SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Rus Füzesi Kullandılar'

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:09:19
'Rus Füzesi Kullandılar'
A- A+ PAYLAŞ
 
Suriye'nin Türk RF-4 savaş uçağını düşürdüğü iddia edilen SA-6 füzesi, Rusların geliştirdiği en başarılı uçak savar silahlarından biri olarak kabul ediliyor
 
Suriye’nin Türk savaş uçağını vurduğu füze olarak belirtilen SAM (Surface to Air Missile), Karadan Havaya Atılan Füze anlamına geliyor. Uçak savar sistemlerinin bir parçası olan SAM füzeleri, uçakları ve diğer füzeleri yok etme amaçlı kullanılıyor.
 
GlobalSecurity.org sitesinin verdiği bilgiye göre, Suriye’ye SAM füzelerini temin ettiği düşünülen Rusya’nın kara üniteleri ve savaş gemilerinden ateşlenen toplamda 37 çeşit SAM füzesi bulunuyor. Türk uçağını vurduğu iddia edilen SA-6 (Gainful) füzesi, düşük irtifadaki hedefleri vuran bir silah olarak biliniyor.
 
İki aşamalı, katı yakıt kullanan SA-6, düşük irtifadaki hava araçları, füzeler, kruvazör füzeleri ve taarruz helikopterlerini yok etmek için tasarlandı. Rusya’nın TOROPOV OKB-134 şirketi tarafından geliştirilen füze, ilk olarak 1970’lerde kullanılmaya başlandı. Rusya’nın en başarılı uçak savar füzelerinden biri olarak kabul edilen SA-6, 5.7 metre uzunluğunda, 599 kg ağırlığında. Roketin savaş başlığı 56 kg. Silahın etkili olduğu menzil 3-24 bin metre.
 
Sırplar, 1999 yılında ABD’ye ait F-117 hayalet uçağını da bir SAM füzesiyle düşürmüştü. Vurulamaz olarak kabul edilen F-117’nin düşürülmesi üzerine Ruslar SAM füzelerinin geliştirilmesine devam etti.
 
"UÇAKSAVARLA VURDUK.."
Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, geçtiğimiz Cuma günü düşürülen Türk jetinin radar güdümlü füzeyle değil, uçaksavarla vurulduğunu söyledi. Makdissi, 100 metre irtifada uçan Türk uçağının, "Suriye'nin egemenliğini" ihlal ettiğini iddia etti.
 
Türk jetinin düşürülmesiyle ilgili Şam'da basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Makdissi, "Türk uçağı Suriye hava sahasını ihlal etti. Biz de ateş açarak karşılık verdik ve uçak Suriye karasularına düştü" dedi.
 
"Acilen bir tepki vermeliydik. Suriye uçağı da olsa düşürürdük" diyen Makdissi, yaşananlara rağmen Türkiye ile komşuluk ilişkilerini sürdüreceklerini belirtti.
 
Türk keşif uçağının 100 metre irtifada düşürüldüğünü öne süren Suriyeli sözcü, "Türk jeti radar güdümlü füzeyle değil, menzili sadece 2.5 kilometre olan bir uçaksavarla vuruldu" diye konuştu.
 
"Bu olup biten, Suriye'nin egemenliğinin büyük bir ihlalidir" diyen Makdissi, kayıp pilotların aranmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini sözlerine eklerken, uçağın enkazının bulunduğunu teyit etti.
 
"TÜRKİYE YANIT VERMEDİ"
 
Makdissi ayrıca iki ülke arasında oluşturulacak ortak askeri bir komisyonun olay yerine gelmesi ve incelemelerde bulunması yönünde Suriye'nin resmi talepte bulunduğunu ancak bu konuda Türkiye'den cevap alınmadığını iddia etti.
 
NATO'nun yarın Brüksel'de gerçekleştirileceği acil durum toplantısıyla ilgili de konuşan Makdissi, "Bu toplantının amacı durumu sakinleştirmek ve istikrarı sağlamaksa, başarılı olmasını isteriz. Ama eğer amaç saldırganlıksa, bizim de şunu belirtmemiz lazım: Suriye hava sahası, toprakları ve karasuları Suriye ordusu için kutsaldır. Türk hava sahası, toprakları ve karasularının Türk ordusu için kutsal olduğu gibi" dedi.
 
Türkiye, RF-4E tipi "Phantom" keşif uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğu belirterek, olayla ilgili uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını saklı tuttuğunu açıklamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız