SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sabahları Pencereyi Açmayın.!

A- A+ PAYLAŞ

Pek çok insan sabahları uyanır uyanmaz ortamı havalandırmak için pencereleri açar, temiz havayı ciğerlerine çeker. Ancak uzmanlara göre polen alerjisi olanlar bu hareketten kaçınmalı.

Alerjikler için bahar aylarının kâbustan farklı olmadığını ve sokağa çıkmak bir yana, pencereyi açarken dahi dikkatli davranmak gerektiğini belirten Uzm. Dr. Füsun Soysal, ağaçları, çiçekleri ve yemyeşil örtüsü ile bahar mevsiminin alerjik bünyeli kişiler için bir takım sıkıntıları da beraberinde getirdiğini hatırlatıyor. Alerjik reaksiyonların yaşamı zorlaştırabildiğini vurgulayan Dr. Soysal, bahar alerjilerinden korunma yolları hakkında şunları söylüyor:

“Bahar ayında yoğunluğu artan polenler, polen alerjilerine neden olmaktadır. Değişik ağırlık ve çaptaki bu küçük parçacıklar, solunum yoluyla burunda ve bronşlarda, ciltte, gözlerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarmaktadır. Polenlerin yoğunluğu özellikle Mart- Nisan- Mayıs aylarında artar. En yaygın kaynakları, bahar mevsiminde ağaçlar, yaz sonuna doğru çimenlerdir.

ÖKSÜRÜK, HAPŞIRIK, KAŞINTI VE KIZARIKLIK GÖRÜLÜR

Polen, solunum yolu ile vücuda girdiğinde, vücutta salınan “histamin” etkisi ile “alerjik nezle” veya “rinit” denilen tabloya neden olabilir. Burun akmaya ve kaşınmaya başlar, hapşırık nöbetleri, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı görülür. Ayrıca bronşlar etkilenerek, öksürük, nefes darlığı ve hırıltı ile kendini gösteren alerjik astım krizleri ortaya çıkabilir. Gözlerde sulanma, şişme ve kaşıntı olabilir. Ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar görülebilir. Vücutta genel olarak, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu olabilir.

BAHAR ALERJİLERİNDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!

• Polenlerin en yoğun olduğu sabah saatlerinde açık havaya çıkılmamalı ve bu saatlerde ev havalandırılmamalıdır.
• Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde açık havada spor yapılmamalıdır.
• Polenler, saçlar ve giysilerde eve taşınabileceğinden, dışarıda giyilen giysiler, eve gelince değiştirilmelidir ve her akşam saçlar yıkanmalıdır.
• Klimalarda polen filtresi kullanılmalıdır.
• Polen mevsiminde, açık havaya çıkarken, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.

EN ÖNEMLİ NOKTA ALERJENİN TESPİT EDİLMESİ

Tüm alerjik hastalıkların tedavisinde en önemli konu, alerjiye sebep olan polenin saptanması ve ondan uzak durulmasıdır. Bunun dışında, şikâyetleri rahatlatmak için alerji ilaçları, kortizonlu göz ve burun damlaları, solunum yolu ile alınan spreyler kullanılır. Bu ilaçların mevsim boyunca düzenli kullanımı önemlidir. Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla kontrol altına alınamıyorsa, aşı tedavisi denenebilir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız