları sadeleştirilmeli ve internetten ilan edilmeli. 
8-Ruhsat işlemleri tek merkezden koordine edilmeli ve tek birbirimden tüm işlemler yapılmalı. 
9-Ruhsat verme işlemleri belli bir sürede tamamlanmalı. 
10-Belediye müracaatlarında online takip sistemi ve buna bağlı birim oluşturulmalı. 
11-Ruhsat işlemleri özelleştirilmeli. 
12-İskan işlemleri basitleştirilmeli.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız