SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rusya Yanıyor..

A- A+ PAYLAŞ

Rusya'da haziran ayının ortasından beri devam son 130 yılın en sıcak yaz ayları nedeniyle ülkede çıkan çok sayıda yangının bir kısmı kontrol altına alınamazken, yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısının da 40'a yükseldiği belirtildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şaygu yaptığı açıklamada, ülke genelinde 121 bin hektarlık alandaki 246 yangının söndürülmesi çalışmalarında 10 bin itfaiyecinin yanı sıra on binlerce asker ve gönüllü vatandaşın yer aldığını söyledi.

Rus basını Şaygu'nun, bugün Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından Soçi'deki rezidansında kabulünde yaptığı açıklamada, yangınlara karşı yürütülen yoğun çalışma sayesinde 300'den azla köy ve kasabanın kül olmaktan kurtarıldığını söylediğini belirterek, ''Ancak bazı yerlerde yangın kontrolden çıkıyor'' ifadesini kullandığını duyurdu.

Haberlerde, kaç bölgede yangının kontrolden çıktığı konusunda bir bilgi yer almazken, Şaygu, Moskova'nın 400 kilometre doğusunda bulunan Sarov bölgesindeki Rusya'nın en büyük nükleer araştırma tesisleri yakınındaki yangınla mücadelenin de ''canla başla'' sürdürüldüğünü söyledi.

Ulusal Nükleer Ajansı Başkanı Sergey Kriyenko da Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, Sarov'daki nükleer araştırma merkezi yakınındaki yangının söndürülmesi için 3 bin görevli ve gönüllünün çalıştığını kaydetti.

Yetkililer, ülke genelinde çıkan yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısının 40 yükseldiğini belirtirken, yaklaşık 2 bin evin de tahrip olduğunu kaydetti.

Rusya Federal Soruşturma Komitesi tarafından yapılan açıklamada, yangınların Moskova yakınlarındaki bir askeri üsse de sıçradığı ve üsteki 13 binada içinde ne olduğu belirtilmeyen havacılık malzemesinin kül olduğunu duyurdu.

Üsteki yangın Rus basınında geçen hafta yer alırken, haber ilk defa bugün resmi bir makam tarafından teyit edildi.

Bu arada, Acil Durumlar bakanlığı bünyesinde oluşturulan kriz merkezi Başkanı Vladimir Stepanov, Başbakan Vladimir Putin'in talimatına rağmen yerel yetkililerin yangınların söndürülmesi için fazla yardımcı olmadığını belirterek, ''Herkes kendi sorumluluğundaki önlemleri hatırlamak zorunda. Belediye yetkilileri, oturup itfaiyecilerin gelmesini beklemek yerine tüm güçlerini seferber etmeli'' dedi.

Ülke genelindeki yangınların söndürülmesi için adeta yağmur duasına çıkacak seviye gelen Rus yetkililere bir kötü haber de meteorolojiden geldi. Rus meteoroloji yetkilileri yangınların yoğun olarak görüldüğü ülkenin batı bölgesinde hava sıcaklığının bu hafta boyunca 38 derece civarında olacağını tahmin ettiklerini söylediler.

Putin de yaptığı açıklamada, yangında kül olan evlerin yeniden inşasını kendisinin bizzat söz konusu bölgelere yerleştirilecek kameralarla izleyeceğini belirterek, bu görüntülerin de hükümetin internet sitesinden yayınlanacağını kaydetti. Putin, yangında yanan evlerin yerine yenisini yapma ve her aileye de 10 bin TL tazminat verileceğini açıklamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız