SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rusya'dan Müthiş Atak

A- A+ PAYLAŞ

NATO, Rusya'ya rest çekti. Ardından Rusya da müthiş bir atak yaptı. Şanghay İşbirliği Örgütü, gözlerden uzak, Tacikistan'da toplanıyor. Ağır topların Rusya, Çin, İran ve Hindistan'ın olduğu bu toplantıyı Batı dünyası tedirginlik içinde bekliyor. ABD'ye karşı blok oluşturma zirvesinin mimarı olarak ise yine Rusya Başbakanı Putin'in adı geçiyor.

Karadeniz'de sular iyice ısındı. NATO, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıma kararını geri çekmesini istedi. Kafkasya'da son 20 yılın en büyük gerginliği yaşanırken, Rusya-ABD çekişmesinde ABD, yanına NATO ve AB ülkelerini almasına karşı, Rusya müthiş bir hamle daha yaptı. Rusya, dikkat çekmeyecek bir yerde, dünyanın diğer güçlerini topladı.

Eski Sovyet ülkesi Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yarın başlayacak olan zirve, Batı dünyasını tedirgin etti. Batı dünyasından bu konuda şimdilik sessiz bir bekleyiş var. Ancak diplomasi kulislerinde Washington'da da Brüksel'de de gözler Duşanbe'ye çevrildi. Çünkü bu zirveye, Rusya öncülük ediyor ve Çin, İran ve Hindistan gibi devler de katılıyor.

Zirveye evsahipliği yapan Tacikistan sınırlarını kapattı

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Duşanbe'de düzenlenecek zirvesine ev sahipliği yapacak Tacikistan'ın sınırlarını kapattığı bildirildi. Sınır Birlikleri Başkomutanı Şerali Mirzo, Tacikistan'ın komşu ülkelerle sınırlarının, ŞİÖ Zirvesi ile ilgili güvenlik tedbirleri çerçevesinde kapatıldığını söyledi.

Mirzo, sınırların kapatılmasının yanı sıra ülkenin Afganistan ile olan sınırında yoğun güvenlik önlemlerinin alındığını belirterek, zirveden önce ve zirve sırasında da tüm ülkede yoğun güvenlik önlemlerinin alınacağını kaydetti.

ABD'ye soğuk güçleri biraraya getiren zirve

Çin, Afganistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile sınırları bulunan Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de 28 Ağustosta yapılacak ŞİÖ ülkeleri zirve toplantısına, örgüte üye Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan, örgütün gözlemci üyeleri Moğolistan, Pakistan, Hindistan ve İran'ın yanı sıra Türkmenistan ve Afganistan devlet başkanlarının da konuk olarak katılması bekleniyor. Bu organizasyonun arkasında ise Rus medyasına göre yine Başbakan Vladimir Putin bulunuyor. Devlet Başkanlığı döneminde yıllarca ŞİO devlet başkanlarıyla çalışan Putin'in, zirvenin gündemini bile belirlediği söyleniyor. Rusya Devlet Başkanı Medvedev ise, Rusya'nın önderliğini yaptığı ŞİO ilderleriyle toplu olarak ilk kez yarın biraraya gelecek.

Ahmedinejat ve Çin Devlet Başkanı bugünden gitti
İşte Şanghai İşbirliği Örgütü: Kazakistan, Rusya, Kırgızistan, Çin, Tacikistan ve Özbekistan

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine katılmak üzere bugünden Tacikistan'a gitti. Ahmedinejad'a, yardımcısı İsfenidyar Rahim Meşai ve Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki'nin de aralarında bulunduğu heyet eşlik ediyor.

İran da üye olmak istiyor

Mahmud Ahmedinejad, başkent Duşanbe'de 28-29 Ağustosta yapılacak zirvede katılımcı ülkelerin liderleriyle ikili görüşmelerde bulunacak. Zirveye gözlemci sıfatıyla katılan İran'ın, ŞİÖ'ye üyelik konusunun da ele alınması bekleniyor. Ev sahibi Tacikistan'ın Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi, "İran'ın, üyeliği örgütü güçlendirecek" ifadesini kullanmıştı.

Washington'da tedirginlik arttı

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao da bugünden Tacikistan'a gitti ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov ile bir görüşme yaptı.

Zirvede hangi konuların ele alınacağı konusunda bir açıklama yapılmadı ancak herkes Kafkaslar'ın enine boyuna görüşüleceği ve Rusya'nın bu konuda sağlam destek alabileceğini şimdiden tahmin ediyor. En çok da Washington, Rusya'nın alabileceği destekten tedirginlik duyuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız