SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünyada Sadece Darende'de Yetişiyor

0
Güncellendi - 2018-01-25 03:43:40
Dünyada Sadece Darende'de Yetişiyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Personeli Proje Koordinatörü Şenay Arslan, dünyada sadece Darende ilçesinde yetişen Has Tülübaş bitkisinin ilçe tanıtımı ve dünyaya açılması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan, Has Tülübaş Eylem Planı çerçevesinde Darende’ye gelen Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Personeli Proje Koordinatörü Şenay Arslan konu ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında Darende Kaymakamı Enver Hakan Zengince’ye bilgiler verdi.

Söz konusu Has Tülübaş bitkisinin dünyada sadece Darende ilçesi sınırlarında yetişmekte olduğunu söyleyen Arslan, “İlçenin tanıtımı ve dünyaya açılması açısında çok önemli bir faktör olarak önümüzde duran Has Tülübaş bitkisinin varlığının Darende’de olması Darende açısından çok önemli bir şanstır” dedi.

Konu ile ilgili olarak yaklaşık 3 yıldır süren çalışmaların sonuna gelindiğini söyleyen Arslan, eylem planı çerçevesinde kurulacak komisyon ile ilçede 5 yıl sürmesi öngörülen çalışmalara başlanılacağını kaydetti.

Arsalan, tıbbı ve aromatik değere sahip olan bitkinin ilerleyen zamanlarda ekonomik değerli ile ilgili da çalışmalar yapılacağını, bitkinin korunması ve çoğaltılmasının yöre halkına ve ülkeye ekonomik katkılar sağlayacağının önemine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili olarak edinilen bilgilere göre Has Tülübaş bitkisinin ilk örnekleri, 1953 yılında Huber-Morath tarafından, Darende - Gürün arasında toplanırken, 1967 yılında, aynı kişi tarafından yayımlanarak bilim dünyasına tanıtıldı. Florada tip lokolitesi Darende - Gürün olarak verilerken, diğer bir lokalite olarak Darende - Akçadağ arası verildi.

Has Tülübaş endemik bitkisinin, sadece Darende ve Gürün arasında Tohma Vadisi civarında yayıldığı ve Malatya’da görülen yaklaşık 40 endemik bitki türünden biri olduğu belirtildi.

Has Tülübaş bitkisinin odunsu köklere sahip çok yıllık bir bitki tür olduğu, ilkbahar ile birlikte büyümeye başlayan gövdesinin mayıs ayı ile birlikte çiçek açmaya başladığı, haziran sonuna kadar çiçeklerini koruduğu, çiçekte iken çok gösterişli bir endemik bitki olduğu, temmuz ayında ise meyvelerinin olgunlaştığı öğrenildi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Huseyin44 (6 yıl önce)
    Diğer illeri bilmem de, Malatya'nın her yerimde yaz mevsiminin başında, iki tarla sınırı geçip ya da 10 dk. bir arazi yürüyüşünde bu bitkiyi görmeyen var mıdır? Bu nasıl ender bitkiymiş, her yerde var...!
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (6 yıl önce)
    güzelmiş
    0
    0
    Yanıtla
  • konyalı (6 yıl önce)
    bu bitki konya nın köylerinde de var bilgi kirliliği yapmışınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Deniz (6 yıl önce)
    Lutfen! Okadar maaş alip bu aciklamayimi yapiyorsunuz.Malatya da bilincsiz ve gereksiz avlanma nedeniyle keklik kalmadi.Zaten Malatya da baska bir kus turude yoktu,Artik keklik avciliginin her yerde yasaklanmasi gerekmiyormu bununla ilgilenin cicekle dikenle ilgileneceginize.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çakır (6 yıl önce)
    Yorumlardan şu anlaşılıyorki, sapı Darendeye,başı Akçadağa,yaprağı Doğanyola ait.Bakalım kim önce tescilleyecek.Hadi hayırlısı...
    0
    0
    Yanıtla
  • DAYICIĞIM (6 yıl önce)
    Deve dikeninin değişik bir versiyonu. bölgeye bu şekilde uyum sağlamış. evrim geçirmiş. aynı özellikleri enginarda görebilirsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • yılmaz bay (6 yıl önce)
    bu bitkiden doğanyol yüksek yerlerde var . kökü yenir şirin doğanyola gelirlerse yardımcı oluruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yunus (6 yıl önce)
    Ne sadece Darende'desi, bizim köyde dolu. Tülübaş mış biz köyde diken diyoğk. İnekler bile yemiyor ekonomiye ne katkısı olacak. Bu arada bizim köyde Akçadağ Doğanlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Spartacus (6 yıl önce)
    Aman ne güzel
    0
    0
    Yanıtla