SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Saddam'ı Özlüyorlarmış

A- A+ PAYLAŞ

Yakınları Duceyl olaylarında öldürülmesine rağmen halkın büyük bir bölümü Saddam dönemindeki güvenlik ve refahın hasretini çekiyor.

ABD'nin 2003'teki işgalinin ardından karışıklıklar, kan ve gözyaşı gördüklerini belirten Şii Saad Muhlif, "Saddam gibi biri geri gelse, ona destek vermekle kalmam, kendisini evimde yemeğe de davet ederim. Benim amcam 1982'te Duceyl olaylarında öldürüldü. O zaman ki hayat şimdikinden milyon kez daha iyiydi" ifadelerini kullandı.

Bir Şii bölgesinde, Saddam dönemine ve Sünni hükümete duyulan özlem, son aylarda şiddet olaylarının azalmasına rağmen Amerikan işgaline duyulan öfkenin de bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Muhammed Mehdi isimli bir başka Şii, "(Şii Başbakan) Nuri el-Maliki Yeşil Bölge'de oturuyor. Bizi korumak için ne yapıyor? Bu hükümetin ne anlamı var?" diye konuştu.
Kuzeni 1982'de hapse atılan ve kardeşi geçtiğimiz ay Duceyl'deki bir bombalı saldırıda hayatını kaybeden Mehdi, "Saddam Hüseyin sahip olduğumuz tek soylu liderdi. Allah Saddam'dan bin kere razı olsun" dedi.

Bu arada Duceyl'deki bir grup öğrenci de, "Saddam sonrasında ülkemize gelenler yakıp yıktı. Elektrik yok, temiz su yok, okul kitabı alacak paramız yok" diye konuştu.

Konunun Saddam döneminden açılmasıyla, toplanarak eski diktatörü öven şarkılar söylemeye başlayan öğrencilerden Ahmed Ali Ahmed, "Saddam sebepsiz yere kimseyi öldürmedi. Şimdi bu bombalar herkesi vuruyor. Sünni olsun, Şii olsun herkes aynı şeyi söylüyor. Saddam döneminde hayat çok daha iyiydi" dedi.

Hüseyin Yasin isimli bir vatandaş ise, bu tür yorumların gereksiz olduğunu belirterek, "İnsanlar kızgın oldukları için böyle konuşuyor. Çünkü hayatlarımız gerçekten çok kötü. 1982'de benim de ailemden insanlar burada öldürüldü. Şimdi Cehennem gibi bir hayat da yaşasak, Saddam döneminin daha iyi olduğunu asla söyleyemem" şeklinde konuştu.

Bu arada Duceyl kentinin bulunduğu Selahattin eyaletinde de Saddam yanlısı yorumlar ön plana çıkıyor. Vali Hamad el-Kaisi ise bu duruma müdahale etmediklerini belirtiyor.
İşsiz gençlere iş bulmak için başlatılan bir eğitim programının açılışında konuşan El-Kaisi, "Herkesin kendine ait bir düşüncesi vardır. Saddam Hüseyin taraftarı olur veya Saddam'a karşıdır" yorumunda bulundu.

El Kaisi'nin Sözcüsü Muthanna İbrahim ise, "Şurası bir gerçek ki, şu an buradaki insanlar Saddam'ın oluşturduğu istihdamı oluşturamadı. Saddam zamanında sahip olduğumuz en iyi şey güvenlikti. Şimdi o da yok" dedi.

Hem Sünni, hem de Şii akrabaları olan polis memuru Ahmed Cevad ise, 1982'de dayısı dahil aşiretinden 27 kişinin idam edildiğini belirterek, "Daha önce herhangi bir eyaleti ziyaret edebilirdik. Şimdi başka bir eyalete giderken öldürülebilirsiniz. Keşke eskisi gibi güvenliği sağlayacak bir lider olsa" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız