SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ruhsatı Vermişler, Sonra da..

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:34:09
Ruhsatı Vermişler, Sonra da..
A- A+ PAYLAŞ

Merkez Yeşilyurt ilçesine bağlı Karagöz Köyü’nün  su kaynaklarına 1 km. yakınlıkta kurulan ve köylülerin sert tepkisi nedeniyle uzun süre faaliyete başlayamayan taş ocağı için, dönemin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya imzasıyla, jeolojik etüd raporu hazırlatılmadan önce ruhsat verildiği ortaya çıktı. Jeolojik etüd raporunun ise, taş ocağına karşı köyde oluşan tepkinin medyaya yansımasından sonra Malatya Valiliği emriyle hazırlatıldığı, ancak, öncesinde ruhsat verildiği için rapor da işlevsiz kalmış oldu. 

Aynı isim..

İl Özel İdaresi’nin kapatılarak personelinin belediyelere devredilmesini öngören yasal düzenlemenin yapılmasından sonra Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan İrfan Kaya’nın jeolojik etüd yapılmadan Karagöz Köyü’nün su kaynaklarını tehdit eden taş ocağı için ruhsat imzalaması, bu yoldaki ilk icraatı değil. 

İrfan Kaya, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Malatya ziyaretlerinde “İçme suları ve içme suyu havzalarının kesinlikle korunması” yönündeki talimatına rağmen, 2013 yılında Malatya’nın içme suyu kaynağı Gündüzbey Pınarbaşı’ndaki su havzasını tehlikeye atacak bir işlemin yapılmasına da izin vermişti. 

Malatya’nın su kaynağının toplandığı Kaptaj bölgesinin Adıyaman sınırındaki bir bölgesine Adıyaman İl Özel İdaresi tarafından taş ocağı ruhsatı verilmesi için Malatya İl Özel İdaresi’nden görüş istenmiş, Malatya İl Özel İdaresi de taş ocağı ruhsatı için ‘Uygundur’ şeklinde görüş bildirdiği ortaya çıkmış, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ‘Su kaynakları ticari kazanç için riske edilemez’ diyerek harekete geçmişti. 

Karagöz Köyü ayağa kalkmıştı 

Karagöz Köyü (Mahallesi) su kayaklarına 1 km yakınlıkta açılmak istenen ve geçtiğimiz yılın başında ocak açma çalışmaları başlatılan taş ocağının su kaynakları için yaratacağı tehlikeyi gören Karagöz Köyü sakinleri, ocak açılmasına sert tepki göstermişti. Siyasiler ve yerel yöneticilerin Karagöz Köyü sakinlerinin feryadına kulak tıkaması sonrasında sorunu, medyanın kamu çıkarı yararına çalışan temsilcilerine iletmiş, medyanın konuyu kamuoyuna duyurmasından sonra ise taş ocağındaki çalışmalar uzun süre durdurulmuştu. 

Karagöz Köyü sakinleri ile taş ocağı işletmecisi arasındaki ihtilaf daha sonra yargıya intikal etmiş, taş ocağının faaliyetine devam etmesi yönünde karar çıkmıştı. 

Yargının, Karagöz Köyü sakinlerinin tüm tepkisine rağmen taş ocağının işletilmesine izin vermesine dayanak teşkil eden belgelerden birinin ise, bölgenin jeolojik etüdünün yapılmasını öngören raporun hazırlanmasını beklemeden imzalamış olduğu ‘İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’ olduğu ortaya çıktı. 

Yasal prosedürün normal işleyiş sırasına göre, taş ocağının açılacağı bölgenin öncelikle jeolojik etüdün yapılması ve ocağın su kaynaklarını nasıl etkileyeceğine yönelik analizinin yapılması gerekiyordu. Ancak, dönemin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, jeolojik rapordan önce, taş ocağının faaliyete başlamasına izin veren ruhsatı 8 Kasım 2012 tarihinde imzaladı. Taş ocağına, bölgenin jeolojik etüdü yapılmadan verilen bu ruhsatın imzalanmasından 4 ay sonra yani 2013 yılının Şubat ayında ise Jeoloji Mühendisi Erhan Polat bölgeye gönderilerek jeolojik etüd yapılması istendi. 

Jeolojik Rapor: Su kaynakları olumsuz etkilenir

Bu raporun hazırlanmasındaki itici unsur ise, Karagöz Köyü sakinlerinin taş ocağına karşı başlattıkları mücadelenin, medyanın kamu yararına çalışan temsilcileri tarafından kamuoyu gündemine taşınmış olmasıydı. Sorunu görünür kılan medyadaki haberlerden sonra, Malatya Valiliği’nin talimatıyla bölgenin jeolojik raporu hazırlandı. Raporda ortaya çıkan çarpıcı sonuç ise, taş ocağının faaliyetini patlatma ile sürdürmesinden dolayı, Karagöz Köyü su kaynaklarının kesin biçimde olumsuz yönde etkileneceğine vurgu yapıyordu. 

Bu arada, söz konusu işlemlerin yapıldığı dönemin İl Özel İdare Genel Sekreteri olan İrfan Kaya, Malatya'nın Büyükşehir Belediye statüsüne kavuşması ve İl Özel İdare'nin feshedilmesi nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan MASKİ'ye Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmıştı. Kaya halen bu görevi sürdürüyor.

FOTOĞRAF: Karagöz Köyü (Mahallesi)

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız