SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rusya'dan Kayısıya Yasak!

0
Güncellendi - 2016-01-01 20:20:59
Rusya'dan Kayısıya Yasak!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya kayısı ihracatçılarının son yıllarda mesafeli durarak, pazar payını düşürdüğü Rusya, 1 Ocak'tan itibaren kuru kayısı alımını durduruyor. Rusya’nın bu yasağı Malatya kayısı ihracatçısını fazla etkilemeyecek.

LİSTEDE KAYISI DA VAR

Edinilen bilgiye göre; Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından, Rusya'nın Türkiye'ye yaptırımları kapsamında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yasak getirdiği meyve listesinde kuru kayısı da yer aldı. Buna göre; Rusya, 1 Ocak 2016 itibarıyla Türkiye'den kayısı, lahana, karanfil, üzüm, çilek, kuru soğan, domates, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, şeftali, erik, portakal, elma, tavuk ve hindi eti ithalatını yasakladı.

RUSYA PAZARI KÜÇÜLÜYORDU

Kuru kayısının ihracatında Rusya’ya son yıllarda gerçekleştirilen ihracatta önemli ölçüde düşüş yaşandığı görülüyor.

Rusya’ya son yallarda gerçekleştirilen kuru kayısı ihracatı şu şekilde;

2010-2011 sezonunda 796 ton 341 kilo kuru kayısı karşılığında 3 milyon 441 bin dolar ihracat yapıldı.

2011-2012 sezonunda bin 200 ton 637 kilo kuru kayısı karşılığında 3 milyon 561 bin dolar ihracat yapıldı.

2012-2013 sezonunda bin 717 ton 662 kilo kuru kayısı karşılığında 4 milyon 15 bin dolar ihracat yapıldı.

2013-2014 sezonunda 2 bin 155 ton 84 kilo kuru kayısı karşılığında 5 milyon 10 bin dolar ihracat yapıldı.

ÖZBEY: MALATYA’YI FAZLA ETKİLEMEZ

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, “Rusya’nın kayısı alımına yasak getirmesi Malatya’yı önemli ölçüde etkilemez. Kayısı ihracatçısı Rusya Pazarını artık fazla düşünmüyor, yeni pazarlar arıyor ve buluyor. Rusya’nın almış olduğu bu yasaklamanın çok da etkisini beklemiyoruz. Bizim ihracatçılar, Rusya’da daha öncede olan krizden dolayı yeni pazarlar aradı ve yeni pazarlar buldu. Şuanda aylık ihracatımız 8 ile 10 bin ton arasında devam ediyor. Rusya’nın bu tavrı bana göre; kuru kayısı ihracatını fazla etkilemeyecektir. Kuru kayısı rekoltemiz satılabilecek durumda. Üreticilerimiz pazarı kontrol ederek arz ve talebi dengelesinler” ifadelerini kaydetti.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • sedat çifçi (8 yıl önce)
    Hükümetin bir an önce Malatyalı üreticiye destek olması gerekir ki bu kriz aşılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • sedat çifçi (8 yıl önce)
    Rusyanın Malatya kayısını almayı durdurması Malatyayı etkilemez diye açıklama yapılması çok yanlış bu durum üretici için çok vahim bir durum bilen bilir bir kamyon kayısı bile yüklenip gitse şire pazarında fiyata oynama oluyor burda 3000 tona yakın kayısı söz konusu neredeyse hekimhanın üretimi kadar tahlisiz üretimin dışındakilerin açıklama bunlar.
    0
    0
    Yanıtla